Degetele de somon (sau alt fel de degetele de peste)
Tuturor ne plac snitelele de vita sau porc, gujoanele de peste, degetelele de pui legume sau orice paneuri de carne sau legume (ciuperci, vinete, dovlecei), prajite in tigaie.
O alternativa la prajire este insa coacerea, toate aceste preparate putand fi facute si la cuptor.
Reteta de azi este tot de la Jamie Oliver si este facuta cu o parte mai putin „interesanta” a somonului: burta. Din aceasta puteti face niste degetele de somon delicioase.
Sfaturi pentru prepararea degetele de somon si alte preparate din somon
Cand mergeti la cumparaturi luati un somon intreg. Stiu ca e comod sa cumparati doar rondele sau fileuri insa, iesiti mai ieftin daca luati pestele intreg si puteti facem mult mai multe preparate. Puteti ruga persoana de la raion sa va ajute cu curatarea pestelui si taierea lui in bucati.
Eu cumpar de obicei un peste de 3kg, din care au fost scoase intestinele si branhiile, si mi-l pregatesc singur acasa, astfel:
- il curat de solzi si tai inotatoarea caudala si cea (cele) spinala cu o foarfeca de bucatarie
- tai capul, avand grija sa las putin si din trunchi, si coada la aproximativ 5-7cm
- tai celelalte inotatoare impreuna cu putina carne din jurul lor.
- despic pestele pe din doua si separ coloana vertebrala, avand grija sa las putina carne pe ea.
- tai burta la 1 cm (maxim), obtinand 2 fasii pe care le voi portiona astfel incat sa rezulte niste „degetele de somon”
- fac fileuri din ce ramane.
- capul, coada, inotatoarele cu carne si coloana vertebrala le folosesc pentru ciorba
- fileurile le pun in pungi separate cate 5
Astfel, dintr-un somon intreg asigur o ciorba, 2 mese cu fileuri si 1 cu degetele de pui. Faceti socoteala cat ar insemna sa cumparati toate acestea separat si veti obtine o suma aproape dubla fata de a cea la care cumparati un somon intreg.
Degetele de somon
Echipament
- 1 cutit peste
- 1 tocator
- 1 bol de sticla
- 3 farfurii adanci
Ingrediente
- 400 g somon
- faina
- 2 oua
- pesmet
- parmezan sau cheddar
- 2 linguri boia dulce
- sare
- piper
- ulei
Instructiuni
- Nu am pus cantitati pentru faina, pesmet si parmezan deoarece acestea variaza in functie de cantitatea si de cat de mult incarcati bucatile de peste. Puteti incepe cu cate 100g de faina si pesmet si 50g de parmezan sau cheddar. Daca mai e nevoie, mai adaugati pe parcurs.
- Inlaturati pielea de pe fiecare bucata de somon. Daca le-ati pregatit cum am explicat mai sus aveti deja degetele de somon formate. Altfel, inlaturati pielea la niste fileuri, scoateti oasele si taiati-le degetele (bastonase)
- Pregatiti 3 farfurii in care veti pune, pe rand, urmatoarele.
- Farfuria 1: faiana
- Farfuria 2: ouale batute, impreuna cu boia, sare si piper.
- Farfuria 3: pesmetul impreuna cu parmezanul (sau cheddar) dat pe razatoarea mica sau amestecate la robot.
- Incingeti cuptorul la 200 grade (mediu spre mare). Puneti o foaie de copt intr-o tava incapatoare, pe care o ungeti cu putin ulei de masline.
- Luati o bucata de peste, dati-o prin faina pe toate partile, apoi prin ou si apoi prin amestecul de pesmet si branza. O puneti in tava si procedati la fel pana terminat toate degetelele de somon. Puteti folosi o furculita, daca va e mai usor.
- Dati la cuptor timp de 15 minute sau pana cand se devin aurii si sunt coapte.
- Serviti cu sos de iaurt, salsa, guacamole, maioneza sau orice sos va place.
Puteti inlocui somonul cu orice alt peste. Filetati conform instructiunilor de aici si eliminati oasele, taiati bastonase si urmati pasii de mai sus. Veti obtine niste degetele de peste delicioase.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Vizitati sectiunea de aici pentru niste delicioase retete cu peste si fructe de mare.