Mamaliga cu branza si smantana (MBS)

2.3K

Mamaliga cu branza si smantana sau MBS cum mai este cunoscuta in limbajul corporatist este o mancare cu o traditie veche, provenita de la pastori sau ciobani.

Desi mamaliga este considerata o mancare specific romaneasca, putina lume stie ca de fapt mamaliga a intrat in alimentatia europenilor abia din secolele 15-16, dupa inceperea colonizarii Americiilor de catre europeni, atunci cand a fost descoperit porumbul. Conform cercetarilor, se pare ca porumbul a fost folosit de populatia indigena din Mexic in urma cu 10000 mii de ani! Pana la intrarea porumbului in alimentatia ciobanilor, „mamaliga” de baza era de fapt o turta din mei.

mbs

Cum se prepara mamaliga cu branza si smantana?

Din apa, malai si sare se prepara o mamaliga. Eu o fac „la ochi”, nu tin cont de cantitati. In principiu se pune o cantitate de 200-250 grame faina la 1 litru de apa, depinde cat de tare vreti sa iasa mamaliga.

Cand este gata se serveste impreuna cu branza cremoasa si smantana.

Dar sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru a prepara o mamaliga cu branza si smantana.

Mamaliga cu branza si smantana

Servings 5 persoane
Timp pregatire 30 minutes

Equipment

  • 1 oala sau tuci
  • 2 tel

Ingredients

  • 250 g malai
  • 300 g smantana
  • 300 g branza proaspata, marunta
  • 300 g branza burduf
  • sare
  • 1 litru apa

Instructions

  • Puneti 1 litru de apa intr-o oala pe aragaz, la foc potrivit. Adaugati sare dupa gust.
  • Cand apa fierbe adaugati malaiul incet, amestecand cu un tel incet, sa nu se faca cocoloase. Aveti grija sa nu puneti foarte mult malai, deoarece dupa ce se umfla se ingroasa si se amesteca greu. Daca ati gresit si deja e prea gros totul, mai adaugati niste apa fiarta peste si apoi amestecati pana se omogenizeaza.
  • Mamaliga fierbe cam in 25-30 minute la foc mic.
  • Cand este gata scoateti pe un tocator sau un vas mai mare.
  • Puneti apoi pe farfurie mamaliga, smantana si branza cremoasa.
Meniu: Aperitive
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: branza, mamaliga, mamaliga cu branza si smantana, smantana

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete aperitive vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close