Fajita de pui

136

Fajita este o mancare de tip Tex-Mex, adica Texano-Mexicana. Prima mentionare a preparatului apare in 1930, de la muncitorii mexicani care lucrau in ranch-urile din Texas, de-alungul raului Rio Grande. Acestia erau platiti, partial, cu carne pentru munca lor. Din pacate ceea ce primeau erau partile mai putin folosite ale animalului (cum ar fi intestine, capul sau diafragma) insa s-au adaptat si au reusit sa transforme aceste ingrediente intr-o mancare satioasa, marinand carnea si gatind-o pe gratar si apoi servind-o cu tortilla.

De-alungul anilor, fajita a fost un preparat pregatit la focurile de tabara, ajungand sa fie populara in anii ’60. In 1969 Sonny Falcon, managerul raionului de carne al unui supermarket a avut ideea de a deschide un stand in care prepara si vindea fajita la festivaluri si rodeo-uri. In acelasi timp, Otilia Garza prepara fajita in restaurantul propriu Round-Up Restaurant in the Rio Grande Valley dupa o reteta mostenita de la bunica ei.

Incepand cu anii 70 fajita a crescut in popularitate, ajungand sa fie servita insotita de alte preparate mexicane precum salsa, guacamole, tortilla sau cilantro si sa fie preparata din alte tipuri de carne.

Sursa

Reteta de mai jos este facuta cu carne de pui insa o puteti adapta la carnea de vita. Important este pasul de marinare a carnii.

fajita de pui

Portii 4 persoane
Timp pregatire 1 hr

Ustensile

  • 1 cutit legume
  • 1 cutit carne
  • 1 bol de sticla
  • 1 tigaie neaderenta
  • 1 tigaie wok

Ingrediente

  • 600 g piept de pui
  • 2 ardei gras
  • 8 tortilla
  • 300 g cheddar

Marinata

  • sare
  • piper
  • zeama de la o lamaie
  • chimen
  • 1 lingurita boia dulce
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • coriandru

Instructiuni

  • In primul rand, carnea trebuie marinata. Pentru asta combinati sarea cu piperul, uleiul de masline, zeama de la 1 lamaie, coriandru si boiaua.
  • Taiati pieptul de pui fasii. Puneti marinata intr-un bol incapator si adaugati fasiile de piept de pui, amestecand astfel incat marinata sa ajunga peste toata carnea. Dati la frigider cel putin 30min.
  • Spalati ardeii bine si taiati-i fasii. Eu procedez in felul urmator, pentru a obtine fasii drepte.
  • Pe un tocator tai cotorul si varful. Indepartez coada si semintele si folosesc ardeiul pentru salata (salsa, guacamole), nu il pun la fajita. Partea principala a ardeiului o tai apoi fasii drepte.
    ardei fajita 4
  • Intr-o tigaia incapatoare, pe aragaz la foc mare, puneti putin ulei de masline. Adaugati carnea. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Daca lasa apa amestecati pana cand se evapora toata zeama. Eventual mai adaugati ulei de masline.
  • Puneti si ardeii in tigaie si mai prajiti impreuna cu carnea timp de 5-10 minute, pana cand se fac si ardeii.
    carne fajita 3
  • Intr-o alta tigaie, la foc potrivit, puneti 1 lingurita ulei de masline. Puneti o tortilla, lasati-o 30 secunde pe o parte si apoi rasuciti si mai lasati 30 secunde.
  • Puneti tortilla pe o farfurie. Adaugati guacamole, putin afajita si branza cheddar rasa. Rulati si serviti
    carne fajita 5
Curs: Aperitive
Bucataria: Mexican
Cuvant cheie: fajita, fajita de pui, pui fajita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close