Sunt sigur ca cei care au fost in Grecia in concedii sau vizita au avut ocazia sa manance o delicioasa dorada la cuptor in stil grecesc sau, mai ales, la gratar. Tsipoura, cum ii zic ei, este o delicatesa des intalnita in restaurante dar si pe mesele de familie ale grecilor.
Preparatul se face de obicei la gratar insa, puteti obtine un gust relativ asemanator si daca coaceti dorada la cuptor, urmand instructiunile de mai jos. Zic ca obtineti un gust asemanator insa lipseste cel de carbune, de afumatura. Grecii il fac intr-o „plasa” asemanatoare celei din poza aceasta:
Cum se prepara dorada la cuptor in stil grecesc?
Bineinteles ca am cautat pe net (mai ales pe youtube) retete prezentate de catre greci. Si, bineinteles, sunt destule. Le-am cautat pe cele in care pestele se face la cuptor si am adaptat putin pasii. O sa vedeti imediat despre ce e vorba.
Pestele se spala foarte bine in interior si exterior. Curatati solzii si scoateti intestinele cu grija, sa nu spargeti fierea (punga aceea galben-verzuie) pentru ca va lasa un gust amar carnii pe care o atinge, inlaturati pielea alb-negricioasa din interior si crestati putin de-alungul coloanei vertebrale pentru a taia pielita si a putea scoate sangele coagulat de acolo.
La fel procedati si daca pestele este deja eviscerat: verificati sa fie curatat bine in interior, pentru ca, de obicei, mai ramane cate ceva de inlaturat.
Dati pestele cu sare in interior si apoi faceti cateva crestaturi la distanta de 1-2 cm una de cealalta, pe fiecare parte.
Incingeti cuptorul la 200 grade.
Puneti o foaie de copt intr-o tava incapatoare.
Curatati o ceapa si spalati-o. Spalati si o lamaie (incercati sa luati din cele netratate) si cateva rosii cherry sau o rosie mare.
Taiati-le pe toate rondele.
Stropiti foaia de copt cu ulei de masline si intindeti-l cu o pensula. Presarati sare grunjoasa in tava si asezati pestele. Puneti in interiorul fiecarei dorade rondele de ceapa, lamaie si rosii. La final ungeti fiecare peste, cu ajutorul pensulei, cu ulei de masline si mai presarati putina sare.
Dati la cuptor cam 20-30 de minute, avand tava pe o pozitie de mijloc.
Aici apare diferenta fata de majoritatea retetelor de pe youtube. Pentru ca am vrut sa obtin un preparat cat mai aproape de cel facut la gratar, in continuare am copt pestele la modul grill.
Asadar, mutati pe modul de copt grill (deasupra) si puneti tava la al doilea nivel de sus in jos. Lasati 5-10 minute sa se rumeneasca, scoateti tava, intoarceti pestii pe cealalta parte si puneti din nou la grill inca 5-10 minute.
Scoateti si serviti cu garnitura preferata si neaparat cu un sos ladolemono (sos grecesc de lamaie si ulei de masline – reteta in curand).
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a prepara o delicioasa dorada la cuptor in stil grecesc.


Dorada la cuptor in stil grecesc
Equipment
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 tava de copt
- 1 foaie de copt
- 1 pensula
Ingredients
- 5 dorade potrivite
- 1 ceapa
- 1 rosie mare sau cateva rosii cherry
- 1 lamaie
- sare grunjoasa
- ulei de masline
Instructions
- Curatati bine pestii in interior.
- Dati-i cu sare si crestati-i pe fiecare parte cam la 1-2 cm
- Curatati ceapa si spalati-o. Spalati lamaia si rosia (sau rosiile).
- Taiati-le pe toate rondele.
- Incingeti cuptorul la 200 grade (mediu spre mare)
- Puneti o foaie de copt intr-o tava si stropiti cu ulei de masline, pe care il intindeti apoi cu pensula, uniform.
- Presarati sare grunjoasa.
- Asezati pestii in tava si umpleti-i cu rondele de ceapa, lamaie si rosii.
- Ungeti pesti cu ulei de masline si presarati sare deasupra.
- Coaceti 20-30 de minute, avand tava asezata pe un nivel de mijloc al cuptorului.
- Mutati pe modul de coacere grill (deasupra).
- Mutati tava pe al doilea cel mai de sus nivel si coaceti 5-10 minute, pana ce pestele se rumeneste frumos.
- Intoarceti pestii pe cealalta parte si introduceti din nou tava in cuptor, pe acelasi nivel de sus.
- Mai coaceti inca 5-10 minute.
- Scoateti de la cuptor si serviti cu garnitura preferata si cu sos de lamaie si ulei de masline.
Video
Daca doriti sa aflati cum se fileteaza un peste vizionati videoclipul urmator.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Daca v-a placut reteta de dorada la cuptor in stil grecesc vizitati sectiunea de aici pentru alte delicioase retete cu peste si fructe de mare.