Ciorba de peste este traditionala din zona Dobrogei unde, deschiderea la Dunare, Delta Dunarii si Marea Neagra i-a facut pe locuitorii zonei sa adapteze ciorba de carne la cea facuta cu peste.
Noi romanii suntem ciorbari. Adica mancam ciorba (peste, de vita, de porc, de pui, cu legume) la aproape fiecare masa de pranz (uneori si la alte mese). Bine, nu toata lumea prefera ciorba, copii, de obicei, nu prea sunt incantati de astfel de preparate lichide ci mai mult de prajeli.
Reteta aceasta nu se doreste a fi o replica a traditionalei ciorbe de peste dobrogene sau pescaresti, ci este pur si simplu o ciorba clasica in care am adaugat peste. Este facuta cu un singur soi de peste si nu mai multe, cum este cea traditionala. De asemenea, are mai multe legume.
Este adevarat insa, faptul, ca e mult mai gustoasa daca se adauga legustean si putin bors, dar acestea, dupa gust.
Cum se prepara ciorba de peste
Va las aici doua variante.
In varianta intai, legumele se curata de coaja si se spala. Apoi se toaca marunt sau se dau pe razatoarea mare.
Puneti apa cu sare intr-o oala mai mare si fierbeti legumele. Cand sunt aproape gata (cam 20 minute) adaugati si pestele. Acesta fierbe repede, in 15-20 de minute este gata.
Gustati ciorba si adaugati sare si ulei, dupa gust.
Un alt mod de preparare este sa incepeti cu pestele. Astfel, fierbeti mai intai pestele in apa cu sare. Cand carnea e fiarta aveti doua variante: scoateti pestele, cu o spatula, si dati-l deoparte sau lasati-l in oala. Daca il lasati in oala si folositi peste cu oase mari (crap, sturion, somon, somn), oasele vor lasa mult colagen astfel incat, cand veti scoate oala cu ciorba din frigider, dupa ce a stat cateva ore, ciorba se va face ca o piftie.
Curatati si spalati legumele, tocati-le marunt sau dati-le pe razatoare, si adaugati apoi in oala. Fierbeti pana se inmoaie si, la final, adaugati mirodenii.
In plus, mai puteti pune sos de rosii si sos de ardei, pentru gust. Cartofii sunt optionali. Pentru o ciorba „cinstita” minimul de legume este format din ceapa, morcov, albitura si ardei.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, pasii si ingredientele si cantitatile lor pentru a face o ciorba de peste.


Ciorba de peste
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 oala mare
Ingredients
- Peste
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1 jumatate telina radacina
- 1 ardei
- 1 ceapa alba uscata
- 4 cartofi
- sare
- piper
- ulei
- leustean
Instructions
- Curatati ceapa de coaja si taiati mustatile. Scoateti cotorul de la ardei, inlaturati semintele si nervurile. Curatati telina, morcovul, pastarnacul si catofii de coaja.
- Taiati marunt ceapa, morcovul, ardeiul, telina si pastarnacul.
- Intr-o cratita incapatoare (de preferat ar fi sa o faceti intr-un tuci, pe pirostrii sau soba de fonta) puneti 2 litri de apa (sau mai mult, in functie de cantitatea de peste). Cand apa fierbe adaugati legumele tocate.
- Fierbeti 5 minute dupa care adaugati si cartofii, taiati cubulete.
- Dupa inca 5 minute adaugati pestele. De obicei eu folosesc resturile de la peste, adica coada, capul, inotatoarele, coloana vertebrala pe care am lasat putina carne si, eventual, mai adaug 1-2 bucati cu de fileu sau rondele.
- Fiebeti inca 15 minute dupa care adaugati putin ulei, sare si piper. Verificati de gust.
- Tocati leusteanul si puneti-l in ciorba. Daca va place, puteti pune si niste bors
Sper ca v-a placut reteta.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe si supe vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.