Ghiveci de legume

37

Poate vi s-a pus si voua intrebarea „Ce-ai facut (la scoala, la munca, intr-o anumita situatie…)?” … Am facut „un ghiveci”  (sau „o varza”, dupa caz).

Cu alte cuvinte ati facut treaba amestecata. Cam asta este si preparatul „Ghiveci de legume”: o amestecatura de legume, foarte gustoasa si numai buna pentru zilele de toamna-iarna si in perioadele de post.

Pe româneste, îi spunem Ghiveci de legume. Pe frantuzeste i se zice Ratatouille. Francezii sunt insa putin mai zgarciti cand vine vorba de ce legume adauga in acest preparat. Noua, romanilor, ne place sa punem aproape toate soiurile de legume pe care le gasim in gradina.

Ghiveci de legume

Timp preparare 15 min
Timp coacere 45 min

Unelte

  • 1 cratita pentru tocanite
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 bol de sticla

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 telina potrivita
  • 3 cepe
  • 4 rosii
  • 2 ardei gras rosu
  • 1 varza
  • 1 vanata
  • 1 dovlecel
  • sare
  • piper
  • patrunjel, marar

Instructiuni

  • Se spala si se curata toate legumele. Ceapa se toaca marunt, celelalte se taie bucati potrivite, la 1cm fiecare
  • Se caleste ceapa in ulei in oala pentru ghiveci. Se adauga apoi treptat legumele, in ordinea consistentei, cele mai tari la inceput, cele mai moi la sfarsit: morcovi, telina, ardei, fasole, cartofi, dovlecei, vinete, varza, rosii.
  • Se pune apa cam 1 cm peste nivelul legumelor. Se adauga sare si mirodenii si se lasa la fiert, acoperind oala cu un capac, la foc mic pana cand s-au fiert toate legumele si s-a facut o mancare mai scazuta.
Tip reteta: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Franceza, Romana
Cuvant cheie: ghiveci, ghiveci de legume, ratatouille

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close