Ghiveci de legume

3.2K

Ghiveci de legume

De ce ghiveci si de ce ghiveci de legume? Poate vi s-a pus si voua intrebarea „Ce-ai facut (la scoala, la munca, intr-o anumita situatie…)?” … Am facut „un ghiveci”  (sau „o varza”, dupa caz).

Cu alte cuvinte ati facut treaba amestecata. Cam asta este si preparatul „Ghiveci de legume”: o amestecatura de legume, foarte gustoasa si numai buna pentru zilele de toamna-iarna si in perioadele de post.

Pe româneste, îi spunem Ghiveci de legume. Pe frantuzeste i se zice Ratatouille. Francezii sunt insa putin mai zgarciti cand vine vorba de ce legume adauga in acest preparat. Noua, romanilor, ne place sa punem aproape toate soiurile de legume pe care le gasim in gradina.

ghiveci de legume ratatouille

Cum se prepara un ghiveci de legume

Practic, se curata, spala si taie toate legumele, dupa care se fierb impreuna sau se coc la cuptor. Nimic mai simplu.

Daca le fierbeti impreuna, incercati sa le puneti la fiert in ordinea consistentei, adica cele mai tari la inceput si cele mai moi la sfarsit. Astfel veti avea legumele cu aceeasi consistenta in preparatul final.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor si pasii pentru prepararea unui ghiveci de legume.

Ghiveci de legume

Timp pregatire 15 minutes
Timp gatire 45 minutes

Echipament

  • 1 cratita pentru tocanite
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 bol de sticla

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 telina potrivita
  • 3 cepe
  • 4 rosii
  • 2 ardei gras rosu
  • 1 varza
  • 1 vanata
  • 1 dovlecel
  • sare
  • piper
  • patrunjel, marar

Instructiuni

  • Se spala si se curata toate legumele. Ceapa se toaca marunt, celelalte se taie bucati potrivite, la 1cm fiecare
    ghiveci de legume 2
  • Se caleste ceapa in ulei in oala pentru ghiveci. Se adauga apoi treptat legumele, in ordinea consistentei, cele mai tari la inceput, cele mai moi la sfarsit: morcovi, telina, ardei, fasole, cartofi, dovlecei, vinete, varza, rosii.
    ghiveci de legume 4
  • Se pune apa cam 1 cm peste nivelul legumelor. Se adauga sare si mirodenii si se lasa la fiert, acoperind oala cu un capac, la foc mic pana cand s-au fiert toate legumele si s-a facut o mancare mai scazuta.
Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Franceza, Romana
Cuvant cheie: ghiveci, ghiveci de legume, ratatouille

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 1
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close