Gogosari in otet
Reteta aceasta o am de la verisoara mea, Lili. Ca orice reteta de conserve este foarte usor de facut, dar tehnica face totul 🙂
Fata de varianta clasica in care se combina otetul cu apa, sarea zaharul si toate celelalte de la inceput si apoi se fierb putin, in varianta aceasta se pun una peste alta in borcan dupa care se fierb borcanele in bain-marie.
Cum se prepara gogosari in otet
Pentru a prepara gogosari in otet trebuie in primul rand sa va procurati materia prima. Alegeti gogosari frumosi, carnosi si care nu sunt iuti (desi unora s-ar putea sa le placa putin sau mai mult picanti).
Gogosarii se spala bine pentru a inlatura orice urma de murdarie, se scot cotoarele cu seminte si se indeparteaza nervurile. Apoi se taie in 6-8 bucati sau, mai multe, dupa preferinte.
Spalati bine borcanele si sterilizati-le. Puneti apoi otet cam de un deget, adaugati sare si zahar si apoi o lingurita de mirodenii (boabe de otet, mustar, frunza de dafin, 1-2 catei de usturoi curatati).
Asezati bucatile de gogosari cat mai uniform si compact in borcan iar apoi puneti apa.
Strangeti bine capacele la borcane.
Dati drumul la cuptor la 180 grade, puneti o tava mai adanca, asezati borcanele si turnati apa in tava, tot cam de un deget.
Lasati la cuptor sa fiarba 30-45 minute si observati daca zeama din borcane incepe sa fiarba.
Opriti cuptorul si lasati borcanele acolo pana a doua zi. O alta varianta ar fi sa scoateti borcanele intr-o ladita sau cutie de carton pe care o acoperiti cu o patura si le lasati pana se racesc.
Sa trecem la treaba:


Gogosari in otet - o altfel de reteta
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol mare
- 1 tava cuptor
- 1 oala
- borcane
Ingredients
- 5 kg ardei gogosari
- 2 l otet de struguri
- apa
- zahar
- sare
- piper boabe
- mustar boabe
- foi de dafin
Instructions
- Spalati bine gogosarii si curatati-i de seminte. Taiati-i apoi in sferturi sau bucati mai mici (dupa plac).
- Spalati borcanele bine de tot si lasati-le sa se scurga.
- Borcanele de 800 au un un fel de ornament/banda sus si jos. Puneti otet in borcan pana la nivelul ornamentului. Adaugati 1 lingura de sare rasa si 2 linguri de zahar rase. Puneti boabe de piper si mustar.
- Adaugati bucatile de gogosari si asezati-le frumos. Nu e nevoie sa le presati prea tare.
- Cand borcanul este plin cu ardei mai puneti cateva boabe de piper si de mustar si o frunza de dafin. Turnati apa rece pana cand se umple borcanul.
- Dati drumul la cuptor la 180 grade (potrivit). In tava de tabla asezati borcanele si apoi cu un ibric turnati apa in tava pana aproape de nivelul de sus al tavii. Lasati la cuptor 30-45 de minute (practic procedeul inlocuieste bain-marie-ul).
- Opriti cuptorul si lasati sa se raceasca cateva ore. Verificati daca capacele "s-au tras". Cele care nu sunt "trase" (vidate) se scot, se schimba capacul si se pun iar la bain-marie.
- Etichetati borcanele si puneti-le frumos in camara.
Va doresc spor la treaba!
Pentru alte retete din categoria Conserve vizitati sectiunea de aici.