Iutarii (Lactarius Piperatus) se mai numesc „bureti iuti, laptosi” sau „laptuca iute”. Ei se intalnesc cam peste tot in padurile din Romania si se coc in lunile iulie-septembrie.
Cand eram mic si mergeam cu bunica in padure dupa ciuperci, iutarii erau cei mai intalniti.
Datorita gustului lor iute nu sunt preferati de foarte multa lume insa exista cateva modalitati care pot contracara acest gust. Bunica ii facea prajiti pe plita de la soba cu putina sare, tocanita cu usturoi sau ii puneam la conservat in otet, peste toamna.
Iutari in otet
Echipament
- 1 castron/recipient mare
- 1 oala mare
- 1 tava cuptor
- 1 spatula
Ingrediente
- 5 kg iutari
- 500 ml ulei din vin
- 4 capatani usturoi
- boabe de mustar
- boabe de piper
- sare
- apa
Instructiuni
Prepararea buretilor
- Ca pentru orice ciuperca de padure, recomandarea este sa cumparati doar din surse sigure. Iutarii se pot confunda destul de usor cu alte ciuperci de padure necomestibile. Acestia au insa o palarie convexa (adancita in locul unde palaria se intalneste cu piciorul) sub forma de palnie, de culoare alb-alb murdar patata la mijloc, in dreptul piciorului, au o carne alba, compacta care rupta emana un suc cu iz iute si o culoare putin albastra-verzuie.Recomandarea mea ramane, in continuare, sa cumparati sau sa mergeti la cules cu cei care se pricep.
- In primul si primul rand spalati bine buretii sub un jet puternic de apa si dati-i deoparte pe cei care nu sunt buni. Puneti-i apoi la scurs intr-o sita.
- Intr-o oala mare sau un ceaun puneti la fiert apa impreuna cu sare grunjoasa (1 lingura la litrul de apa).
- Cand apa clocoteste, puneti buretii in oala la fiert timp de 40 de minute. Scurgeti apoi apa si lasati-i in oala.
Prepararea otetului
- Intr-o alta oala puneti otetul de vin alb cu apa in proportie de 3 la 1, adica 1,5 litri apa la cei 500ml de otet. Adaugati 2 lingurite de sare grunjoasa (1 la litru) si aduceti la punctul de fierbere.
- Borcanele se spala bine, atat sticla cat si capacul.
- Se curata usturoiul. Taiati buretii bucati potrivite.
- Puneti borcanele intr-o tava de metal. Astfel, cand puneti otetul cald, borcanele nu se vor sparge. Adaugati in fiecare cateva boabe de mustar si de piper, 2-3 catei de usturoi si apoi puneti o mana de bureti. Repetati procedeul pana cand umpleti borcanele. Turnati apoi cu un polonic otetul cu apa.
- Goliti cuptorul de tavi.
- Puneti borcanele intr-o tava putin adanca. Adaugati apa pana aproape de buza tavii.
- Dati drumul la cuptor la foc potrivit si lasati timp de 30 de minute, pana cand apa incepe sa fiarba si in borcane vedeti ca incep sa se ridice bule de aer.
- Opriti cuptorul, mai lasati cateva minute sa se raceasca, dupa care puneti borcanele pe un tocator de lemn si acoperiti-le cu o patura groasa.
- Peste cateva ore verificati daca "s-au tras", capacul borcanului trebuind sa se curbeze, sa intre in borcan putin. Veti auzi, probabil, pe parcurs ce se videaza, niste pocnituri. E semnul ca "se trag" borcanele.
- Puneti in camara la loc uscat si racoros si serviti peste toamna-iarna.