Mancare de praz cu masline

29
Muica, noi suntem un neam
Ca frunza lucind pe ram.
Daca n-aveam Jiu de soi,
Trageam Oltul mai la noi.
(Cantec oltenesc, de Virgil Carianopol)

Or fi ei oltenii cu nasul pe sus cand vine vorba despre de prazul lor, dar cei din Tara Galilor sunt cei care l-au facut simbol national. Iar aici ar fi doua surse. Prima spune ca regele Cadwaladr of Gwynedd le-a ordonat soldatilor sai sa poarte praz pe coif pentru a-i identifica usor intr-o batalie impotriva saxonilor (batalie ce a avut loc pe un camp cu praz). A doua provine de la poetul elizabetan Michael Drayton care spunea ca Sf. David (patronul spiritual al Tarii Galilor) obisnuia sa manance praz in zilele in care tinea post. (sursa). Se spunea chiar ca fetele care tin sub perna o bucata de praz il vor visa pe viitorul lor sot.

In istorie, prazul este mentionat a fi consumat din abundenta in Egipt si Mesopotamia cu cel putin 2000 de ani i.e.n. Romanii il considerau superior cepei si usturoiului, iar celebra carte de bucate Apicius contine patru retete cu praz. Imparatul Nero il consuma in supa sau cu ulei, pentru a-si mentine vocea. Asta insa nu l-a impiedicat sa „o ia pe camp” si sa dea foc Romei.

Conform dexonline, prazul este o „planta erbacee legumicola din familia liliaceelor, inrudita cu ceapa, cu tulpina cilindrica, groasa si inalta, cu frunzele lanceolate si cu bulb carnos (Allium porrum)”.  Cu alte cuvinte, prazul este o banala „ceapa laminata” (ce le mai place unora sa faca misto de olteni!).

La ce se mai foloseste, in afara de mancare? Pai „a manca praz” inseamna a spune minciuni si „adio si-un praz verde” exprima indiferenta totala a cuiva fata de altcineva sau ceva”.

Prazul este benefic pentru sanatatea ochiului (previne cataracta), sanatatea pielii, ajuta sistemul cardiovascular prin micsorarea tensiunii arteriale, previne anemia si scade inflamatiile. De asemenea, este ajuta in sanatatea oaselor si rinichilor, previne cancerul, este de ajutor bolnavilor de diabet si imbunatateste digestia. Prazul este bogat in vitaminele K, A si C precum si in magneziu.

De unde pana unde praz cu masline, atat timp cat maslinele cresc ceva mai la sud de Romania? Asta nu stiu deci nu am de unde sa va spun. Insa, daca vreti sa imbunatatiti reteta de mai jos puteti sa o faceti si cu limba de porc sau de vita, fiarta bine inainte. Sau orice tip de carnita este potrivita. Dar sa fie de porc :-).

Mancare de praz cu masline

Portii 4 persoane
Timp pregatire 1 hr

Ustensile

  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 cratita tocanite

Ingrediente

  • 4-5 fire praz, groase
  • 3 rosii mari
  • 1 ceapa
  • 100 g masline
  • 1 lingura boia dulce
  • 1 legatura marar
  • 4 catei usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei

Instructiuni

  • Curatam legumele si le spalam bine de tot. Aveti grija la praz, deoarece intre frunze poate fi mizerie si nu ati vrea sa o simtiti in dinti cand mancati.
  • Intr-o tigaie adanca (sau o oala) puneti 3-4 linguri de ulei si adaugati ceapa tocata marunt. Caliti-o pana devine sticloasa, dar nu arsa.
  • Adaugati rosiile (puteti folosi si sos de rosii), usturoiul taiat feliute sau dat pe razatoare, o lingura de boia de ardei dulce, piperul si sarea.
  • Dupa 5-10 minute taiati prazul bucati de 1-2 cm si adaugati-l in tigaie. Puneti 1 pahar cu apa, acoperiti tigaia cu un capac si dati focul la mic, timp de jumatate de ora.
  • Inlaturati samburii la masline (daca nu ati luat din cele cu ei deja scosi) si adaugati-le in tigaie. Mai fierbeti timp de 10 minute. Se poate adauga putina zeama de lamaie sau un paharel de vin alb, pentru un gust mai bun.
  • Tocati mararul si presarati-l in tigaie, peste tocana. Mai adaugati sare, daca e nevoie.
  • Serviti cu orez sau pilaf.
Tip preparat: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Romana
Cuvint cheie: mancare de praz, Mancare de praz cu masline, praz si masline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close