Guacamole este un sos/salata originar din Mexic, pe baza de avocado, preparat – initial – de catre azteci inaintea secolului 16. Numele provine din limba Nahuati insemnand, ahuacamolli, practic sos de avocado. Preparatul a devenit foarte popular datorita faptului ca avocado are o ridicata valoare nutritionala. Pe langa acestea, aztecii considerau avocado ca fiind un afrodisiac, fapt ce a contribuit si mai mult la cresterea popularitatii.
Reteta initiala continea doar avocado, apa si cateva mirodenii, dar de-alungul timpului, odata cu introducerea pe continentul American a altor legume si mirodenii, au fost adaugate mai multe ingrediente precum ceapa verde, usturoi, rosii, ardei, porumb, ardei iute, lamaie.
Guacamole este un sos care merge foarte bine cu orice preparat mexican precum buritto, quesadilla, chili, nachos, fajita sau chiar simplu, cu tortilla

Guacamole
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol de sticla
- 1 storcator lamaie
Ingrediente
- 2 avocado
- 4 rosii
- 1 legatura ceapa verde
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- 100 g porumb
- 1 jumatate lamaie
- sare
- piper
- 1 jumatate legatura patrunjel
Instructiuni
- Se spala bine toate legumele si verdeturile.
- Taiati ardeiul iute in lungime si cu cutitul scoateti nervurile si semintele si aruncati-le.
- Scoateti cotorul de la ardeiul gras si apoi tocati ardeiul marunt. Procedati la fel cu rosiile.
- Tocati ceapa verde rondele mici.
- Taiati avocado in doua, plimband cutitul de jur in prejur. Rotiti cele 2 semisfere si desfaceti. Inlaturati samburele. Cu o lingura scoateti miezul din fiecare emisfera si tocati-l apoi marunt cu un cutit sau striviti-l cu o furculita.
- Puneti toate ingredientele intr-un bol incapator si amestecati-le. Adaugati porumbul, zeama de la jumatate de lamaie, sare, piper si uleiul de masline. Tocati verdeata si presarati-o deasupra.
.
Toate aceste retete le puteti gasi la categoria mexicana.
Reteta de azi de guacamole a iesit mai mult spre salata deoarece ingredientele au fost taiate destul de mare, dar nu inseamna ca nu a fost gustoasa.