Cum se fileteaza pestele

1.3K

Cum se fileteaza pestele

Sunt sigur ca multa lume s-a lovit de problema aceasta: vreau sa fac niste peste file la tigaie sau la cuptor, dar oare cum se fileteaza pestele? Cum sa fac sa nu mai gasesc oase in carne atunci cand mananc?

Raspunsul este: cu grija. Pestele se fileteaza cu grija, sa nu taiem si altceva in afara de carnea de peste. Cu grija, ca sa nu facem, pe cat posibil, risipa de carne. Cand ii vad pe unii bucatari cum nenorocesc pestele cand il taie si ce risipa fac, ma apuca nervii.

Personal nu sunt mare amator de peste filetat. Mi se pare ca, oricata indemanare si experienta ai, peste filetat inseamna risipa. Este imposibil sa nu ramana carne pe oase. In plus, capul pestelui se taie si de cele mai multe ori se pierde cu el si niste carne de pe corp. Cu exceptia cazurilor in care resturile se folosesc pentru ciorba, prefer sa pregatesc pestele cu oase. Daca este facut la cuptor oasele se inlatura foarte usor atunci cand mananci.

De aceea, o sa va propun doua variante de filetat: una in care o sa ramana doar fileuri cu carne pe ele, fara oase si alta in care fileurile au oasele coastelor pe ele si care pot fi scoase cu o penseta dupa taierea fileurilor sau inlaturate cu grija cand se mananca pestele deja peparat.

Cum se fileteaza pestele – varianta 1

Este varianta care presupune scoaterea fileurilor fara oase pe ele.

Astfel, taiati pestele din spatele capului oblic pana sub inotatoarele de pe burta, de langa cap. Va ramane, astfel trunchiul si coada, pe care o taiati.

Faceti o taietura pe exterior pe langa inotatoarea dorsala, pe toata lungimea pestelui si pe langa coloana vertebrala. Cand ajungeti la coaste incercati sa taiati cat mai aproape de ele, dar fara a le taia. Procedati la fel pe toata lungimea pestelui. Veti obtine astfel un file. Repetati procedura pe partea cealalta.

La final veti ramane cu doua fileuri de peste, fara oase, si o bucata de schelet cu coloana vertebrala si coaste. Daca, totusi, sunt oase in carne, folositi o penseta pentru a le scoate.

Mai multe detalii in videoclipul de aici.

Cum se fileteaza pestele – varianta 2

Varianta 2 este mai simpla insa presupune taierea fileurilor cu oasele coastelor.

Astfel, inlaturati capul pestelui si taiati coada.

Faceti apoi doua taieturi, prin interiorul pestelui, in lungul coloanei vertebrale, taind astfel oasele coastelor langa coloana vertebrala si pana la coada. Veti obtine doua fileuri cu os si o coloana vertebrala.

Ce puteti face este sa scoateti oasele cu ajutorul unei pensete sau sa lasati fileurile asa, sa le preparati si sa fiti atenti sa inlaturati oasele atunci cand serviti.

Mai multe detalii in videoclipul de aici.

Oricare varianta alegeti, veti obtine fileuri care pot fi preparate usor in tigaie sau in tava.

Ustensile necesare cand se fileteaza pestele

Aveti nevoie de un tocator. Eu folosesc de obicei un tocator de plastic deoarece se curata mai usor si nu lasa miros dupa spalare. Daca folositi de lemn acesta trebuie curatat/ras frecvent, deoarece lemnul atrage mirosurile si sangele.

Neaparat folositi un cutit de filetat bine ascutit. Aveti grija cu el pentru ca este foarte usor sa va taiati.

cum se fileteaza pestele

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Acum ca ati aflat cum se fileteaza pestele vizitati sectiunea de aici  pentru niste delicioase retete cu peste si fructe de mare.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close