Gomboti cu prune sau Galuste cu prune, reprezinta acelasi lucru: o reteta traditionala din Ardeal de ”szilvas gombocz” (maghiara), adica un aluat din cartofi, facut galusca si umplut cu pruna, fiert si dat prin pesmet.

Gomboti cu prune
Echipament
- 1 oala
- 1 zdrobitor cartofi
- 1 cutit fructe
- 1 tigaie neaderenta
Ingrediente
- 600 g cartofi
- 150 g faina
- 150 g zahar
- 1 ou
- sare
- ulei
- pesmet
Instructiuni
- Se curata cartofii de coaja si se fierb bine cu putina sare. Se zdrobesc apoi piure.Unii prefera sa fiarba cartofii direct in coaja si apoi sa ii curete si zdrobeasca.
- Se framanta cartofii cu oul si faina, adaugand daca mai e nevoie putina apa pana cand se obtine un aluat destul de legat si lipicios.
- Scoateti samburii de la pruna si puneti peste ele zahar si putina scortisoara.
- Din aluat faceti niste discuri, puneti prune in mijlocul lor si apoi inveliti, astfel incat sa iasa o bila de aluat.
- Puneti apa la fiert intr-o cratita incapatoare si apoi puneti galustele in apa. Apa nu trebuie sa clocoteasca, altfel se faramiteaza galustele. Dupa 5-7 minute galustele se ridica la suprafata. Cat fierb aveti grija sa nu se lipeasca una de alta sau de fundul cratitei.
- Amestecati pesmet cu zahar si prajiti-l putin intr-o tigaie. Dati galustele prin pesmet si puneti in farfurii, la servit.