Ciorba de vita (sau ciorba de vacuta) este o ciorba populara in Romania. Se poate prepara pe tot parcursul anului cu legume proaspete sau congelate. Unii prefera sa o serveasca cu mult leustean, altii cu bors sau insotita de ardei iute (proaspat sau murat) si smantana.
Daca luati o bucata mai mare de carne de vita pentru a prepara diverse mancaruri si tocanite, puneti deoparte si o portie pentru o ciorba de vita. Nu veti regreta.
Modul de preparare este similar cu cel al ciorbelor de porc sau de pui si necesita, normal, rabdare, pana se fierbe carnea de vita.
Cum se prepara o ciorba de vita?
Carnea se taie cuburi si se pune intr-o oala la fiert in apa cu sare. Din cand in cand, cu o lingura sau o spatula, se inlatura spuma lasata de carne.
Cam dupa o ora si jumatate carnea ar trebui sa fie fiarta (daca nu e, o mai lasati). Se adauga treptat, la fiert, ceapa tocata marunt, morcovi, telina si pastarnac tocate cubulete sau date pe razatoarea mare si un ardei curatat si taiati cubulete mici.
Dupa 10 minute se adauga cartofii curatati si taiati cubulete. Cand acestia au fiert se poate adauga fasole verde si mazare dar si sos de rosii sau bulion.
La final se adauga patrunjel sau leustean, tocat marunt.
Cam acestia sunt, in linii, mari, pasii. Insa hai sa vedem in mod detaliat care sunt ingredientele si cantitatile lor, pasii pe rand si, bineinteles, de ce ustensile avem nevoie pentru a prepara o delicioasa ciorba de vita.


Ciorba de vita
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 oala
- 1 Razatoare
Ingredients
- 1 kg carne de vita
- 2 morcovi
- 2 cepe uscate
- 1 ardei
- 1 pastarnac
- 1 telina radacina, mica
- 6 cartofi
- 100 g fasole verde
- 100 g mazare
- 3-4 linguri sos de rosii sau 2-3 linguri bulion
- 4 l apa
- sare
- piper
- patrunjel, leustean
Instructions
- Taiati carnea de vita cubulete si puneti-o intr-o oala mare pe foc, impreuna cu apa, la fiert. Adaugati 2 linguri de sare si dati focul la potrivit. Luati spuma din cand in cand.
- Cand carnea este aproape fiarta (cam 1 ora si jumatate) spalati bine legumele si curatati-le de coaja.
- Taiati ceapa, morcovii, telina si pastarnacul marunt, cu cutitul sau un robot de bucatarie. Adaugati-le peste carne.
- Taiati ardeii cubulete sau dati-i pe razatoare si puneti-i si pe ei in oala.
- Adaugati apoi cartofii, taiati cubulete de 1-2 cm.
- Dupa 10 minute puneti fasolea verde si mazarea si sosul de rosii. Mai fierbeti timp de 10-15 minute si verificati daca toate legumele sunt fierte. Altfel, mai lasati la fiert. Verificati daca sarea este suficienta, dupa care puneti piper si niste boia dulce.
- Tocati niste patrunjel proaspat si puneti-l la final. Mai puteti pune leustean, dupa gust.
Sper ca v-a placut reteta.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe si supe vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.