Poate vi s-a pus si voua intrebarea „Ce-ai facut (la scoala, la munca, intr-o anumita situatie…)?” … Am facut „un ghiveci” (sau „o varza”, dupa caz).
Cu alte cuvinte ati facut treaba amestecata. Cam asta este si preparatul „Ghiveci de legume”: o amestecatura de legume, foarte gustoasa si numai buna pentru zilele de toamna-iarna si in perioadele de post.
Pe româneste, îi spunem Ghiveci de legume. Pe frantuzeste i se zice Ratatouille. Francezii sunt insa putin mai zgarciti cand vine vorba de ce legume adauga in acest preparat. Noua, romanilor, ne place sa punem aproape toate soiurile de legume pe care le gasim in gradina.

Ghiveci de legume
Echipament
- 1 cratita pentru tocanite
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol de sticla
Ingrediente
- 500 g cartofi
- 2 morcovi
- 1 telina potrivita
- 3 cepe
- 4 rosii
- 2 ardei gras rosu
- 1 varza
- 1 vanata
- 1 dovlecel
- sare
- piper
- patrunjel, marar
Instructiuni
- Se spala si se curata toate legumele. Ceapa se toaca marunt, celelalte se taie bucati potrivite, la 1cm fiecare
- Se caleste ceapa in ulei in oala pentru ghiveci. Se adauga apoi treptat legumele, in ordinea consistentei, cele mai tari la inceput, cele mai moi la sfarsit: morcovi, telina, ardei, fasole, cartofi, dovlecei, vinete, varza, rosii.
- Se pune apa cam 1 cm peste nivelul legumelor. Se adauga sare si mirodenii si se lasa la fiert, acoperind oala cu un capac, la foc mic pana cand s-au fiert toate legumele si s-a facut o mancare mai scazuta.