Iahnie de fasole boabe
Iahnie de fasole boabe este un preparat specific … international. Da, este international, desi ati crede ca este un preparat specific romanesc.
„Baked beans” cum mai este cunoscut in gastronomia englezo-americana, a fost un preparat de baza in timpul colonizarii continentului american, reteta de baza apartinand, de fapt, populatiei native din America (amerindienii, indienii, pieile rosii).
Totusi, pentru mandria noastra nationala, sa zicem ca „Iahnie de fasole boabe” este si un preparat romanesc, noi preferand sa-l facem ba cu un ciolan de porc (cum il prepara nemtii), ba cu carnati, costita, sunca sau alte „porcarii”.
Sunt doua metode de preparare pentru iahnie e fasole: coapta sau tocanita. Orice ati alege, procedeul este similar pana la un punct (cand sunt fierte boabele de fasole), dupa care puteti alege sa le puneti in cuptor sa le coaceti sau sa le lasati intr-o oala si prepara precum orice tocanita.
Urmati pasii de mai jos si va garantez ca veti avea o iahnie de fasole excelenta! Daca o faceti si la un tuci, pe foc de lemne… deja este cu totul alta clasa!
Era sa uit: de unde provine cuvantul „iahnie”? Pai din limba turca, yahni sau bulgara, iahnija. Asta insemnand „Mancare scazuta, preparata din legume (mai ales din fasole boabe), din peste sau din carne si gatita de obicei cu untdelemn.” conform Dex.
V-am zis eu ca „iahnie” este o reteta internationala :-).
Sa stiti ca iahnie de fasole boabe se face si fara carne, deci poate fi cu succes o mancare pentru vegani sau de post. Tot ce trebuie sa faceti este, normal, sa nu adaugati carne :-). Ceea ce este, pacat, pentru ca stie toata lumea ca „cea mai buna leguma e porcul”, iar savoarea data de carnea de porc este deosebita.
De gustibus, pana la urma.
Ce fasole boabe folositi? Pai cam orice fel: alba, pestrita, mare, mica… nu conteaza. Daca sunteti in criza de timp puteti face inclusiv cu fasole de la conserva, dar luati in considerare faptul ca aceea este deja prefiarta, deci nu mai trebuie sa o lasati peste noapte ci o puneti direct peste legumele pregatite in tigaie si apoi dati la cuptor sau faceti tocanita.
Reteta aceasta am luat-o din cartea lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” .


Iahnie de fasole boabe
Equipment
- 1 bol de sticla
- 1 curatator de legume
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 oala mare
- 2 rosii
Ingredients
- 400 f boabe fasole uscata
- 1 morcov
- 2 cepe
- 400 g costita de porc
- sare
- ulei
- foi de dafin
- piper
Instructions
- Puneti boabele de fasole in apa, intr-un bol incapator, peste noapte, la inmuiat.
- A doua zi scurgeti apa in care au stat boabele de fasole, le puneti intr-o oala incapatoare, adaugati apa si sare si fierbeti la foc potrivit. La 30 de minute dupa ce da apa in clocot schimbati-o cu alta proaspata. Repetati procesul dupa alte 30 de minute. In ultima apa, lasati sa fiarba pana cand boabele s-au inmuiat.
- Cand boabele sunt inmuiate, trebuie sa va ocupati de legume si de carne.
- Curatati ceapa, morcovul si ardeiul si taiati-le marunt. Taiati costita de porc feliute.
- Puneti-le pe toate intr-o tigaie si caliti-le la foc mic. Nu trebuie sa adaugati ulei, costita va lasa ea grasime. Adaugati boia.
- Taiati rosiile cubulete si puneti-le in tigaia cu legumele si costita. Adaugati putina apa si lasati sa fiarba.
- Aruncati apa din oala cu boabele de fasole si puneti peste compozitia din tigaie. Daca e nevoie, mai adaugati putin sos de rosii. Adaugati 2 frunze de dafin.
- Sunt retete in care se recomanda adaugarea unei linguri de faina, pentru a lega compozitia. Faceti cum doriti, aici, dupa gust.
- Dati oala la foc mic si mai fierbeti timp de 15-20 de minute, pana cand se leaga bine compozitia.
- Daca vreti sa o faceti la cuptor (asa cum am ales eu), de la pasul 7 puneti oala cu toate ingredientele in cuptorul preincalzit la 180 grade si lasati sa se coaca timp de 30 de minute.
Va doresc sa aveti pofta buna!
Pentru alte mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.