Dulceata de visine

345

Daca asta toamna v-am „saturat”, probabil, de retete cu dovleac, acum este sezonul de retete cu visine. Azi facem dulceata de visine.

Bineinteles ca netul este plin de recomandari de retete de dulceata de visine. Veti gasi retete cu diverse ingrediente, in cantitati diferite. Eu, insa, va prezint reteta mea de „succes” in familie si pentru cei care savureaza clatitele pe care le fac, din cand in cand, cand am musafiri. Voi puteti adapta reteta in functie de cum credeti ca este mai OK pentru voi.

Cum se prepara dulceata de visine

Folosim doar 3 ingrediente: visine fara samburi, zahar si suc de lamaie. Atat.

Stiu ca unii mai pun zahar vanilinat sau folosesc gelatina. Ba chiar acum cativa ani buni erau gospodine care adaugau aspirina, pentru conservare. Eu merg pe reteta clasica, simpla: fructe, zahar si suc de lamaie.

dulceata de visine 2

In ceea ce priveste cantitatile, pentru ca dulceata sa se ingroase, cantitatea de zahar este de obicei mare. Cele mai multe retete recomada o cantitate de 1 la 1 (1 kilogram de visine la 1 kilogram de zahar), dar mie mi se pare enorm. Ca sa nu mai zic ca gustul de zahar este atat de puternic si parca te dor dintii cand mananci.

Raportul de cantitati pe care il folosesc este de 1 la 0.5-maxim 0,75. Adica la 1 kg de visine pun 500 grame – maxim 750 grame de zahar. Si asa dulceata va iesi foarte dulce, dar parca nu-ti amorteste gura de la zahar, cand o mananci.

Cea mai migaloasa munca este la scosul samburilor. Stiu ca exista fel si fel de ustensile pentru asta, dar eu la iau batraneste, la mana. Rup usor o visina, avand grija sa nu stropesc, dupa care apas pe ea sa iasa samburele. Am vazut ca unele gospodine folosesc un ac de siguranta. Poate fi si asta o solutie. Insa, tare mi-as dori un utilaj care sa faca munca asta pentru mine, mai ales ca sunt unii ani in care visinii mei din livada au un rod foarte bogat si atunci pierdem (eu si familia) ore in sir sa scoatem samburi. Mai ales ca pe langa dulceata mai facem si alte preparate cu visine (de exemplu prajitura cu visine).

Dupa ce se scot samburii la visine, acestea se combina cu zaharul si se lasa peste noapte la frigider, sa lase zeama.

A doua zi se pun fructele la fiert intr-o oala incapatoare, la foc mic-potrivit. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Adaugati zeama de lamaie si fierbeti pana cand sucul scade si incepe sa se formeze o spuma deasupra. Ca sa verificati daca dulceata este OK folositi un castronel rece (il puteti pune in frigider sau congelator cateva minute) si cu lingura turnati putin sos de dulceata. Daca acesta curge incet sau, daca atunci cand puneti degetul in sos acesta este lipicios si „se tine” de deget, inseamna ca dulceata este gata. Nu trebuie sa o lasati sa scada foarte mult, altfel, cand se raceste, devine foarte groasa.

Eu fierb maxim 1 ora si jumatate, in functie de cata zeama lasa visinele peste noapte, la frigider.

Cand dulceata este gata o pun in borcane mici, potrivite, pe care le-am spalat si sterilizat inainte. Pun capacele si le strang, tinand borcanele cu o manusa de bucatarie (sa nu ma ard, dulceata fiind fierbinte). Apoi asez borcanele intr-o lada sau cutie in care am pus o paturica si le acopar. Le las acolo peste noapte sau jumatate de zi, pana ce se racesc si borcanele se trag.

Daca nu s-au tras le desfac, le inlocuiesc cu altele noi (sau le pun tot pe aceleasi daca sunt inca bune) si le pun la sterilizat 30 de minute intr-o oala cu apa pe aragaz sau la cuptor, intr-o tava in care am apa.

Bun. Cam asta ar fi in mare procesul. Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru ca sa preparam o delicioasa dulceata de visine.

Dulceata de visine

Dulceata de visine, romaneasca, pentru clatite frantuzesti.
Servings 5 borcane mici
Timp pregatire 1 hour
Timp gatire 1 hour 30 minutes
La frigider, peste noapte 6 hours

Equipment

  • 1 Bol de sticla sau inox, mare
  • 1 Oala de gatit, incapatoare
  • 1 Cantar de bucatarie
  • 1 lingura
  • 1 Storcator de citrice
  • 1 cutit

Ingredients

  • 2.5 Kg Visine fara samburi
  • 1.5 Kg Zahar
  • 1 Lamaie

Instructions

  • Curatati samburii de la visine. Masurati sa aveti cantitatea de 2.5 kg de visine fara samburi.
  • Puneti zaharul peste visinele pe care le-ati pus intr-un bol de sticla sau de inox mai mare.
  • Masurati cantitatea de zahar astfel incat sa respecte raportul de 1:0.5 sau 1:0.75 (kilograme visine : kilograme zahar).
  • Amestecati si dati la frigider, peste noapte
  • A doua zi transferati visinele insiropate in oala de gatit, pe aragaz, la foc mic-potrivit.
  • Stoarceti o lamaie si adaugati sucul in oala, peste visine.
  • Amestecati din cand in cand, ca dulceata sa nu se prinda de oala. Daca focul este prea mare, dati-l la mic.
  • Verificati dupa 1 ora daca dulceata este facuta, cum am scris mai sus. Altfel mai fierbeti maxim 30 de minute.
  • Sterilizati 5 borcane mici (de 380-400grame). Pentru asta mai intai le spalati cu apa si detergent de vase. Apoi le stergeti cu un prospo curat si le bagati la cuptorul cu microunde (sau la cuptorul de la aragaz, incins) timp de 30 de secunde.
  • Transferati dulceata in borcane. Probabil ca va mai ramane putina dulceata care nu o sa incapa in borcane, asa ca aveti prilejul sa faceti niste clatite si sa incercati daca si de data aceasta dulceata este reusita!
Meniu: Conserve
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: dulceata, dulceata cu visine, dulceata de visine

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close