Gulas

294
Gulasul este pur si simplu o tocana de carne cu cateva legume. Reteta se gaseste in orice bucatarie traditionala si nu are foarte multe ingrediente. De baza sunt carnea (de vita), ardeiul, ceapa si rosiile, dar mai pot fi adaugati cartofi si morcovi. Insa, fiind o reteta ungureasca, „cel mai de baza” ingredient este paprika de ardei. Aceasta nu trebuie sa lipseasca.

Reteta de gulas am luat-o de pe un site unguresc si am tradus-o apoi cu Google Translate.

Reteta traditionala se face cu carne de vita insa poate fi adaptata si la carnea de porc. Diferenta este de gust, bineinteles, dar si de timp, carnea de porc fierband mai repede decat cea de vita.

Ca orice tocana traditionala, cel mai bun mod de a o prepara este intr-un ceaun pe foc. Gulasul, traditional, este o mancare preparata de ciobani, de aici si acest mod de gatire. Insa, poate fi preparata la fel de bine pe aragaz. Va avea aproximativ acelasi gust.

In Ardeal exista o varianta de gulas cu fasole (Babgulyas), care se face cu boabe de fasole uscata si seamana, cat de cat, cu iahnia de fasole, doar ca e mai „lunga”, adica zemoasa.

Pentru un gust deosebit, in gulas se pot pune galuste sau razalai (un fel de aluat dat pe razatoare).

Veti gasi pe net o multime de retete. Cea de mai jos este o reteta simpla, care se face intr-un timp relativ scurt, dar care este foarte gustoasa!

Gulas unguresc

Gulasul este pur si simplu o tocana de carne cu cateva legume. Reteta se gaseste in orice bucatarie traditionala si nu are foarte multe ingrediente. De baza sunt carnea (de vita), ardeiul, ceapa si rosiile, dar mai pot fi adaugati cartofi si morcovi. Insa, fiind o reteta ungureasca, „cel mai de baza” ingredient este paprika de ardei. Aceasta nu trebuie sa lipseasca.
Timp total 2 hrs

Ingrediente

  • 700 g carne vita (sau porc)
  • 2 buc cepe mari
  • 4 buc catei usturoi
  • 2 buc morcovi
  • 1 buc telina radacina mica
  • 1 buc pastranac
  • 2 buc rosii mari
  • 5 buc cartofi
  • 1 lingura boia dulce
  • 1 lingura boia iute (dupa preferinte, nu e necesara)
  • 1 lingurita chimen
  • sare
  • piper
  • ulei sau untura

Instructiuni

  • Se spala legumele. Cartofii si morcovii se curata de coaja si se taie cuburi: cartofii mai mari, pastarnacul si morcovii mai mici Ardeii se curata de seminte si se taie si ei tot cubulete. La fel si rosiile. Ceapa se toaca marunt impreuna cu usturoiul
  • Intr-o oala (de preferat de fonta) incingeti uleiul si untura si caliti ceapa pana devine aurie. Adaugati apoi carnea de vita si lasati la foc mic, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda. Dupa ce s-a prajit putin carnea, adaugati boiaua. Puneti usturoiul taiat felii sau dat pe razatoare, chimen, sare, piper, frunza de dafin si adaugati apa fiarta pana ce toate ingredientele sunt acoperite. Lasati la foc mic.
  • Cand carnea este facuta pe jumatate (cam dupa 1 ora) adaugati morcovii, pastarnacul, frunzele de telina si cartofii. Mai puneti apa daca mai este necesar. Lasati sa fiarba la foc mic.
  • Cand totul este aproape gata adaugati rosiile si ardeiul. Ar fi bine ca înainte sa verificati daca ardeiul verde este iute. Daca da, nu mai folosti pe cel mic. Daca nu, ardeiul iute îl taiati marunt (înlaturati mai întai nervurile si semintele). Lasati sa fiarba înca cateva minute. Daca vreti ca continutul sa devina mai gros, dati la o parte capacul de la oala cat mai fierbe.
Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Romana, Ungureasca
Cuvant cheie: gulas, gulas porc, gulas unguresc, gulas vita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close