Reteta aceasta o am de la verisoara mea, Lili. Ca orice reteta de conserve este foarte usor de facut, dar tehnica face totul 🙂
Fata de varianta clasica in care se combina otetul cu apa, sarea zaharul si toate celelalte de la inceput si apoi se fierb putin, in varianta aceasta se pun una peste alta in borcan dupa care se fierb borcanele in bain-marie.

Gogosari in otet
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol mare
- 1 tava cuptor
- 1 oala
- borcane
Ingrediente
- 5 kg ardei gogosari
- 2 l otet de struguri
- apa
- zahar
- sare
- piper boabe
- mustar boabe
- foi de dafin
Instructiuni
- Spalati bine gogosarii si curatati-i de seminte. Taiati-i apoi in sferturi sau bucati mai mici (dupa plac).
- Spalati borcanele bine de tot si lasati-le sa se scurga.
- Borcanele de 800 au un un fel de ornament/banda sus si jos. Puneti otet in borcan pana la nivelul ornamentului. Adaugati 1 lingura de sare rasa si 2 linguri de zahar rase. Puneti boabe de piper si mustar.
- Adaugati bucatile de gogosari si asezati-le frumos. Nu e nevoie sa le presati prea tare.
- Cand borcanul este plin cu ardei mai puneti cateva boabe de piper si de mustar si o frunza de dafin. Turnati apa rece pana cand se umple borcanul.
- Dati drumul la cuptor la 180 grade (potrivit). In tava de tabla asezati borcanele si apoi cu un ibric turnati apa in tava pana aproape de nivelul de sus al tavii. Lasati la cuptor 30 de minute (practic procedeul inlocuieste bain-marie-ul).
- Opriti cuptorul si lasati sa se raceasca cateva ore. Verificati daca capacele "s-au tras". Cele care nu sunt "trase" (vidate) se scot, se schimba capacul si se pun iar la bain-marie.
- Etichetati borcanele si puneti-le frumos in camara.