Dovlecei umpluti, la cuptor

159

Modul de preparare pentru dovlecei umpluti, la cuptor este similar cu cel al vinetelor umplute. Gustul este mai dulce decat al vinetelor, care tind sa devina amare mai spre toamna.

Principiul este acelasi: niste „barcute” facute din dovleceii taiati in lungime si scobiti, in care se pune o tocatura de diverse legume, carne si orez. Miezul nu se arunca ci se toaca si se foloseste in umplutura doar daca semintele sunt mici si moi. Daca semintele sunt tari faceti umplutura fara miezul de la dovlecel. Daca faceti mancare de post nu puneti carne sau o puteti inlocui cu soia fiarta si tocata sau cu ciuperci.

Putina istorie despre dovlecei

Cunoscuti ca zucchini sau courgette, dovleceii sunt legume de vara, culesi intr-o stare imatura, inainte de intarirea coajei. Culoarea poate fi diferita, de la verde deschis la verde inchis, uneori cu nuante de gri, portocaliu sau galben.

Se presupune ca au provenit din zona Mexicului si Americii de Sud, unde exista dovezi ca se cultivau in urma cu 7000 de ani. Au devenit foarte populari in Italia secolului 19, de unde si numele de zucchini (zucca = dovleac). Se cultiva in zonele temperate, iar florile lor sunt, de asemenea, considerate delicatese.

Din punct de vedere nutritional dovleceii contin vitamina B12, potasiu si vitamina A.

Japonezii prepara florile de dovlecei umplute si date prin aluat tempura. Mexicanii il adauga la supe sau umplutura de quesadilla, francezii il adauga in ratatouille sau ii prepara umpluti cu rosii si ardei grasi, bulgarii il coc pe gratar sau baie de ulei si il servesc cu iaurt, usturoi si marar, iar egiptenii il trag la tigaie cu rosii, ceapa si usturoi.

Dovlecei umpluti, la cuptor

Portii 4 persoane
Timp pregatire 30 mins
Timp preparare 30 mins

Ustensile

  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 tigaie wok
  • 1 robot bucatarie
  • 1 tava de copt
  • 1 cratita mica

Ingrediente

  • 4 dovlecei
  • 2 ardei
  • 4 ceapa verde
  • 3 rosii
  • 2 linguri orez
  • 1 ceapa uscata
  • ulei de masline
  • sare
  • mirodenii uscate

Instructiuni

  • Dati drumul la cuptor la 180 grade, sa se incinga.
  • Puneti la fiert orezul in apa cu putina sare. Pana fierbe, ocupati-va de legume.
  • Curatati cepele si ardeii. Taiati motul si coada la dovlecei si curatati coaja de orice impuritati.
  • Cu un cutit mic pentru curatat legume decupati miezul de dovlecei. Ajutati-va si de o lingura sa scoateti miezul si semintele afara. Daca semintele sunt tari, le aruncati.
  • Puneti uleiul intr-o tigaie adanca (wok) si adaugati cepele, apoi ardeii si miezul de dovlecel tocate marunt, Daca faceti reteta cu carne sau ciuperci sau soia tocate, adaugati-le si pe acestea acum. Caliti timp de 5-10 minute si adaugati orezul, scurs de apa. Adaugati si rosiile, tocate marunt.
  • Asezonati cu sare si mirodenii, dupa gust. Puteti folosi ghimbir pudra, usturoi pudra sau zdrobit, ierburi provence, boia dulce sau picanta. Orice ingredient care va da gustul care va place este OK.
  • Puneti o foaie de copt in tava si aranjati dovleceii scobiti cu scobitura in sus. Cu o lingura umpleti dovleceii cu tocatura din tigaie. Dati la cuptor timp de 30-35 minute. Verificati daca s-au inmuiat, daca nu, mai lasati la cuptor cateva minute.
  • Cand ii scoateti de la cuptor puteti presara cascaval sau parmezan ras, patrunjel tocat si iaurt gros.
Tip preparat: Garnituri, Legume, Mancaruri si tocanite
Bucataria: Romana
Cuvint cheie: dovlecei umpluti, dovlecei umpluti la cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close