Gogosi (simple sau umplute cu gem)

53

Un alt „gust al copilariei” este cel al gogosilor umplute cu gem, facute de mama. Imi aduc aminte si acum cum ea pregatea aluatul si dupa ce il intindea pe masa luam o cana sau un pahar si taiam cercuri pe care apoi le umplea cu gem de prune sau alta dulceata.

Gogosi (simple sau umplute cu gem)

Timp pregatire 20 mins
Timp preparare 1 hr

Ustensile

  • 1 bol mare sticla
  • 1 sucitor
  • 1 pahar
  • 1 tigaie neaderenta

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 200 ml lapte
  • 80 g unt
  • 1 cub drojdie
  • 2 oua
  • ulei
  • sare
  • zahar
  • gem
  • esenta de vanilie

Instructiuni

  • Calculati cata drojdie va trebuie in functie de cantitatea de faina. La 500g faina se foloseste de obicei jumatate de cub de drojdie proaspata (cititi instructiunile pe ambalaj). Daca luati drojdie uscata este de ajuns un plic de 10 grame. Se dizolva drojdia in laptele caldut (sau apa calduta). Adaugati 1 lingura de zahar si amestecati. Lasati drojdia sa se activeze cam 10-15 minute.
  • Intr-un bol mare puneti faina, faceti o groapa in mijlocul ei si adaugati drojdia activata sau uscata, oul, untul, restul de zahar si sarea. Framantati bine pana se omogenizeaza. Daca mai e nevoie, completati cu faina sau apa calduta, dupa caz. Acoperiti bolul cu un prosop de bucatarie si lasati la cald timp de 1 ora pana cand aluatul creste. Ar trebui sa isi dubleze volumul.
  • Faceti cateva bile mai mari de aluat. Presarati faina pe masa, puneti o bila in mijloc. Luati un sucitor de bucatarie, frecati-l cu putina faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el) si intindeti bila de aluat pana se obtine o foaie cam de 3-4 milimetri grosime.
  • Pe jumatate de foaie de aluat puneti din loc in loc, cam la 8-10cm distanta, cate o lingura de gem. Impaturiti/Trageti apoi cealalta jumatate de aluat peste prima. Cu un pahar decupati gogosile peste fiecare movilita de aluat si gem.
  • Incingeti ulei intr-o tigaie adanca si apoi dati la foc potrivit. Puneti gogosile decupate in ulei si prajiti. Le scoateti apoi intr-un vas in care ati pus un prosop de hartie, ca sa traga excesul de ulei, dupa care presarati zahar pudra deasupra.
  • Aluatul care ramane il adunati si faceti din nou bile. Repetati pasii anteriori.
  • Pentru a face gogosi de tip inel se intinde foaia de aluat. Luati un pahar cu gura mare si unul cu gura mai mica. Decupati o rondea de aluat cu paharul mai mare dupa care in interiorul fiecarei rondele decupati aluatul cu paharul mai mic. Vor rezulta niste inele pe care le prajiti apoi in ulei. Aluatul care ramane il adunati si faceti din nou bile. Repetati pasii anteriori.
Tip preparat: Deserturi
Bucataria: Romana
Cuvint cheie: gogosi, Gogosi (simple sau umplute cu gem), gogosi cu gem, gogosi simple

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close