Ciorba de curcan
Curcanul are o carne care poate fi folosta in orice fel de preparat, de la ciorba de curcan la fripturi, chiftele, placinte, rulade si altele. Carnea este mai consistenta fata cea de pui si daca este gatita prea mult devine uscata si inecacioasa.
Pentru ciorba poate fi folosta orice partea curcanului, dar cele mai delicioase sunt cele de oase (ciotoaie, aripi sau gaturi) datorita colagenului care iese din oase la fierbere.
Despre curcan
Curcanul (Meleagris gallopavo) este pasare de talie mare, originara din America (SUA, Mexic), domesticita deja în timpul aztecilor, care a fost adusa în Europa in 1518 de Iezuiti.
(Wikipedia)
Nume dat în gluma dorobantilor dupa pana sau penele de curcan pe care le poarta la caciula (prefacut în renume dupa razboiul de la 1877, dar oficial numiti tot dorobanti)
(Dexonline)
Cum se prepara ciorba de curcan
Ingredientele de baza pentru o ciorba, fie ea de curcan sau alt animal sau pasare, sunt ceapa, morcovii, albitura (telina radacina, pastarna, patrunjel radacina). La acestea se adauga ardeii (nu toata lumea ii prefera), cartofii, fasolea verde si mazarea. Bineinteles, se pun mirodeniile necesare (sare, piper) dar si patrunjel sau leustean tocat marunt.
Modul de preparare este: se pune carnea la fiert intr-o oala cu sare pana cand devine moale (cam 1 ora si jumatate la foc mic-potrivit). Daca apa a scazut, se mai completeaza cu apa fierbinte. Leugmele se curata de coaja si spala. Ceapa se toaca marunt si se adauga in apa. Morcovii si albitura se dau pe razatoare si se adauga si ele in oala. Daca puneti ardei, dati-i si pe ei pe razatoare si adaugati-i acum, deoarece fierb ceva mai greu.
Cartofii se taie cubulete mici si se pun si ei la fiert. Urmeaza mazarea si fasolea (daca folositi).
„Dregeti” totul dupa gust cu 2-3 linguri de sos de rosii, sare, piper. Daca nu ati folosit ardei crud dat pe razatoare, puteti pune 1-2 linguri de sos de ardei. La final puneti patrunjel si leustean tocat marunt.
Sa trecem la treaba si sa vedem cum se prepara o delicioasa ciorba de curcan, care sunt ingredientele si cantitatile, ustensilele si pasii necesari.


Ciorba de curcan
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 oala mare
- 1 lingura
Ingredients
- 600-1000 g carne de curcan
- 6 cartofi potriviti
- 2 morcovi
- 2 cepe mari
- 1 ardei sau 2-3 linguri sos de ardei
- 150 g telina, patrunjel radacina, pastarnac dupa plac
- 200 g fasole verde
- 2-3 linguri sos de rosii
- leustean tocat
- patrunjel tocat
- sare
Instructions
- Spalati bine carnea si apoi fierbeti-o intr-o oala incapatoare, pe aragaz, la foc potrivit. Dati la o parte spuma care se formeaza la inceput.
- Curatati legumele si taiati-le cubulete: morcovii, ardeii si albiturile mai mici, cartofii mai mari. Taiati ceapa marunt. Le puteti da si pe razatoarea mare, daca preferati
- Cand carnea este fiarta (cam dupa 1 ora-1 ora si jumatate) adaugati ceapa si morcovii. Fierbeti 5-10 minute si apoi adaugati si cartofii si fasolea verde (eventual si mazare)
- Dupa alte 15 minute adaugati sucul de rosii si mai fierbeti 5-10 minute. Adaugati sare, dupa gust.
- Spalati leusteanul si patrunjelul si tocati marunt. Opriti ciorba din fierbere si puneti tocatura in ciorba
- Se poate servi cu bors, daca doriti mai acra si cu ardei iute.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe, supe si creme vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.