Gulas

783
Gulasul este pur si simplu o tocana de carne cu cateva legume. Reteta se gaseste in orice bucatarie traditionala si nu are foarte multe ingrediente. De baza sunt carnea (de vita), ardeiul, ceapa si rosiile, dar mai pot fi adaugati cartofi si morcovi. Insa, fiind o reteta ungureasca, „cel mai de baza” ingredient este paprika de ardei. Aceasta nu trebuie sa lipseasca.

Reteta de gulas am luat-o de pe un site unguresc si am tradus-o apoi cu Google Translate. Veti gasi diferite variante pe net, dar aceasta mi se pare cea mai completa.

Reteta traditionala se face cu carne de vita insa poate fi adaptata si la carnea de porc. Diferenta este de gust, bineinteles, dar si de timp, carnea de porc fierband mai repede decat cea de vita.

Ca orice tocana traditionala, cel mai bun mod de a prepara un gulas este intr-un ceaun pe foc. Gulasul, traditional, este o mancare preparata de ciobani, de aici si acest mod de gatire. Insa, poate fi preparata la fel de bine pe aragaz. Va avea aproximativ acelasi gust.

In Ardeal exista o varianta de gulas cu fasole (Babgulyas), care se face cu boabe de fasole uscata si seamana, cat de cat, cu iahnia de fasole, doar ca e mai „lunga”, adica zemoasa.

Pentru un gust deosebit, in gulas se pot pune galuste sau razalai (un fel de aluat dat pe razatoare).

Veti gasi pe net o multime de retete. Cea de mai jos este o reteta simpla, care se face intr-un timp relativ scurt, dar care este foarte gustoasa!

mancaruri si tocanite ceaun tuci pe foc

Cum se prepara un gulas unguresc?

In primul rand trebuie sa spalati si sa curatati bine toate legumele (sunt vreo cateva). Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in putin ulei (sau untura de porc). Taiati carnea cubulete si prajiti-o si pe ea impreuna cu ceapa si usturoiul. Adaugati apoi mirodeniile (neaparat paprika sau boia) si adaugati apa cat sa acopere putin carnea.

Dati la foc mic-potrivit si lasati sa fiarba pana se inmoaie carnea (1 ora sau mai mult).

Taiati morcovii, pastarnacul si telina cubulete mici si adaugati-le la fiert. Cartofii trebuie taiati ceva mai mari si se adauga si ei in oala. Dupa vreo 10 minute adaugati rosiile, mai fierbeti inca 5-10 minute si apoi adaugati ceva verdeata, dupa gust (patrunjel, marar)

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii de urmat pentru a face un gulas unguresc delicios.

Gulas unguresc

Gulasul este pur si simplu o tocana de carne cu cateva legume. Reteta se gaseste in orice bucatarie traditionala si nu are foarte multe ingrediente. De baza sunt carnea (de vita), ardeiul, ceapa si rosiile, dar mai pot fi adaugati cartofi si morcovi. Insa, fiind o reteta ungureasca, „cel mai de baza” ingredient este paprika de ardei. Aceasta nu trebuie sa lipseasca.
Portii 6 persoane
Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 2 hours
Timp total 2 hours 20 minutes

Ingrediente

  • 700 g carne vita (sau porc)
  • 2 cepe mari
  • 4 catei usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 telina radacina mica
  • 1 pastranac
  • 2 rosii mari
  • 6 cartofi mari
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei iute
  • 1 lingura boia dulce
  • 1 lingura boia iute (dupa preferinte, nu e necesara)
  • 1 lingurita chimen
  • sare
  • piper
  • ulei sau untura

Instructiuni

  • Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le marunt. Taiati carnea cuburi.
  • Intr-o oala (de preferat de fonta) incingeti uleiul si untura si caliti ceapa pana devine aurie.
  • Adaugati apoi carnea de vita si lasati la foc mic, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda. Dupa ce s-a prajit putin carnea, adaugati boiaua.
  • Puneti usturoiul taiat felii sau dat pe razatoare, chimen, sare, piper, frunza de dafin si adaugati apa fiarta pana ce toate ingredientele sunt acoperite. Lasati la foc mic.
  • Se spala legumele. Cartofii si morcovii se curata de coaja si se taie cuburi: cartofii mai mari, pastarnacul si morcovii mai mici Ardeii se curata de seminte si se taie si ei tot cubulete. La fel si rosiile.
  • Cand carnea este facuta pe jumatate (cam dupa 1 ora) adaugati morcovii, pastarnacul, frunzele de telina si cartofii. Mai puneti apa daca mai este necesar. Lasati sa fiarba la foc mic.
  • Dupa 10 minute adaugati rosiile si ardeiul si mai lasati sa fiarba inca 10-15 minute.
  • Ar fi bine ca înainte sa verificati daca ardeiul verde este iute. Daca da, nu mai folosti pe cel mic. Daca nu, ardeiul iute îl taiati marunt (înlaturati mai întai nervurile si semintele).
  • Lasati sa fiarba înca cateva minute. Daca vreti ca continutul sa devina mai gros, dati la o parte capacul de la oala cat mai fierbe.
Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Romana, Ungureasca
Cuvant cheie: gulas, gulas porc, gulas unguresc, gulas vita

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca ti-a placut reteta si vrei sa afli cand public altele noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close