Friptura de miel pentru Paste
De Paste, pe langa oua rosii, cozonac si pasca, friptura de miel sau friptura de oaie la cuptor este ”la putere”. Sunt sigur ca sunt destul de multi amatori de o friptura la cuptor, bine facuta, aromata si care se topeste in gura.
Mielul la cuptor este un preparat care, la romani, nu prea lipseste de la masa de Paste. El poate fi, insa, preparat cu orice ocazie.
Carnea de oaie nu este preferata de multi oameni, datorita mirosului specific. Insa, preparat corect, cu mirodenii si usturoi, poate schimba parerea oricarui ne-pofticios.
Cum se prepara o friptura de miel la cuptor
Desi pare complicat, friptura de miel la cuptor este foarte simplu de preparat. Ca orice carne preparata la cuptor, aceasta se marineaza cu diverse mirodenii dupa care se face la foc potrivit spre mare cateva ore, pana cand este gata.
Carnea de oaie este destul de grasa, asa ca va lasa ea grasimea necesara pentru gatire. Nu mai este nevoie sa ii adaugati ulei sau alte grasimi.
Trebuie curatata bine si spalata. Apoi se fac mici incizii cu varful cutitului, in care veti introduce catei de usturoi curatati si ceapa verde sau usturoi verde.
Se freaca cu sare si se da la cuptor intr-o tava in care ati pus vin rosu. Tava se acopera complet cu folie de staniol si se lasa la foc pana cand se rumeneste, cateva ore. Cand este gata facuta se mai lasa fara staniol sa prinda putina crusta.
Se serveste cu o salata de primavara.


Friptura de miel
Ingredients
- 3 kg Carne de miel (pulpa, coaste)
- 1 litru vin rosu
- usturoi verde sau uscat
- sare
- boia dulce
Instructions
- Se spala carnea si se cresteaza din loc in loc. Se impaneaza cu usturoi, se freaca cu sare, boia si rozmarin. Se unge cu putin ulei si apoi se pune in tava si se stropeste cu vinul rosu.
- Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptor, la foc potrivit, cam doua ore si jumatate, pana cand carnea devine frageda si se ia usor de pe oase. Daca inca nu este facuta, acoperiti cu folia si mai lasati la cuptor.
- Cand este facuta, scoateti folia si mai lasati carnea in cuptorul aprins cam 10-15 minute, sa se rumeneasca deasupra.
In cartea sa „Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti” Radu Anton Roman are un capitol intreg dedicat carnii de oaie,”In jurul mielului cel bland”. Aici veti gasi niste retete delicioase pe care puteti sa le faceti cu orice ocazie, dar mai ales in perioada de sarbatori pascale.
Va doresc spor la gatit o friptura de miel de Paste si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete meniuri vizitati sectiunea de aici