Miel la tava, bulgur cu legume si salata asortata

844

Miel la tava, bulgur cu legume si salata asortata

Pentru o masa de weekend reusita, va recomand un meniu care cuprinde miel la tava, bulgur cu legume si salata asortata. Cel mai potrivit moment este atunci cand planificati masa de Paste sau in jurul perioadei de Paste, atunci cand carnea de oaie este mai usor de gasit, dar poate fi facut oricand in timpul anului, daca aveti de unde sa procurati ingredientele necesare.

Practic preparatele se fac in 3 pasi distincti.

Miel la tava

Aveti nevoie de o bucata buna de carne de miel. Pentru intreaga familie eu folosesc o pulpa din spate, intreaga. De obicei ramane suficienta carne pentru mesele urmatoare sau pentru a face alte preparate din resturi (leftovers, cum le zic englezii).

Mielul se impaneaza frumos cu catei de usturoi sau cu usturoi proaspat, se sareaza, se pune intr-o tava alaturi de vin rosu si se lasa la cuptor la copt timp de 3 ore – 3 ore si jumatate. O reteta detaliata gasiti aici.

Celelalte preparate se fac cu 30-45 de minute inainte ca mielul sa fie gata.

Bulgur cu legume

Exista mai multe retete de bulgur cu legume, specifice bucatariei arabe. Eu il pregatesc astfel

Pun bulgurul la fiert in apa cu sare. Cam in 20-25 de minute este gata. Intre timp spal si curat legumele, pe care le tai cubulete mici. Intr-o tigaie adanca calesc legumele in ordinea inversa duritatii (morcovii la inceput, legumele mai moi la sfarsit), la foc mare. Cand legumele s-au calit adaug bulgurul care intre timp este fiert, amestec totul si mai calesc / prajesc 1-2 minute.

Pentru detalii suplimentare legate de prepararea bulgurului cu legume vizitati retetele de aici sau urmati instructiunile de la reteta de Orez prajit, inlocuind orezul cu bulgur. De asemenea, videoclipul de aici va arata pas cu pas cum se prepara.

Salata asortata

Salata asortata este cel mai simplu de preparat. Eu pun, de obicei rosii cherry, castraveti, ceapa verde, ardei rosu si ceva verdeata precum salata verde (laptuca), salata creata, rucola, spanac sau alte frunze verzi, de primavara. Mai pot fi adaugate ridichi, dar si seminte, alune, nuci si boabe de rodie.

Ca dressing folosesc doar ulei de masline extra virgin si sare, dar, dupa gust, poate fi adaugata zeama de lamaie sau otet balsamic.

Pentru idei de salate va puteti inspira de la categoria de retete de aici.

Preparare

Buun… Sa trecem acum la treaba si sa detaliem pregatirea meniului de miel la tava, bulgur cu legume si salata asortata.

Inarmati-va cu multa rabdare si incercati sa va planificati momentele de pregatire a fiecarui preparat in parte. Folositi timer-ul de la cuptor sau o alarma de ceas. Aveti de asteptat cam 2 ore si jumatate dupa ce ati pus mielul in tava la cuptor pana cand sa faceti celelalte preparate.

Daca aveti ajutor in bucatarie, care sa va ajute macar cu spalarea si curatatul legumelor, veti putea face economie de timp si efort.

5 din 1 vot

Miel la tava, bulgur cu legume si salata asortata

O reteta care necesita ceva timp de pregatire, dar care poate fi deliciul unei mese de weekend.
Portii 5 persoane
Timp gatire 3 hours 30 minutes

Echipament

  • 1 tava de copt, adanca
  • 1 Cutit bucatar
  • 1 cutit de legume
  • 1 tocator
  • 2 boluri de sticla, mari
  • 1 tigaie adanca / wok
  • 1 cratita
  • 1 strecuratoare
  • 1 lingura de lemn
  • folie de aluminiu, alimentara

Ingrediente

Miel la cuptor

  • 1 pulpa de miel
  • usturoi
  • sare
  • piper

Bulgur cu legume

  • 1 cana bulgur
  • 2 ardei
  • 2 morcovi
  • 1 dovlecel sau zucchini
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 ceapa rosie
  • 1 jumatate fenicul

