Lasagna cu carne de vita

29
Sfaturi

Folositi foi de lasagna uscate. Vor absorbi mai usor sosul de rosii si vor fi mai gustoase. De asemenea, carnea din carnati de porc este mai gustoasa decat cea de vita.

Originile cuvântului „lasagna” sau „lasagne” pot fi urmărite încă din Grecia Antică. Cuvântul deriva din „laganon”, prima formă de paste, referindu-se la niste foi plate de aluat de paste, tăiate în fâșii subțiri. Initial preparatul consta in straturi succesive de foi de paste si sos de rosii. Roma antică avea si ea un fel de mâncare similar numit „lasanum”, care înseamnă în latină recipient sau oală. Italienii au folosit acest cuvânt pentru a se referi la oala în care a fost servit vasul. În cele din urmă, preparatul a evoluat și a luat același nume.

Istoria lasagna

Când a fost inventată lasagna? Lasagna sau lasagne a luat naștere în Italia, în orașul Napoli, în timpul Evului Mediu. Una dintre primele referiri la lasagna modernă poate fi găsită într-o carte de bucate engleză din secolul al XIV-lea, care a evidențiat un fel de mâncare cu straturi de paste fără roșii. Mai târziu, s-a făcut o altă referire la lasagne într-o carte de bucate italiană din anii 1880 care prezenta sosul de roșii.

Mâncarea a evoluat în cele din urmă în lasagna tradițională din Napoli numită „Lasagna di Carnevale” făcută cu cârnați locali, chiftele prăjite, ouă fierte tari, ricotta sau mozzarella și ragu napolitan. Una dintre cele mai populare variante ale acestui fel de mâncare lasagna se numește „Lasagna al Forno”. Această variație provine din regiunea italiană Emilia-Romagna și este făcută cu ricotta sau mozzarella, ragu gros, sos bechamel, vin, ceapă, oregano și foi de paste verzi făcute cu spanac. Istoria lasagnei nu ar fi completă fără varietate în regiunile Italiei.

Lasagna cu carne de vita

O mancare italiana delicioasa, pe care o fac destul de des pentru ca este preferata familiei.
Timp preparare 1 hr
Timp coacere 35 min
Timp total 1 hr 35 min

Unelte

  • 1 cratita mica
  • 1 tava prajituri
  • 1 cratita mare
  • 1 cutit bucatarie
  • 1 curatator legume
  • 1 tel
  • 1 robot de bucatarie

Ingrediente

  • 1 kg carne de vita tocata
  • 500 g ciuperci sau dovlecei
  • 4 buc morcovi
  • 4 buc cepe
  • 12-15 foi lasagna
  • 600 ml suc rosii
  • 200 g parmezan
  • 100 g unt
  • 3 linguri faina
  • 1 l lapte la temperatura camerei
  • sare
  • busuioc
  • ulei

Instructiuni

  • Incingeti cuptorul la 180 grade.

Prepararea sosului Bechamel

  • Se topeste untul intr-o cratita mica. Se adauga faina si se amesteca, obtinandu-se o crema. Se pune apoi, treptat, laptele. Se amesteca incontinuu cu telul pana la obtinerea unei compozitii cremoase.

Prepararea lasagna

  • Se spala si se toaca ciupercile/dovleceii, morcovii si ceapa la robot sau de mana.
  • Se toarna 4-5 linguri ulei de masline intr-o oala incapatoare si apoi sa pun ingredientele tocate, la foc potrivit, pe rand: mai intai ceapa, apoi carnea si celelalte legume. Se prepara timp de 20-30 min, amestecand din cand in cand sa nu se prinda si sa se prajeasca omogen.
    ingrediente lasagna
  • Se adauga sucul de rosii, se mai lasa la preparat 10 minute.
  • Intr-o tava asezati un strat de carne si legume, apoi un rand de foi de lasagna asezate uniform peste carne, pe toata suprafata tavii, apoi sos Bechamel. Apoi iar carne, foile de lasagna si sosul si inca cate un rand din fiecare. Deasupra se pune un strat de cascaval sau parmezan ras.
    asezare foi lasagna
  • Se da la cuptor la foc potrivit pentru 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Tip reteta: Paste
Bucataria: Italiana, Mediterraneana
Cuvant cheie: lasagna, lasagna cu carne, paste la cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close