Galuste cu prune sau gomboti
Galuste cu prune sau gomboti cu prune, reprezinta acelasi lucru: o reteta traditionala din Ardeal de ”szilvas gombocz” (maghiara), adica un aluat din cartofi, facut galusca si umplut cu pruna, fiert si dat prin pesmet.
Este unul dintre preparatele noastre preferate, pe care le savuram cu mare placere ori de cate ori avem ocazia sa mergem in zona Transivaniei si pe care o prepar din cand in cand si eu acasa.
In restaurante am vazut mai multe tipuri de galuste cu prune. Daca aluatul este acelasi, umplutura poate fi diferita, de la prune intregi (fara samburi) sau jumatati, la gem de prune sau alte fructe. Intr-un restaurant in Sinaia am mancat gomboti umpluti cu gem de caise.
Pentru gomboti folositi prune romanesti, de dimensiune medie, care nu au coaja si pulpa foarte tare. Eu folosesc de obicei prune de tip D’Agen (Arjane, cum le zice la tara), Stanley sau Bistritene (Mirobolan).
Cum se prepara galuste cu prune sau gomboti
Reteta este putin migaloasa insa, daca urmati pasii cu atentie, nu veti da gres.
Se face un aluat din cartofi curatati de coaja si fierti, zdrobiti piure si amestecati cu putina faina, ou si apa (daca mai e nevoie)
Dupa ce ati scos samburii dati prunele prin zahar amestecat cu scortisoara.
Faceti niste bilute potrivite din aluat, turtiti-le cu mana sau cu un sucitor, puneti inauntru prunele si apoi inchideti aluatul, formand astfel o bila care are la mijloc pruna.
Puneti apa la fiert intr-o oala si cand apa clocoteste dati focul la mai mic, sa opriti clocotul, apoi scufundati cativa gomboti in apa, sa nu fie aglomerati. Dupa ce acestia se ridica la suprafata mai lasati putin la fiert si apoi scoateti pe o farfurie, lasati putin sa se raceasca si dati-i cu grija prin pesmet amestecat cu zahar pe care l-ati prajit dinainte in tigaie.
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru prepararea unor delicioase galuste cu prune.


Gomboti cu prune
Echipament
- 1 oala
- 1 zdrobitor cartofi
- 1 cutit fructe
- 1 tigaie neaderenta
Ingrediente
- prune romanesti, de dimensiune medie si nu foarte tari
- 600 g cartofi
- 150 g faina
- 150 g zahar
- 1 ou
- sare
- ulei
- pesmet
Instructiuni
- Se curata cartofii de coaja si se fierb bine cu putina sare. Se zdrobesc apoi piure. Unii prefera sa fiarba cartofii direct in coaja si apoi sa ii curete si zdrobeasca.
- Se framanta cartofii cu oul si faina, adaugand daca mai e nevoie putina apa pana cand se obtine un aluat destul de legat si lipicios.
- Scoateti samburii de la pruna si puneti peste ele zahar si putina scortisoara.
- Din aluat faceti niste discuri, puneti prune in mijlocul lor si apoi inveliti, astfel incat sa iasa o bila de aluat.
- Puneti apa la fiert intr-o cratita incapatoare si apoi puneti galustele in apa. Apa nu trebuie sa clocoteasca, altfel se faramiteaza galustele. Dupa 5-7 minute galustele se ridica la suprafata. Cat fierb aveti grija sa nu se lipeasca una de alta sau de fundul cratitei.
- Amestecati pesmet cu zahar si prajiti-l putin intr-o tigaie. Dati galustele prin pesmet si puneti in farfurii, la servit.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.