Falafel sunt chiftele facute din naut si diverse condimente, prajite in ulei, traditionale in Egipt si Orientul Mijlociu si servite de obicei cu lipie sau pita si diverse legume proaspete. Cuvantul „falafel” provine din araba si inseamna „piper” insa la origine s-a transformat din persanul „pilpil” (ardei lung) in aramaicul „pilpal” (lucru rotund), derivat din „palpel” (a fi rotund). Deci, la origine, cuvantul falafel inseamna „rotund, bile mici”.

Falafel
Echipament
- 1 bol de sticla
- 1 robot bucatarie
- 1 spatula
- 1 cutit legume
- 1 tocator
Ingrediente
- 1 cana naut
- 1 ceapa mare
- 1 legatura patrunjel
- faina quinoa
- 3 catei usturoi
- chimion
- sare
- piper
- ulei
- sos tahini
Instructiuni
- Daca folositi naut de la conserva sariti pasul 1.
- Nautul se pune de cu seara la inmuiat, intr-un castron cu apa. Trebuie adaugata apa cam 4 degete peste nivelul nautului. Dimineata se fierbe bine in oala sub presiune (cam 1 ora)
- Cat fierbe nautul curatati ceapa si usturoiul.
- Cand nautul este gata, puneti-l intr-un robot de bucatarie impreuna cu ceapa, usturoiul, sarea, uleiul de masline, putina apa, faina si patrunjelul si tocati. Aveti grija sa nu tocati pana devine pasta, altfel faceti hummus. Asadar tocati putin mai mare si apoi mutati compozitia intr-un castron mai mare si amestecati cu o furculita, sa se mai separe granulele.
- Faceti chiftele rotunde in mana. Daca le faceti in ulei, incingeti bine uleiul intr-o tigaie si apoi puneti falafelu. Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins. Daca se ard prea tare, dati focul la mai mic.
- Altfel, puteti sa le faceti la cuptor. Incingeti cuptorul la 250 grade cat timp faceti chiftelele, luati o tava si puneti foaie de gatit dupa care asezati chiftelele si dati la cuptor la 200 de grade timp de 20 de minute.
- Cand sunt gata rumenite scoateti de la cuptor, puneti pe farfurie si serviti cu sos de usturoi si patrunjel.