Guacamole
Guacamole este un sos/salata originar din Mexic, pe baza de avocado, preparat – initial – de catre azteci inaintea secolului 16. Numele provine din limba Nahuati insemnand, ahuacamolli, practic sos de avocado. Preparatul a devenit foarte popular datorita faptului ca avocado are o ridicata valoare nutritionala. Pe langa acestea, aztecii considerau avocado ca fiind un afrodisiac, fapt ce a contribuit si mai mult la cresterea popularitatii.
Reteta initiala continea doar avocado, apa si cateva mirodenii, dar de-alungul timpului, odata cu introducerea pe continentul American a altor legume si mirodenii, au fost adaugate mai multe ingrediente precum ceapa verde, usturoi, rosii, ardei, porumb, ardei iute, lamaie.
Guacamole este un sos/salata care merge foarte bine cu orice preparat mexican precum buritto, quesadilla, chili, nachos, fajita sau chiar simplu, cu tortilla
Cum se prepara guacamole
Alegeti legume si verdeturi proaspete. Aveti grija si cand alegeti avocado, sa nu fie extrem de copt dar nici tare si verde.
Curatati legumele si taiati-le cubulete. Taiati avocado in jumatati, scoateti samburele si taiati-l apoi felii si bucatele potrivite, la fel ca celelalalte legume.
Adaugati ulei de masline, sare si zeama de lamaie si amestecati.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile si pasii detaliati pentru a prepara guacamole


Guacamole
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol de sticla
- 1 storcator lamaie
Ingredients
- 2 avocado
- 4 rosii
- 1 legatura ceapa verde
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- 100 g porumb
- 1 jumatate lamaie
- sare
- piper
- 1 jumatate legatura patrunjel
Instructions
- Se spala bine toate legumele si verdeturile.
- Taiati ardeiul iute in lungime si cu cutitul scoateti nervurile si semintele si aruncati-le.
- Scoateti cotorul de la ardeiul gras si apoi tocati ardeiul marunt. Procedati la fel cu rosiile.
- Tocati ceapa verde rondele mici.
- Taiati avocado in doua, plimband cutitul de jur in prejur. Rotiti cele 2 semisfere si desfaceti. Inlaturati samburele. Cu o lingura scoateti miezul din fiecare emisfera si tocati-l apoi marunt cu un cutit sau striviti-l cu o furculita.
- Puneti toate ingredientele intr-un bol incapator si amestecati-le. Adaugati porumbul, zeama de la jumatate de lamaie, sare, piper si uleiul de masline. Tocati verdeata si presarati-o deasupra.
Toate aceste retete le puteti gasi la categoria mexicana.
Reteta de azi de guacamole a iesit mai mult spre salata deoarece ingredientele au fost taiate destul de mare, dar nu inseamna ca nu a fost gustoasa.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de salate vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.