Marmelada de gutui, mere si pere

2.2K

Din punct de vedere istoric marmelada a fost preparata din gutui. Cuvantul englezesc „marmelade” provine din portughezul „marmelada”, insemnand „prepararea gutuilor”.

Cea mai veche reteta apare intr-o carte de bucate de pe vremea romanilor, a lui Apicius, care descrie modul de conservare a gutuilor (dar si a lamailor, merelor, perelor) in miere.

Insa, termenul de marmelada se foloseste pentru orice fel de preparat din coaja si pulpa fructelor, si in principal a citricelor de grepfrut, portocala, mandarina si lamaie. Cele mai apreciate sunt portocalele amare din Sevilla, Spania. Acestea au un continut ridicat de pectina, care ajuta la obtinerea consistentei de gel a marmeladei. In acelasi timp, coaja ii da un gust amarui. Spre deosebire de prepararea dulcetei sau a gemului, pentru marmelada se adauga o cantitate consistenta de apa care este, insa, gelifiata de pectina din fructe. Preparatul seamana cu un jeleu in care se pot vedea bucatile de fructe.

In Romania am fost obisnuiti sa consumam marmelada din gutui si alte fructe, pe care o gaseam in magazine sub forma unor batoane mari din care se taiau felii.

Va propun sa preparati si voi marmelada, pe care o puteti pastra foarte usor la borcane, in camara.

Cum se prepara o marmelada de gutui, mere si pere?

Se spala bine toate fructele si se inlatura cotoarele si partile necomestibile. Apoi se pun intr-o cratita cu apa (cam cat sa le acopere) si lasati sa fiarba pana cand fructele se inmoaie.

Cu un blender pasati totul pana obtineti o pasta omogena. Eventual dati printr-o sita mai deasa, pentru a inlatura impuritatile si bucatile mai mari.

Puneti inapoi pe foc si fierbeti la foc mic amestecand din cand in cand pana cand pasta scade si obtineti consistenta dorita.

Bun. Cam asta ar fi in mare procesul. Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru ca sa preparam o delicioasa marmelada de gutui, mere si pere.

Marmelada de gutui, mere si pere

Servings 12 borcane
Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 2 hours 30 minutes

Echipament

  • 1 oala incapatoare
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • borcane
  • 1 blender

Ingrediente

  • 2 kg gutui
  • 2 kg mere
  • 1 kg pere
  • 1 kg zahar
  • apa
  • 1 lamaie

Instructiuni

  • Se spala bine toate fructele, se curata de samburi si se toaca bucati de 1-2 cm.
  • Intr-o oala incapatoare puneti toate fructele la fiert in apa cam cat sa le acopere.
  • Fierbeti pana cand gutuile se inmoaie bine.
  • Cu un blender zdrobiti fructele pana cand se obtine o pasta mai groasa.
  • Adaugati zaharul si zeama de la 1 lamaie.
  • Fierbeti apoi in continuare, la foc mic, amestecand din cand in cand sa nu se prinda de oala, pana cand obtineti consistenta groasa dorita.
  • Sterilizati cateva borcane si puneti marmelada in ele. Pastrati in camara, la rece.
Meniu: Conserve
Bucataria: Portugheza, Romana
Cuvant cheie: marmelada de gutui, Marmelada de gutui, mere si pere

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 4
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close