File de pastrav cu garnitura de legume verzi

1K

File de pastrav cu garnitura de legume verzi

Daca doriti un preparat rapid, care poate fi o alegere perfecta pentru masa de pranz sau cea de seara, „File de pastrav cu garnitura de legume verzi” este o alegere perfecta.

Preparatul este gata in maxim 30 de minute si se pregateste usor, fara prea multe artificii tehnice sau complicatii.

File de pastrav

Intotdeauna folositi peste proaspat sau peste care a fost congelat foarte rapid dupa ce a fost capturat. Stiu ca aceasta optiune nu este intotdeauna disponibila insa exista o oferta bogata de peste pe piata alimentara, chiar daca uneori este scumpa. In loc de file de pastrav puteti  folosi orice peste, fie el de mare (cod, somon, dorada, biban etc.) sau de rau/lac (crap, salau etc.) dupa preferinte si, bineinteles, in functie de ce gasiti la piata sau la magazine.

Noua ne place foarte mult pastravul, pe care il cumparam ori de cate ori avem ocazia, direct de la pastravarii. De obicei cumpar 5-6 kilograme, rog persoana de la pastravarie sa-l curete acolo si, ajuns acasa, il pun in pungi separate, la congelator. Atunci cand il dezghet pentru a face diverse preparate, are inca textura carnii tare, ca si cum atunci a fost prins.

Sfaturi – cum alegem un peste proaspat, in magazin

Cand alegeti pestele, la magazin, aveti grija la urmatoarele aspecte. Citez din cartea „Dictatura gastronomica, 1501 feluri de mancari” de Constantin Bacalbasa. Cartea o puteti achizitiona de la Carusel Books sau de pe Carturesti sau din alte librarii.

Care sunt mijloacele prin care putem recunoaste pestele care nu e proaspat? Sunt destule.

Mai intai mijloacele care stau, de cand tinem minte, la indemana tuturor.

  1. Sa cercetam urechile: daca urechile sunt rosii, pestele este proaspat, daca urechile sunt albicioase, pestele e vechi. Dar sa nu ne incredem in aceasta dovada, fiindca frauda a intervenit de mult. Multi pescari freaca urechile cu sange de mamifer si astfel inseala; de aceea, cand cumparati un peste, frecati urechile cu degetele: daca pe degete va ramane ceva rosu, urechea a fost spoita.
  2. Apoi este ochiul: daca ochiul e bombat si stralucitor, pestele nu este prea vechi. Cand ochiul este infundat si turtit, nu-l cumparati.
  3. Avem mirosul. Cand cumparati pestele, mirositi-l in urechi, in gura, pe burta, sub inotatoare. Daca are un miros greu, pestele a inceput sa se descompuna.
  4. Pestele moale iarasi nu e proaspat. Strangeti-l cu doua degete de la coaste in jos; daca nu e tare de tot, nu-l luati.
  5. Cand vedeti ca negustorul si-a inundat cu apa taraba pe care isi expune pestii, sa stiti ca pestele sau nu mai e proaspat. Apa aruncata in mare cantitate asupra pestelui are darul sa-i dea infatisare lucioasa.
  6. Luati un peste cu degetele de inotatoarea de la spate si ridicati-l. Daca este proaspat, sta teapan si drept, dar cu cat este mai vechi, cu atat este mai mladios si se indoaie. Prin urmare, sa nu cumparati fara aceste verificari un peste pe care vanzatorul vi-l ofera cu palma intinsa.
  7. In sfarsit, o ultima experienta cat priveste pestii cu solzi. Prindeti cu unghia solzul unul peste: daca solzul se ridica usor, se desface si se desprinde, pestele e proaspat, iar daca sta teapan, lipit de trup, pestele e vechi.

Inainte de gatire pestele ar trebui filetat sau, cel putin, taiat in lung. Daca ati cumparat deja file, ati scapat de o grija. Nu o sa intru in detalii acum, dar daca doriti sa filetati, urmati pasii de aici. Este mai simplu de urmarit un videoclip.

Legume verzi

Pentru legume veri puteti folosi orice va place: varza dulce, varza de Bruxelles, broccoli, fasole verde, fenicul, dovlecel, zucchini, sparanghel, tulpini de telina (apio). Puteti chiar sa treceti in partea „alba” si sa adaugati florete de conopida. Folositi legume tari, nu moi (de exemplu spanac).

La fel ca la peste, recomandarea este ca legumele sa fie proaspete. Altfel, cumparati de la magazinul alimentar legume inghetate.

Dar sa trecem la treaba si sa preparam un delicios file de pastrav cu garnitura de legume verzi

File de pastrav cu garnitura de legume verzi

Un delicios file de pastrav cu garnitura de legume verzi care se prepara in maxim 30 de minute si se devoreaza in maxim 15.
Portii 4 portii
Timp pregatire 15 minutes
Timp gatire 15 minutes
Timp total 30 minutes

Echipament

  • 1 cutit de filetat
  • 1 Cutit bucatar
  • 2 tocatoare unul pentru peste, altul pentru legume
  • 1 bol de sticla
  • 1 tava de copt
  • 1 tigaie neaderenta

Ingrediente

  • 4 pastravi sau 8 fileuri (sau orice alt peste preferati)
  • dovlecel sau zucchini
  • varza alba sau de Bruxelles
  • tulpini telina
  • fenicul
  • cateva florete de broccoli
  • cateva florete de conopida
  • fasole verde
  • ulei de masline sau de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • otet balsamic

Instructiuni

  • Incepeti cu legumele, deoarece trebuie pregatite inainte de a fi date la cuptor

Prepararea legumelor

  • Dati drumul la cuptor sa se incinga la 220 grade
  • Spalati legumele si inlaturati partile rele.
  • Taiati legumele bucati si puneti-le intr-un bol.
  • Adaugati sare, putin ulei de masline si putin otet balsamic
  • Amestecati, cu mana, legumele astfel incat sa fie cuprinse (unse) de ulei si otet.
  • Puneti legumele intr-o tava si dati la cuptor timp de 15 minute. Ocupati-va, intre timp, de peste.

Prepararea pastravului

  • Spalati pastravul si filetati-l.
  • Ingingeti tigaia la foc potrivit si adaugati putin ulei
  • Dati fileurile cu sare si puneti-le in tigaie.
  • Le prajiti frumos pe fiecare parte.

De final

  • Gatirea pestelui si a legumelor ar trebui sa ia cam 15-20 de minute, astfel incat ele vor fi gata de servit cam in acelasi timp
Meniu: Legume, Meniu, Peste
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: file de pastrav, file de pastrav cu legume, file de pastrav la tigaie, legume verzi la cuptor

Va doresc sa aveti pofta buna!

Pentru alte preparate din peste dar si fructe e mare vizitati sectiunea de aici.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 1
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close