Salata asortata

  • 2 ardei kapia, gras
  • 8 rosii cherry sau 2-3 rosii normale
  • 3-4 castraveti Cornichon sau jumatate castravete Fabio
  • 5-6 ridichi potrivite
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 jumatate salata verde sau o mana spanac sau rucola
  • sare
  • ulei de masline extra virgin
  • zeama de lamaie sau otet balsamic

Instructiuni

Prepararea mielului la cuptor

  • Incingeti cuptorul la 180 grade
  • Intepati pulpa de miel cu cutitul, din loc in loc
  • Curatati cateii de usturoi sau taiati bastonase de 2-3cm usturoiul verde
  • Infigeti usturoiul in taieturile facute in pulpa de miel.
  • Presarati sare peste pulpa
  • Puneti pulpa in tava si turnati vinul
  • Acoperiti tava cu folie metalica
  • Dati la cuptor timp de 3 ore si jumatate.
  • Inlaturati folia si mai lasati la cuptor inca 10-15 minute, astfel incat carnea sa se rumeneasca frumos.
    miel la tava

Prepararea bulgurului

  • Cu 30-45 minute inainte ca mielul sa fie gata apucati-va de pregatit bulgurul
  • Puneti bulgurul intr-o cratita cu apa suficienta (cam 4 cani de apa la 1 cana de bulgur).
  • Adaugati sare si aduceti la punctul de fierbere, apoi lasati la foc mic-potrivit pana fierbe (15-20 minute)
  • Spalati legumele si curatati-le de coaja si seminte.
  • Taiati legumele cubulete si puneti-le, separat, in castronele (sau lasati-le pe tocator).
  • Intr-o tigaie adanca, la foc mare, adaugati 2-3 linguri de ulei
  • Cand uleiul este incins puneti cubuletele de morcovi. Amestecati 20-30 de secunde
  • Adaugat ardeiul si amestecati. Apoi adaugati, pe rand, restul de legume (feincul, ceapa, dovlecel si asa mai departe)
  • Intre timp bulgurul a fiert. Il rasturnati intr-o strecuratoare pusa in chiuveta dupa care il puneti in tigaie, peste legume.
  • Amestecati legumele cu bulgurul si mai prajti timp de 1-2 minute.

Prepararea salatei

  • Spalati legumele si curatati-le de coaja si de seminte.
  • Taiati-le bucati potrivite si puneti-le intr-un bol.
  • Adaugati sare, ulei de masline si zeama de lamaie si amestecati.

Final

  • Scoateti mielul pe un platou si taiati-l bucati potrivite sau lasati pe fiecare din cei care participa la masa sa isi taie ce doresc.
  • Adaugati in farfurii bulgurul cu legume si salata, dupa pofta fiecaruia
  • Serviti alaturi de un pahar de vin rosu.
Meniu: Carne, Garnituri, Legume, Meniu, oaie
Bucataria: Araba, Romana
Cuvant cheie: bulguru cu legume, miel la cuptor, miel la tava, salata asortata

miel la tava, bulgur cu legume si salata asortata

Adaptari

Reteta poate fi adaptata la diverse alte carnuri. Daca nu va place carnea de miel puteti face, in loc de miel la tava, un pui la cuptor, un muschi de vita sau de porc (niste coaste?), dar si peste la tava (ce ziceti de un salau la cuptor cu sos de vin alb, unt si lamaie?).

De asemenea, bulgurul poate fi inlocuit cu orez alb sau cu orzo (chiar am facut acum 3 zile orzo si a iesit excelent!).

Nu trebuie sa puneti foarte multe legume. Eu folosesc, de obicei cateva legume de baza ca morcovul, ardeiul si ceapa verde, langa care mai pot adauga multe altele: tulpini de telina, mazare, fasole verde, fenicul, ceapa rosie, conopida, broccoli, ciuperci, porumb. Folositi ce va place!

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete meniuri vizitati sectiunea de aici

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

 

Join the Conversation

  1. 5 stars
    In concluzie, putem spune ca un astfel de meniu poate fi pregatit usor si cu foarte putin efort, dar cu un rezultat gustos si satios. Va recomand sa incercati aceasta reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close