Mamaliga cu branza si smantana sau MBS cum mai este cunoscuta in limbajul corporatist este o mancare cu o traditie veche, provenita de la pastori sau ciobani.
Desi mamaliga este considerata o mancare specific romaneasca, putina lume stie ca de fapt mamaliga a intrat in alimentatia europenilor abia din secolele 15-16, dupa inceperea colonizarii Americiilor de catre europeni, atunci cand a fost descoperit porumbul. Conform cercetarilor, se pare ca porumbul a fost folosit de populatia indigena din Mexic in urma cu 10000 mii de ani! Pana la intrarea porumbului in alimentatia ciobanilor, „mamaliga” de baza era de fapt o turta din mei.

Mamaliga cu branza si smantana
Echipament
- 1 oala sau tuci
- 2 tel
Ingrediente
- 400 g malai
- 300 g smantana
- 300 g branza proaspata, marunta
- 300 g branza burduf
- sare
Instructiuni
- Puneti 1 litru de apa intr-o oala pe aragaz, la foc potrivit. Adaugati sare dupa gust.
- Cand apa fierbe adaugati malaiul incet, amestecand cu un tel incet, sa nu se faca cocoloase. Aveti grija sa nu puneti foarte mult malai, deoarece dupa ce se umfla se ingroasa si se amesteca greu. Daca ati gresit si deja e prea gros totul, mai adaugati niste apa fiarta peste si apoi amestecati pana se omogenizeaza.
- Mamaliga fierbe cam in 20-25 minute.