Iutari (Lactarius Piperatus) se mai numesc „bureti iuti”, „bureti laptosi” sau „laptuca iute”. Ei se intalnesc cam peste tot in padurile din Romania si se coc in lunile iulie-septembrie.
Cand eram mic si mergeam cu bunica in padure dupa ciuperci, iutarii erau cei mai intalniti.
Datorita gustului lor iute nu sunt preferati de foarte multa lume insa exista cateva modalitati care pot contracara acest gust. Bunica ii facea prajiti pe plita de la soba cu putina sare, tocanita cu usturoi sau ii puneam la conservat in otet, peste toamna.
Cum se prepara iutari in otet?
Modul de preparare este extrem de simplu, insa este foarte migalos. Ca la orice preparat cu ciuperci, trebuie acordata atentie mare la curatare. In plus, atunci cand se prepara iutarii pentru conservare trebuie fierti in apa cu sare si lasati acolo o perioada de timp o perioada de timp. Apoi se scurg si se pun in borcane sterilizate, peste care se pune saramura cu otet.
Cam acesta ar fi in mare procesul. Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru ca sa preparam iutarii in otet, la borcan.


Iutari in otet
Echipament
- 1 castron/recipient mare
- 1 oala mare
- 1 tava cuptor
- 1 spatula
Ingrediente
- iutari
- otet din vin
- capatani usturoi
- boabe de mustar
- boabe de piper
- sare pentru muraturi, neiodata
- apa
Instructiuni
- Dupa cum vedeti nu am pus cantitatile pentru ingrediente. Acestea le adaptati in functie de cati bureti aveti.
Prepararea buretilor
- Ca pentru orice ciuperca de padure, recomandarea este sa cumparati doar din surse sigure. Iutarii se pot confunda destul de usor cu alte ciuperci de padure necomestibile. Acestia au insa o palarie convexa (adancita in locul unde palaria se intalneste cu piciorul) sub forma de palnie, de culoare alb-alb murdar patata la mijloc, in dreptul piciorului, au o carne alba, compacta care rupta emana un suc cu iz iute si o culoare putin albastra-verzuie.Recomandarea mea ramane, in continuare, sa cumparati sau sa mergeti la cules cu cei care se pricep.
- In primul si primul rand spalati bine buretii sub un jet puternic de apa si dati-i deoparte pe cei care nu sunt buni. Puneti-i apoi la scurs intr-o sita.
- Intr-o oala mare sau un ceaun puneti la fiert apa impreuna cu sare grunjoasa (1 lingura la litrul de apa).
- Cand apa clocoteste, puneti buretii in oala la fiert timp de 40 de minute. Scurgeti apoi apa si lasati-i in oala.
Prepararea otetului
- Intr-o alta oala puneti otetul de vin alb cu apa in proportie de 3 la 1, adica la 1 litru de apa puneti 330ml de otet. Adaugati 1 lingura de sare grunjoasa la litru (de preferat sare pentru muraturi, neiodata), 1 lingura de zahar si aduceti la punctul de fierbere.
Conservarea iutarilor
- Borcanele se spala bine, atat sticla cat si capacul.
- Se curata usturoiul. Taiati buretii bucati potrivite.
- Puneti borcanele intr-o tava de metal. Astfel, cand puneti otetul cald, borcanele nu se vor sparge. Adaugati in fiecare cateva boabe de mustar si de piper, 2-3 catei de usturoi si apoi puneti o mana de bureti. Repetati procedeul pana cand umpleti borcanele. Turnati apoi cu un polonic otetul cu apa.
- Incingeti cuptorul la 180 grade.
- Puneti tava cu borcanele la cuptor si adaugati apa pana aproape de buza tavii, cu ajutorul unui ibric cu cioc.
- Lasati timp de 30-40 de minute, pana cand apa incepe sa fiarba si in borcane vedeti ca incep sa se ridice bule de aer.
- Opriti cuptorul, mai lasati cateva minute sa se raceasca, dupa care puneti borcanele pe un tocator de lemn sau intr-o lada si acoperiti-le cu o patura groasa. Puteti sa le lasati si la cuptorul stins, daca doriti
- Peste cateva ore verificati daca "s-au tras", capacul borcanului trebuind sa se curbeze, sa intre in borcan putin. Veti auzi, probabil, pe parcurs ce se videaza, niste pocnituri. E semnul ca "se trag" borcanele.
- Puneti etichete si mutati in camara la loc uscat si racoros si serviti peste toamna-iarna.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.