Cuscus cu legume – o garnitura delicioasa.
Cuscus (sau couscous, de la kuskus in limba araba) sunt de fapt niste „paste” mici si rotunde facute din grau dur foarte folosite in bucatariile tarilor din nordul Africii dar si in Peninsula Arbica. Studiile dau credit berberilor ca fiind primii preparatori ai cuscusului (seksu) inca din secolul 2 i.e.n.
Original era preparat din mei. Faina obtinuta din macinarea meiului sau a graului dur se amesteca cu apa obtinand un aluat care se ruleaza subtire si se separa in bilute mici, trecute apoi printr-o sita. Granulele care sunt prea mici si trec prin gaurile sitei se combina din nou cu aluatul iar procesul se repeta.
Cuscusul se poate servi simplu, doar cu apa si sare, dar si combinat cu diverse alte ingrediente (de exemplu unt) si legume. Serveste de obicei ca garnitura la mancarurile cu carne si sosuri.
Preparare cuscus cu legume
Modul de preparare este foarte simplu si seamana cu stir fry de legume cu bulgur sau stir fry de legume cu fructe de mare.
Legumele trebuie pregatite din timp: se curata, se spala si se taie cubulete mici. Eu folosesc, de obicei. morcov, ardei, ceapa (rosie sau alba si/sau verde), dovlecel sau zucchini, la care mai pot adauga mazare, tulpini de telina verde, ciuperci, boabe de porumb, varza.
Fierbem apa intr-un ibric pe aragaz sau o cana electrica. Punem cuscusul intr-un bol, presaram putina sare si apoi turnam apa fierbinte peste el astfel incat apa sa depaseasca cam cu 1-2cm nivelul cuscusului. Apoi punem o farfurie sau un capac de oala deasupra si lasam acoperit 10-15 minute. Cuscusul se va umfla si va absorbi toata apa.
Intr-un wok pune ulei de masline si apoi incepem sa prajim rapid, la foc mare, legumele in functie de textura lor, de la cele mai tari la cele mai moi. Astfel, punem morcovii, apoi la 1-2 minute adaugam ardeii si asa mai departe pana la ultima leguma.
Cand legumele sunt gata si cuscusul a absorbit apa, punem cuscus in tigaia cu legume, amestecam si mai prajim 1-2 minute.
Servim cu sosuri (dupa preferinta de usturoi sau dulce-acrisor sau picant) si cu carne sau peste.
Dar sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru a prepara un cuscus cu legume.


Cuscus cu legume
Echipament
- 1 tigaie wok
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol sticla
Ingrediente
- 300 g cuscus
- apa
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 2 ardei
- 5 ciuperci
- sare
- ulei masline
- mirodenii
Instructiuni
- Se spala legumele si se curata de coaja (ceapa si morcovii). Se scot semintele de ardei iar ciupercile se spala bine de tot.
- Se toaca toate legumele cubulete potrivite.
- Intr-un bol incapator se pune cuscusul si se amesteca cu 1 lingurita de sare.
- Se fierbe apa si se adauga peste cuscus astfel incat nivelul apei sa fie cam de un deget si jumatate peste nivelul cus cus-ului. Se acopera castronul cu o farfurie.
- Se calesc legumele in putin ulei de masline intr-un wok pe aragaz si se amesteca cu sare si mirodenii.
- Dupa 10 minute cuscusul ar trebui sa fie gata (adica sa fi absorbit toata apa). Se adauga o lingura buna de unt si se amesteca totul cat este cald. Se pun apoi si legumele din wok si se amesteca totul.
Video
Spor la gatit si pofta buna la cuscus cu legume!
Cam asta ar fi tot. Pentru alte retete de stir fry vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.