Am primit cadou acum ceva timp un vas Tajine si, pentru ca tot asteptam un prilej sa il folosesc, acesta s-a ivit cand am cumparat de la piata niste ficat de porc. Stiam ca marocanii au o reteta de ficat tajine care seamana destul de mult cu cea de Ficat Lyonez sau, pe romaneste, ficat cu ceapa, asa ca am zis sa o incerc si eu.
Pentru reteta se poate folosi orice fel de ficat: porc, vita, pui, miel. Practic, ce am gatit eu, e un fel de blasfemie, pentru ca am folosit ficat de porc iar marocanii, prin religie, nu mananca niciun fel de carne de la acest animal. Pe langa ficat in reteta se adauga ceapa, coriandru si mai multe mirodenii.
Inainte de a prepara ficatul este bine sa-l puneti putin in apa, pentru a elimina sangele. De asemenea, ficatul are un gust putin amar care poate fi eliminat daca puneti ficatul in lapte. Este recomandat a se marina ficatul cateva ore inainte de a fi pregatit. Marinarea se face in ceapa, ulei si mirodeniile din lista de ingrediente.
Atentie, nu puneti sarea decat in momentul in care preparatul este gata! Altfel ficatul se intareste.

Ficat Tajine
Echipament
- 1 vas tajine
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 bol de sticla
Ingrediente
- 1 kg ficat de pui (sau porc sau vita)
- 2 cepe mari
- ulei
- chimen
- sare
- piper
- ghimbir
- apa
- condimente marocane sau mediteraneene
Instructiuni
- Lasati ficatul in apa 30 de minute. Apoi, daca doriti, puneti-l in lapte tot 30 minute. Taiati-l bucati potrivite.
- Combinati toate mirodeniile cu coriandrul tocat (daca este proaspat) sau 2 linguri de coriandru uscat. NU PUNETI SARE!
- Amestecati bucatile de ficat cu mirodeniile si uleiul si lasati-le la marinat timp de 12 ore.
- Puneti vasul Tajine pe aragaz. Daca nu aveti un astfel de vas, puteti face preparatul si intr-o oala de inox sau ne-aderenta.
- Adaugati ficatul si mirodeniile si apa. Dati la foc potrivit, puneti capacul si lasati-l timp de 30 de minute sau pana cand este gata.
- Adaugati sarea, mai lasati 2-3 minute si luati de pe aragaz.
- Serviti cu bulgur si salata.