Practic reteta de compot este aceeasi, indiferent de fructele folosite. Difera doar cantitatea de zahar, deoarece unele fructe sunt mai dulci, altele mai aromate sau au un gust foarte pronuntat (de exemplu gutuile). In mod normal se pun 300g la litru de apa.


Compot de prune (sau alte fructe)
Equipment
- 1 oala mare
- 1 cutit legume
- 1 polonic
Ingredients
- 3 kg prune sau alte fructe
- 3 l apa
- 1 kg zahar
- 1 lamaie
Instructions
- Spalati bine borcanele si lasati-le la scurs pe o tava.
- Intr-o oala incapatoare puneti apa la fiert impreuna cu zaharul si cu zeama de la lamaie. Lasati sa se raceasca putin dupa ce se incalzeste bine (nu trebuie neaparat sa dea in clocot). Trebuie sa se topeasca zaharul si sa se omogenizeze totul.
- Spalati bine prunele, indepartati-le coditele si taiati-le pe jumatate. Scoateti samburii si umpleti borcanele cu jumatatile de prune. Nu trebuie sa le inghesuiti.
- Puneti siropul peste prune pana se umplu borcanele. Strangeti bine capacele.
- Fierbeti la cuptor intr-o tava cu apa timp de 30 de minute. Lasati sa se raceasca.
- Dupa ce s-au racit verificati daca s-au tras capacele ciocanind cu unghia in ele. Cele care nu sunt vidate le schimbati capacele si le mai fierbeti in bain-marie la cuptor sau intr-o oala pe aragaz.