Reteta de crema de zahar ars pe care am facut-o astazi este o reteta tipic romaneasca, o reteta pe care mama si toate cunostintele mele o faceau pe vremuri in felul asta, cu doar cateva ingrediente: oua, lapte si, bineinteles, zahar. Cu laptele era mai greu, daca nu stateai de dimineata la coada, asteptand masina, dar daca aveai o ruda undeva la tara cu o vaca sau oaie, te puteai descurca.
Zic ca este o reteta tipic romaneasca pentru ca reteta originala, frantuzeasca, si anume Creme brulee (adica crema arsa, in traducere libera), se face cu smantana pentru frisca in locul laptelui, iar modul de preparare este putin diferit. Noi, romanii, in lipsa de anumite ingrediente (cauzate de faptul ca ori nu se gaseau, ori erau prea scumpe), am inventat, practic, reteta aceasta cu lapte. Pe care v-o prezint si voua.
Cum se prepara o crema de zahar ars, cu lapte?
Sa nu va inchiputi ca am inventat eu sau adaptat eu ceva. Reteta cu pasii de mai jos si ingredientele respective o gasiti pe internet la toate gospodinele populare deja, cu aceleasi ingrediente si aproximativ aceleasi cantitati. Modul de preparare este similar.
Practic, se pune o cantitate de zahar la topit intr-o cratita, la foc mic. Trebuie avuta mare grija cand se topeste zaharul care se transfera imediat in vasul in care se va prepara crema, care trebuie sa fie suficient de incapator pentru 2 litri de lichid. Se toarna, asadar, zaharul lichid in vas si se intinde, miscand vasul pe toate partile, pe toate lateralele. Nu conteaza ca se va raci si se va intari.
Ouale se bat cu o alta cantitate de zahar (mai mica) pana se obtine o crema (cam 5 minute) care se amesteca, treptat-treptat cu lapte, putina sare si cu miezul de la un baton de vanilie (sau 1 lingurita de esenta de vanilie).
Se toarna laptele cu ouale in vasul in care s-a intarit deja zaharul si se da la cuptor. Vasul se pune intr-o tava in care se adauga apa, astfel incat crema sa se intareasca la bain-marie, adica nu se coace precum o prajitura. Aici apar cateva divergente intre bucatarese: unele zic sa lasi crema la foc mic (150-160 grade) timp de o ora si ceva, pana se intareste, altele zic sa o faci la temperatura mai mare (de 180 grade). Eu am inceput cu o temperatura de 160 grade si, dupa 1 ora, nu era inchegata, asa ca am marit temperatura.
Rezultatul a fost, insa, foarte gustos si mi-as dori sa-l incercati si voi.
Asa ca hai sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ingredientele si cantitatile lor, ustensilele dar si pasii necesari pentru a prepara o crema de zahar ars, reteta cu lapte.


Crema de zahar ars (reteta cu lapte)
Echipament
- 1 cratita cu coada
- 1 bol mare
- 1 vas de copt, rotund, semi-inalt
- 1 tel
- 1 Mixer
Ingrediente
- 8 oua
- 350 g zahar
- 1 l lapte
- 1 lingurita esenta de vanilie sau un baton de vanilie
Instructiuni
- Separati zaharul in 200, respectiv 150 grame.
- Puneti cele 200 grame in cratita cu coada, pe aragaz, la foc mic-potrivit.
- Asteptati pana se topeste, fara sa amestecati in cratita.
- Turnati zaharul topit in vasul in care veti face crema si intindeti-l uniform si pe marginile vasului, inclinand vasul circular, pe fiecare parte. Dati deoparte.
- Bateti ouale cu restul de zahar (150g) cu ajutorul unui mixer, pana se obtine o crema (cam 5 minute).
- Adaugati miezul de la vanilie sau lingurita de esenta si putina sare.
- Adaugati, treptat, si laptele, omogenizand cu mixerul, la o turatie mai mica.
- Turnati crema de lapte si oua in vasul in care ati pus zaharul topit (caramelizat).
- Dati la cuptor la 180 grade timp de 40 de minute, punand vasul intr-o tava in care adaugati apa pana la jumatatea inaltimii vasului.
- Verificati apoi daca crema este cat de cat intarita. Daca nu, mai dati inca 5-10 minute la cuptor, pana obtineti consistenta dorita.
- Scoateti de la cuptor si cu un cutit sau o spatula ascutita dati usor crema de pe marginea vasului (daca s-a prins).
- Apoi, puneti un platou rotund, putin adanc, peste vasul cu crema, tinand ambele vase cu mainile si rasturnati cu un gest rapid crema pe platou.
- Lasati sa se raceasca si apoi feliati si serviti.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.