Ciolan de porc cu varza murata

1.3K

Ciolan de porc cu varza murata – un preparat clasic romanesc (si international), sa te lingi pe degete.

Stiu ca multora le-a venit deja apa in gura cand au citit titlu. Eu unul, de cate ori merg intr-un restaurant si vad în meniu ”Ciolan de porc cu varza murata (sau fasole)”, am mari probleme in a ma decide daca vreau sa comand altceva.

In aceasta reteta fac ciolan de porc doar fiert, fara sa-l mai bag la cuptor. Este mai bun si mai fraged asa, plus ca, fiert la oala sub presiune, ajunge sa se desfaca de pe oase si nu prea mai e OK de pus la copt.

Cum se prepara un ciolan de porc cu varza murata

Ciolanul se prepara singur. Adica il puneti intr-o oala cu apa si sare si lasati la fiert pana cand carnea se inmoaie si aproape cade de pe oase. Daca aveti oala sub presiune, procesul va dura maxim 2 ore. Daca fierbeti in oala cu capac s-ar putea sa fie mai indelungat. Cand carnea e fiarta se de la o parte de pe os.

Pentru prepararea verzei murate se curata si taie marunt cateva cepe care apoi se calesc in ulei (sau untura). Varza se scurge de apa si se taie marunt. Se adauga in cratita, peste ceapa, se mai pune niste boia si niste cimbru, se mai adauga putina apa si se fierbe la foc mic pana cand este gata.

Puteti, apoi, amesteca varza cu carnea de pe ciolan si da totul la cuptor la 180 grade pentru 30 de minute – 1 ora.

Cam acestea sunt informatiile, pe scurt. Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara un delicios ciolan de porc cu varza murata.

Ciolan de porc cu varza murata

Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 2 hours
Timp total 2 hours 20 minutes

Echipament

  • 1 oala sub presiune
  • 1 cratita mare
  • 1 Cutit bucatar
  • 1 tocator

Ingrediente

  • 1 buc ciolan de porc afumat
  • 1 kg varza murata
  • 3 buc ceapa
  • ulei
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • foi dafin

Instructiuni

  • Se spala ciolanul si se fierbe intr-o oala sub presiune timp de 1 ora si jumatate (dupa ce oala incepe sa scoata aburul de presiune), impreuna cu mirodeniile. Daca dupa ce trece acest timp si inca nu e fiert, se ia capacul de la oala si se fierbe in continuare.
  • Se taie cepele marunt si se calesc in ulei cu sare si piper intr-o oala incapatoare. Se adauga varza tocata si ea marunt, boiaua si ceva zeama de la ciolanul fiert. Se firebe cam 40-45 de minute la foc potrivit. Cand este gata se mai adauga cateva mirodenii dupa gust (de obicei marar si cimbru).
  • La sfarsit se face si o mamaliguta buna si se servesc impreuna, asortate, pe farfurie, eventual cu putina smantana si unul-doi ardei iuti.
Meniu: Porc
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: ciolan porc, porc cu varza

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 1
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close
👻
👻
👻
🎃
🍁
🍁
🍂
🍂
🌾
🍁
🍁
🍁
🍁
🍂
🕷️
🕷️