Macrou in sos de rosii la cuptor este una dintre mancarurile preferate ale copilariei. Pe vremea comunistilor nu prea aveam acces la orice fel de peste, oferta era limitata. Cel mai popular era macroul, care se gasea inghetat la Alimentara.
Mama pregatea reteta asta ori de cate ori avea ocazia. Varianta de mai jos este putin adaptata.
Macrou in sos de rosii la cuptor
Echipament
- 1 cutit peste
- 1 tocator
- 1 tava
- 1 tigaie wok
- 1 cutit legume
Ingrediente
- 4 macrou
- 1 kg rosii
- 250 ml sos de ardei optional
- 100 ml vin alb
- 1 lamaie
- 1 ceapa
- 8 catei usturoi
- sare
- busuioc
Instructiuni
- Curatati pestele, taiati-i capul si coada. Spalati-l bine si scoateti-i membrana neagra din interior (este amara). Dati-l cu sare si asezati-l intr-un recipient incapator.
- Stoarceti lamaia si stropiti pestele cu sucul. Puneti vasul la frigider 30 de minute.
- Cat timp se marineaza pestele pregatiti sosul de rosii. Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.
- Curatati rosiile de pielita. Acest lucru il puteti face in doua moduri: 1. La cald: Puneti o oala cu apa la fiert iar cand clocoteste adaugati rosiile timp de 30 sec-1 minut. Scoateti rosiile si lasati-le sa se raceasca. Indepartati usor pielita. 2. La rece: Taiati rosiile in sferturi si cu un cutit de filetat indepartati pielita.
- Taiati rosiile cubulete.
- Puneti o tigaie incapatoare pe aragaz, la foc potrivit. Adaugati ceapa, usturoiul, sosul de ardei, vinul si cuburile de rosii. Puneti sare si piper dupa gust. Amestecati din cand in cand sa nu se prinda.
- Incingeti cuptorul la 200 grade.
- Intr-o tava incapatoare turnati sosul de rosii. Scoateti pestele din frigider si puneti-l in sos. Cu o lingura stropiti pestele cu sos. Dati la cuptor timp de 20 de minute (sau pana cand se rumeneste frumos).
- Cand este gata serviti cu mamaliguta.