Falafel

938

Falafel

Falafel sunt chiftele facute din naut si diverse condimente, prajite in ulei, traditionale in Egipt si Orientul Mijlociu si servite de obicei cu lipie sau pita si diverse legume proaspete. Cuvantul „falafel” provine din araba si inseamna „piper” insa la origine s-a transformat din persanul „pilpil” (ardei lung) in aramaicul „pilpal” (lucru rotund), derivat din „palpel” (a fi rotund). Deci, la origine, cuvantul falafel inseamna „rotund, bile mici”.

Chiftelele pot fi servite ca atare, langa garnitura si salata sau pot fi adaugate in lipie impreuna cu salata.

falafel lipie

Cum se prepara falafel

Reteta aceasta am luat-o de la Chef Joseph Hadad de pe pagina lui de Facebook. Puteti cauta videoclipul acolo si veti vedea pas cu pas cum face.

Altfel, trebuie sa va asigurati ca nautul este fiert. Daca il cumparati la conserva sau borcan este deja prefiert. Altfel trebuie sa-l puneti in apa cu 12 ore inainte, apoi sa-l fierbeti bine, in mai multe ape, pana se imoaie.

Curatati ceapa de coaja. La fel si usturoiul.

Dati nautul, ceapa, usturoiul si patrunjelul printr-un robot sau o masina de tocat, avand grija sa nu tocati prea tare, sa nu obtineti o pasta. Adaugati putina faina, sos tahini si apa si amestecati totul.

Faceti cu mana bile/chiftele. Puneti ulei intr-un vas adanc si prajiti chiftelele. Sau, le puteti face la cuptor, intr-o tava in care ati pus o foaie de copt. Cuptorul trebuie incins la 180-190 grade.

Serviti cu sos de iaurt.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor si pasii pentru prepararea unui falafel.

Falafel

Chiftele de naut proaspete si crocante
Portii 6 persoane
Timp pregatire 40 minutes
Timp gatire 20 minutes

Echipament

  • 1 bol de sticla
  • 1 robot bucatarie
  • 1 spatula
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator

Ingrediente

  • 1 cana naut
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura patrunjel
  • faina quinoa
  • 3 catei usturoi
  • chimion
  • sare
  • piper
  • ulei
  • sos tahini

Instructiuni

  • Daca folositi naut de la conserva sariti pasul 1.
  • Nautul se pune de cu seara la inmuiat, intr-un castron cu apa. Trebuie adaugata apa cam 4 degete peste nivelul nautului. Dimineata se fierbe bine in oala sub presiune (cam 1 ora)
  • Cat fierbe nautul curatati ceapa si usturoiul.
  • Cand nautul este gata, puneti-l intr-un robot de bucatarie impreuna cu ceapa, usturoiul, sarea, uleiul de masline, putina apa, faina si patrunjelul si tocati. Aveti grija sa nu tocati pana devine pasta, altfel faceti hummus. Asadar tocati putin mai mare si apoi mutati compozitia intr-un castron mai mare si amestecati cu o furculita, sa se mai separe granulele.
  • Faceti chiftele rotunde in mana. Daca le faceti in ulei, incingeti bine uleiul intr-o tigaie si apoi puneti chiftelele la prajit. Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins. Daca se ard prea tare, dati focul la mai mic.
  • Altfel, puteti sa le faceti la cuptor. Incingeti cuptorul la 250 grade cat timp faceti chiftelele, luati o tava si puneti foaie de gatit dupa care asezati chiftelele si dati la cuptor la 200 de grade timp de 20 de minute.
  • Cand sunt gata rumenite scoateti de la cuptor, puneti pe farfurie si serviti cu sos de usturoi si patrunjel.
Meniu: Aperitive
Bucataria: Araba
Cuvant cheie: Falafel, falafel cu naut, naut

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close