Sunt convins ca toti ati mâncat asa ceva. Unii de la bunici, altii de la parinti sau din alte surse. Mie îmi facea bunica si era atât de buuun… Ba chiar ma certam cu sora mea pe sâmburii de nuca.
Gem de prune cu samburi de nuca
Echipament
- 1 bol de sticla incapator
- 1 oala mare
- borcane
- spatula
Ingrediente
- 4 kg prune
- 1 kg zahar (optional)
- 1 lamaie
- 500 g samburi de nuca
Instructiuni
- Se spala prunele si se scot sâmburii. Pentru prune puteti alege orice soi doriti. Eu unul cumpar (deocamdata, pâna se fac si la mine în gradina) din cele mai mari (cum ar fi Tuleu sau brumarii). Se dau prin masina de tocat si se pun la foc.
- În mod normal se pun doua kilograme de zahar la 5 kg de prune. Dar ies prea dulci. Asa ca va recomand sa vedeti mai întâi cât de dulci sunt prunele si apoi sa judecati cam cât zahar sa puneti. De obicei 1 Kg de zahar la 4 kg de prune este suficient. Depinde de gust, pâna la urma.
- Daca prunele sunt dulci, NU trebuie sa puneti deloc zahar. Cand fac magiun NU folosesc zahar.
- Puneti prunele date prin masina de tocat pe foc, adaugati zaharul si apoi zeama de lamaie. Se fierbe totul la foc mic cam 2 ore si jumatate, amestecând din când în când, sa nu se prinda de oala. Adaugati apoi sâmburii de nuca si mai lasati la foc cam 30 de minute.
- Timpii de fierbere sunt relativi. Va orientati mai mult dupa culoarea care o capata compozitia si grosime. De obicei iese o culoare maro-roscata (daca e spre negru înseamna ca ati fiert prea mult).
- Borcanele: le spalati bine de tot si le sterilizati cam 1 minut în cuptorul cu microunde sau în cuptorul de la aragaz, încins.
- Umpleti borcanele cu gem, strângeti bine capacele sa nu rasufle. Lasati sa se raceasca încet într-o ladita acoperita cu o patura. Puneti etichete si aranjati frumos în camara.