Mancare de fasole teaca
Mancare de fasole teaca, precum si ciorba de fasole teaca, sunt unele dintre preparatele copilariei, pe care le facea bunica de pe valea Raului Doamnei atunci cand mergeam in vacanta. Painea in acele vremuri era pe cartela, iar in sat doar duminica (parca…nu-mi mai amintesc exact) venea o masina cu paine, drept pentru care „painea” noastra era mamaliga. Mamaliga, la fel ca mancarea de fasole teci, era facuta pe plita de fonta, in tuci, invartita si coapta bine si apoi taiata cu sfoara pe un tocator de lemn.
Fasolea teci este fasolea galbena sau verde cu pastai plate. De ce teci? Probabil pentru ca pastaia seamana cu o teaca de cutit sau sabie.
Fasole – Putina istorie
Fasolea a este una dintre cele mai vechi plante care a fost cultivata cam in intreaga lume. Nu exista (dovedita) o tara de origine. Cele mai vechi dovezi despre cultivarea fasolei provin din Tailanda (cu aproximativ 7000 ani i.e.n). Boabe de fasole au fost descoperite si la poalele muntilor Himalaya si in Afganistan, dar si in Egipt. In Europa cele mai vechi dovezi dateaza de acum 4000 de ani, in zona mediteraneana. Din aceeasi perioada dateaza fasolea descoperita in zona Peru, in America de Sud. Atunci cand colonistii au sosit in America de Sud nativii i-au invatat sa cultive fasole impreuna cu porumb.
Stiati ca…?
In Grecia Antica functionarii publici erau alesi folosind cateva boabe de fasole neagra si una de fasole alba intr-o urna. Cel care extragea boaba alba capata functia.
Cea mai mare teaca poate ajunge la aproximat 1.5 metri.
Exista aproximativ 40.000 de tipuri de „boabe” in lume, dar putine dintre ele sunt cultivate in masa pentru a fi consumate.
Boabele contin fibre, proteine, vitamine, carbohidrati, folati si fier.
Alte mancaruri cu fasole si leguminoase puteti gasi aici.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor si pasii pentru prepararea unei mancaruri de fasole teaca.


Mancare de fasole teaca
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 oala pentru tocanite
Ingrediente
- 1 kg fasole teaca
- 2 ardei kapia
- 3 cepe mari
- 1 morcov mare optional
- 4-5 catei usturoi
- 1 rosie mare
- 1 jumatate praz optional
- ulei
- sare
- piper
- boia dulce
- patrunjel sau marar
Instructiuni
- Spalati bine fasolea. Aruncati capetele si rupeti cu mana tecile in bucati de 3-4 cm.
- Spalati celelalte legume. Curatati de coaja morcovul, ceapa, usturoiul si prazul. Scoateti samburii la ardei.
- Puneti o oala incapatoare pe aragaz, la foc potrivit. Adaugati 3-4 linguri de ulei (sau untura)
- Tocati feliute subtiri cateii de usturoi si puneti-i in uleiul incins. Aveti grija sa nu se arda prea tare.
- Adaugati ceapa tocata marunt, apoi morcovul si prazul taiate feliute si in cele din urma ardeiul, taiat cubulete mici. Puneti putina apa in oala (2-3 linguri), sa nu se prajeasca legumele si caliti la foc mic. Adaugati sarea, piperul si boiaua, dupa gust.
- Dupa 10 minute adaugati fasolea si caliti putin. Adaugati apoi si apa fiarta putin sub nivelul legumelor, aduceti la punctul de fierbere, dati la foc potrivit spre mic si puneti capacul la oala. Fierbeti 15-20 minute pana cand legumele sunt fierte.
- Luati capacul de la oala. Tocati marunt mararul si patrunjelul si puneti in oala. Amestecati si luati de pe foc. Serviti asa cum este sau ca garnitura la carne.
- PS: La sfarsit, inainte de adauga verdeata, puteti pune putin lapte dulce sau batut.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.