Ciorba de vita (sau ciorba de vacuta) este o ciorba populara in Romania. Se poate prepara pe tot parcursul anului cu legume proaspete sau congelate. Unii prefera sa o serveasca cu mult leustean, altii cu bors sau insotita de ardei iute (proaspat sau murat) si smantana.
Daca luati o bucata mai mare de carne de vita pentru a prepara diverse mancaruri si tocanite, puneti deoparte si o portie pentru o ciorba de vita. Nu veti regreta.

Ciorba de vita
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 oala
Ingrediente
- 1 kg carne de vita
- 2 morcovi
- 2 cepe uscate
- 1 ardei
- 1 pastarnac
- 1 telina radacina, mica
- 6 cartofi
- 100 g fasole verde
- 100 g mazare
- 4 l apa
- sare
- piper
- patrunjel, leustean
Instructiuni
- Taiati carnea de vita cubulete si puneti-o intr-o oala mare pe foc, impreuna cu apa, la fiert. Adaugati 2 linguri de sare si dati focul la potrivit. Luati spuma din cand in cand.
- Cand carnea este aproape fiarta (cam 1 ora si jumatate) spalati bine legumele si curatati-le de coaja.
- Taiati ceapa, morcovii, telina si pastarnacul marunt, cu cutitul sau un robot de bucatarie. Adaugati-le peste carne.
- Taiati ardeii cubulete sau dati-i pe razatoare si puneti-i si pe ei in oala.
- Adaugati apoi cartofii, taiati cubulete de 1-2 cm.
- Dupa 10 minute puneti fasolea verde si mazarea si sosul de rosii. Mai fierbeti timp de 10-15 minute si verificati daca toate legumele sunt fierte. Altfel, mai lasati la fiert. Verificati daca sarea este suficienta, dupa care puneti piper si niste boia dulce.
- Tocati niste patrunjel proaspat si puneti-l la final. Mai puteti pune leustean, dupa gust.