Gogosari umpluti cu varza – o specialitate de muraturi.
Printre conservele pe care le pregatesc pentru iarna (aveti aici un intreg capitol) se afla si cea de gogosari umpluti cu varza. Ca orice preparat marinat sau murat se face foarte usor si este delicios.
Cum se prepara gogosari umpluti cu varza
Puteti folosi orice fel de ardei, precum ardeiul gras sau ardeiul kapia, dar eu prefer gogosarii pentru ca sunt mai carnosi. Ardeilor li se inlatura, prin scobire, cotorul cu un cutit mic, se curata de seminte si de nervuri si se spala.
Pentru umplutura folosesc un amestec de varza alba si varza rosie, dar puteti adauga si morcov si telina. Acestea se dau pe razatoare sau se taie foarte subtire cu cutitul. Bineinteles, dupa ce au fost spalate si curatate.
Se face un amestec de marinada din 1 litru apa, 300ml otet de vin alb, 1 lingura sare si o lingura zahar. Acesta se fierbe pe aragaz impreuna cu cateva boabe de piper si de mustar si 1-2 foi de dafin.
Se umplu ardeii cu varza, apasand bine varza in interior, se aseaza frumos intr-un borcan mare care se umple apoi cu marinada. Se pune capacul la borcan si se lasa la racit.
Se consuma cam dupa 1 luna.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor si pasii de efectuat pentru a obtine niste deliciosi gogosari umpluti cu varza, marinati.


Gogosari umpluti cu varza
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 Razatoare
- 1 robot de bucatarie cu lama de taiat subtire
- 1 borcan de 3 litri
- 1 cratita cu apa
Ingrediente
- 12 gogosari
- 1 varza alba
- 1 varza rosie
- 1 morcov optional
- 1 telina optional
- 3 l apa
- 1 l otet de vin alb
- 3 linguri sare
- 3 linguri zahar
- piper boabe
- foi de dafin
Instructiuni
- Se spala legumele bine.
- Ardeii se scobesc si li se scoate cotorul, semintele si nervurile.
- Varza se taie marunt (cu cutitul sau la robotul de bucatarie cu lama de ras) si se amesteca cu morcovii telina date pe razatoare,
- Se fierbe apa cu otetul, sarea, zaharul, piperul si dafinul.
- Borcanul se spala bine.
- Se umplu ardeii cu legumele rase apasand bine legumele inauntru.
- Se aseaza frumos in borcan
- Se toarna marinada deasupra si se pune capacul.
- Se lasa la marinat aproximativ 1 luna.
Va doresc spor la treaba!
Pentru alte retete din categoria Conserve vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.