Curcanul (Meleagris gallopavo) este pasare de talie mare, originara din America (SUA, Mexic), domesticita deja în timpul aztecilor, care a fost adusa în Europa in 1518 de Iezuiti.
(Wikipedia)
Nume dat în gluma dorobantilor dupa pana sau penele de curcan pe care le poarta la caciula (prefacut în renume dupa razboiul de la 1877, dar oficial numiti tot dorobanti)
(Dexonline)

Ciorba de curcan
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 oala mare
Ingrediente
- 600 g carne de curcan
- 6 cartofi
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 ardei
- 200 g fasole verde
- 2 linguri sos de rosii
- 1 legatura leustean
- sare
Instructiuni
- Spalati bine carnea si apoi fierbeti-o intr-o oala incapatoare, pe aragaz, la foc potrivit. Dati la o parte spuma care se formeaza la inceput.
- Curatati legumele si taiati-le cubulete: morcovii si ardeii mai mici, cartofii mai mari. Taiati ceapa marunt.
- Cand carnea este fiarta (cam dupa 1 ora-1 ora si jumatate) adaugati ceapa si morcovii. Fierbeti 5-10 minute si apoi adaugati si cartofii si fasolea verde.
- Dupa alte 10 minute adaugati sucul de rosii si mai fierbeti 5 minute. Adaugati sare, dupa gust.
- Spalati leusteanul si tocati-l marunt. Opriti ciorba din fierbere si puneti leusteanul.
- Se poate servi cu bors, daca doriti mai acra si cu ardei iute.