Dulceata de capsuni
Cui nu-i plac capsunile, aceste delicioase fructe de sfarsit de primavara? Iar dulceata de capsuni aduce o savoare deosebita clatitelor frantuzesti. Si nu este deloc greu de preparat.
Daca o sa cautati pe net retete de dulceata de capsuni o sa gasiti mai multe variante. Eu am ales sa fac reteta lui Chef Nicolaie Tomescu, pentru ca mi s-a parut cea mai interesanta. In plus, cantitatea de zahar este net mai mica retetelor standard, unde, de obicei se pune o cantitate de 1:1 de fructe si zahar (la un kilogram de fructe se pune un kilogram de zahar). Si asa, folosind o cantitate mai mica de zahar, dulceata a iesit destul de dulce, dar cand mananci nu ai senzatia aceea de foarte dulce, care parca te nauceste.

Mod de preparare dulceata de capsuni
O sa reproduc aici pasii pe care i-am facut (dar ii puteti gasi si in reteta originala).
Am spalat bine capsunile, alegandu-le pe cele mai micute. Le-am scos codita (la cele la care nu a iesit m-am folosit de un cutit). Apoi am pus zaharul si zeama de lamaie, le-am amestecat cu grija, sa nu rup capsunile, am pus o folie de bucatarie peste bolul in care erau capsunile si le-am dat la frigider pana a doua zi.
Ziua urmatoare am scurs zeama lasata de capsuni intr-o cratita incapatoare si am fiert putin sosul, pana a dat in clocot. Apoi am adaugat capsunile si le-am lasat 10-15 minute, la foc mic, sa nu se inmoaie foarte tare.
Le-am strecurat din nou, am fiert in continuare sosul cam 30 de minute pana cand a scazut, am adaugat iar capsunile si le-am mai lasat 10 minute la foc mic. Asta e tot!
Am sterilizat cateva borcane iar apoi, cu un polonic mic, am pus dulceata in borcane. Le-am lasat acoperite peste zi, sa se traga capacele. Cum acest lucru nu s-a intamplat la toate, desi am pus capace noi, am pus borcanele cu capacele netrase intr-o cratita cu apa si le-am fiert 20 de minute. Am lasat cratita cu capacul cateva ore, iar in final s-au tras capacele la toate borcanele
Sa trecem la treaba si sa vedem pasii, cantitatile si instumentele necesare prepararii unei dulceti de capsuni delicioase!


Dulceata de capsuni
Echipament
- 1 sita
- 1 cratita mare
- 1 polonic
- 1 bol mare de sticla sau inox
- folie de bucatarie
Ingrediente
- 1.5 kg capsuni
- 1 kg zahar
- 3 lamai
Instructiuni
- Spalati capsunile si scoateti codita
- Puneti-le intr-un bol incapator
- Stoarceti zeama de lamaie peste capsuni
- Adaugati zaharul
- Amestecati capsunile cu zaharul si zeama de lamaie, cu grija
- Puneti o folie peste bol si dati la frigider 24 ore
- A doua zi, strecurati sosul lasat de capsuni intr-o cratita si dati intr-un clocot.
- Adaugati capsunile si fierbeti la foc mic 10-15 minute
- Strecurati din nou sosul si fierbeti-l inca 30 de minute, la foc mic, pana scade putin.
- Adaugati capsunile si mai fierbeti 10 minute.
- Sterilizati cateva borcane si puneti dulceata in ele, cu ajutorul unui polonic
- Strangeti bine capacele, avand grija sa nu va frigeti si lasati borcanele acoperite cu cateva prosoape sau o paturica pana cand se racesc.
- Verificati daca s-au tras capacele, daca nu fierbeti borcanele intr-o cratita cu apa timp de 30 de minute si apoi lasati sa se raceasca, acoperite.
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.
Spor la preparare si pofta buna!