Gemista (legume umplute, grecesti)

358

Gemista  sau legume umplute, grecesti – o reteta traditionala

Banuiesc ca ati mancat sau macar ati vazut cum arata ardeii umpluti. Ei bine eu azi am facut ardei umpluti reteta greceasca. Si nu numai ardei, am pus si ceapa. Si rosii. Si dovlecel. Si cartofi. Cu alte cuvinte am facut Gemista – legume umplute, grecesti.

Am fost de mai multe ori in Grecia, in vacanta, dar abia anul acesta, satul de carnuri si peste, am incercat acest preparat. Si am ramas suprins de savoarea lui. Seamana cu ardeii umpluti, reteta „romaneasca”, dar vorba romanului „nu rasare”. Adica au cu totul si cu totul alt gust. Tinand cont ca in acest preparat se adauga mai multe tipuri de legume care se umplu, gustul este mult mai bogat.

Daca ajungeti in Thassos, in Skala Potamia, si vreti ce incercati ceva similar sau diverse preparate traditionale, gatite intr-un restaurant „de casa”, incercati Taverna Alkyoni. Noua ne-a placut tot ceea ce am mancat de la ei.

Cum se prepara Gemista 0 legume umplute grecesti?

In linii mari, se umplu legumele cu un amestec de orez si legume :-). Adica se pot umple ardei, rosii, ceapa, dovlecei si legume. Se mai adauga si niste cartofi, pentru gust. Umplutura este facuta din ceea ce se scobeste din legumele care se umplu (mai putin ardeii) si orez. Se da totul la cuptor o perioada de timp si apoi se servesc.

Am curatat ardeii si le-am inlaturat nervurile si semintele. Am scobit rosiile si ceapa. Am taiat, la o dimensiune similara cu ardeii, dovlecelul si l-am scobit si pe el. Cartofii i-am curatat si i-am prajit putin in ulei, dupa care i-am asezat intr-o tava neaderenta. Miezul de la ceapa, rosii si dolvecei l-am tocat marunt si l-am sotat intr-o tigaie adanca. Apoi am adaugat orezul (am folosit orez Arborio, pentru risotto), mirodenii, apa si, la final, patrunjel tocat.

Reteta dupa care m-am inspirat o gasiti aici. In reteta mai apar si morcovi.

Apoi umplut legumele scobite si le-am dat la cuptor 60 de minute, acoperite cu folie de aluminiu si inca 30 de minute fara folie, la 180 grade.

Ce a iesit? O minunatie!

Va rog sa incercati si voi.

Cam acestea sunt informatiile, pe scurt. Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara o delicioasa gemista, sau, pe romaneste, legume umplute grecesti.

Gemista (legume umplute, grecesti)

Reteta traditionala greceasca de legume umplute. Un deliciu!
Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 1 hour 30 minutes
Timp total 2 hours

Equipment

  • 1 cutit legume
  • 1 Cutit bucatar
  • 1 tocator
  • 1 tigaie adanca
  • 1 tava adanca
  • 1 robot de bucatarie
  • 2-3 boluri
  • 1 ibric mai mare

Ingredients

  • 3 ardei grasi
  • 3 cepe mari
  • 3 rosii mari
  • 4-5 cartofi
  • 1 dovlecel sau zucchini
  • 350 g orez aborio
  • 1 legatura patrunjel
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura pasta de tomate

Instructions

  • Spalati bine toate legumele
  • Taiati cotorul la ardei, la 1cm sub coada. Curatati interiorul si cotorul de seminte si nervuri, fara sa rupeti ardeii.
  • Taiati rosiile la 1 cm sub coada. Scobiti cotorul si interiorul cu o lingura. Puneti ce ati scobit intr-un bol.
  • Taiati dovlecelul cam la inaltimea rosiilor sau ardeilor. Scobiti interiorul cu o lingurita si dati scobitura deoparte.
  • Curatati ceapa. Taiati motul si scobiti interiorul, lasand la exterior 2-3 foi.
  • Curatati cartofii. Taiati felii si apoi prajiti in tigaie in putin ulei.
  • Incingeti cuptorul la 180 grade.
  • Puneti cartofii semi-prajiti in tava neaderenta.
  • Asezati in tava legumele scobite.
  • In tigaia adanca in care ati prajit cartofii puneti miezul de la cepe, pe l-ati dat prin robotul de bucatarie sau l-ati tocat cu cutitul, marunt. Adaugati putina sare.
  • Dati restul de dovlecel prin robot sau tocati-l de mana si apoi adaugati in tigaie si caliti.
  • Puneti 1 lingura de zahar si caliti in continuare, pana se caramelizeaza putin.
  • Adaugati orezul arborio si mai calitl 3-5 minute.
  • Dati miezul de la rosii prin robot si adaugati-l in tigaie.
  • Puneti pasta de tomate, sosul de rosii si apoi 600 ml apa fiarta.
  • Lasati la fiert 5 minute, la foc mic, dupa care adaugati patrunjelul tocat. Conform retetei de pe net mai puteti adauga marar si frunze de menta, tocate.
  • Gustati, sa verificati daca este OK. Mai adaugati alte mirodenii, dupa gust.
  • Umpleti legumele scobite cu umplutura din tigaie si puneti-le capacele.
  • Restul de umplutura o puneti pe langa legume, in tava, peste cartofi.
  • Puneti folie de aluminiu peste tava si dati la cuptor 1 ora.
  • Scoateti folia de aluminiu si mai lasati la cuptor 30 de minute fara ea.
  • Scoateti tava si serviti legumele pe farfurie.
Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Greceasca
Cuvant cheie: ardei umpluti, dovlecei umpluti, gemista, legume umplute, legume umplute grecesti, rosii umplute

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici. Alte preparate din bucataria greceasca pot fi gasite aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close