Lasagna cu carne de vita
Cum se prepara o gusoasa lasagna cu carne de vita? Sunt mai multi pasi de facut, nu foarte laboriosi dar va trebuie multa rabdare si sa „lucrati la mai multe maini”, cu se zice. Aceasta deoarece trebuie sa faceti doua preparate in acelasi timp: sosul cu carne sau ragout de vita si sosul Bechamel.
Dupa ce acestea sunt gata, nu va mai ramane decat sa aranjati toate ingredientele in straturi, sa dati la cuptor si sa asteptati timpul necesar de coacere.
Daca insa aveti rabdare si urmati instructiunile de mai jos asa cum sunt ele, va garantez ca veti avea un rezultat de o sa va lingeti pe degete.
Istorie lasagna
Originile cuvântului „lasagna” sau „lasagne” pot fi urmărite încă din Grecia Antică. Cuvântul deriva din „laganon”, prima formă de paste, referindu-se la niste foi plate de aluat de paste, tăiate în fâșii subțiri. Initial preparatul consta in straturi succesive de foi de paste si sos de rosii. Roma antică avea si ea un fel de mâncare similar numit „lasanum”, care înseamnă în latină recipient sau oală. Italienii au folosit acest cuvânt pentru a se referi la oala în care a fost servit vasul. În cele din urmă, preparatul a evoluat și a luat același nume.
Lasagna sau lasagne a luat naștere în Italia, în orașul Napoli, în timpul Evului Mediu. Una dintre primele referiri la preparatul modern poate fi găsită într-o carte de bucate engleză din secolul al XIV-lea, care a evidențiat un fel de mâncare cu straturi de paste fără roșii. Mai târziu, s-a făcut o altă referire la lasagne într-o carte de bucate italiană din anii 1880, care prezenta sosul de roșii.
Mâncarea a evoluat în cele din urmă în lasagna tradițională din Napoli numită „Lasagna di Carnevale” făcută cu cârnați locali, chiftele prăjite, ouă fierte tari, ricotta sau mozzarella și ragu napolitan. Una dintre cele mai populare variante ale acestui fel de mâncare se numește „Lasagna al Forno”. Această variație provine din regiunea italiană Emilia-Romagna și este făcută cu ricotta sau mozzarella, ragu gros, sos bechamel, vin, ceapă, oregano și foi de paste verzi făcute cu spanac.
Recomandari de preparare
Pentru preparare aveti la dispozitie mai multe tipuri de foi de lasagna. Eu le prefer pe cele de la Barilla sau pe cele de la Panzani (cand nu gasesc Barilla).
Foile de lasagna se fierb? Ca sa raspund la aceasta intrebare, facem o incursiune in trecut. Cand am inceput sa prepar lasagna, acum mai multi ani, firebeam foile in apa inainte de a le aseza in straturi in tava. Cu timpul am renuntat la acest procedeu deoarece foile se imbiba cu sosul Bechamel si cu sosul de ragout.
Daca doriti sa incercati ceva diferit, luati foi care au in compozitie si pasta vegetala (de ex. spanac sau linte).
Tava pentru lasagna este o tava obisnuita pentru gatit la cuptor, de preferat una neaderenta. Poate sa fie din telfon sau ceramica.
Carnea pe care o folosesc este de vita pe care incerc sa o toc cat mai marunt. Daca mergeti la magazin si cereti macelarului sa va toace carnea, spuneti-i sa o treaca prin masina de doua ori. Atunci cand o prepar NU o prajesc niciodata. O pun in tigaie si o aduc la punctul in care a scazut destul de mult, dar nu e niciodata arsa (nu-mi place gustul).
Pentru sosul Bechamel folosesc unt si faina obisnuite, nu ceva special.
Parmezanul, il prefer sa fie intreg, bucata pe care sa o dau la razatoare, si nu parmezan la punga, deja ras.
Daca sunteti vegetarian puteti incerca sa preparati o versiune vegetala.
Sa trecem la treaba:


Reteta lasagna cu carne de vita
Echipament
- 1 cratita mica
- 1 tava prajituri
- 1 cratita mare
- 1 cutit bucatarie
- 1 curatator legume
- 1 tel
- 1 robot de bucatarie
Ingrediente
- 1 kg carne de vita tocata
- 500 g ciuperci sau dovlecei
- 4 buc morcovi
- 4 buc cepe
- 12-15 foi lasagna
- 600 ml suc rosii
- 200 g parmezan
- 100 g unt
- 3 linguri faina
- 1 l lapte la temperatura camerei
- sare
- busuioc
- ulei
Instructiuni
- Incingeti cuptorul la 180 grade.
Prepararea sosului Bechamel
- Se topeste untul intr-o cratita mica. Se adauga faina si se amesteca, obtinandu-se o crema. Se pune apoi, treptat, laptele. Se amesteca incontinuu cu telul pana la obtinerea unei compozitii cremoase.
Prepararea lasagna
- Se spala si se toaca ciupercile/dovleceii, morcovii si ceapa la robot sau de mana.
- Se toarna 4-5 linguri ulei de masline intr-o oala incapatoare si apoi sa pun ingredientele tocate, la foc potrivit, pe rand: mai intai ceapa, apoi carnea si celelalte legume. Se prepara timp de 20-30 min, amestecand din cand in cand sa nu se prinda si sa se prajeasca omogen.
- Se adauga sucul de rosii, se mai lasa la preparat 10 minute.
- Intr-o tava asezati un strat de carne si legume, apoi un rand de foi de lasagna asezate uniform peste carne, pe toata suprafata tavii, apoi sos Bechamel. Apoi iar carne, foile de lasagna si sosul si inca cate un rand din fiecare. Deasupra se pune un strat de cascaval sau parmezan ras.
- Se da la cuptor la foc potrivit pentru 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de paste vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.