Stiu ca multora le-a venit deja apa in gura cand au citit titlu. Eu unul, de cate ori merg intr-un restaurant si vad în meniu ”Ciolan de porc cu varza murata (sau fasole)”, am mari probleme in a ma decide daca vreau sa comand altceva.
In aceasta reteta fac ciolan de porc doar fiert, fara sa-l mai bag la cuptor. Este mai bun si mai fraged asa, plus ca, fiert la oala sub presiune, ajunge sa se desfaca de pe oase si nu prea mai e OK de pus la copt.

Ciolan de porc cu varza murata
Echipament
- 1 oala sub presiune
- 1 cratita mare
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
Ingrediente
- 1 buc ciolan de porc afumat
- 1 kg varza murata
- 3 buc ceapa
- ulei
- sare
- piper
- boia dulce
- foi dafin
Instructiuni
- Se spala ciolanul si se fierbe intr-o oala sub presiune timp de 1 ora si jumatate (dupa ce oala incepe sa scoata aburul de presiune), impreuna cu mirodeniile. Daca dupa ce trece acest timp si inca nu e fiert, se ia capacul de la oala si se fierbe in continuare.
- Se taie cepele marunt si se calesc in ulei cu sare si piper intr-o oala incapatoare. Se adauga varza tocata si ea marunt, boiaua si ceva zeama de la ciolanul fiert. Se firebe cam 40-45 de minute la foc potrivit. Cand este gata se mai adauga cateva mirodenii dupa gust (de obicei marar si cimbru).
- La sfarsit se face si o mamaliguta buna si se servesc impreuna, asortate, pe farfurie, eventual cu putina smantana si unul-doi ardei iuti.