Ciabatta cu masline – paine neframantata

294

Ciabatta cu masline – o paine cu masline care se face usor, neframantata, dar care are un gust senzational!

Mie imi place foarte mult painea traditionala, facuta in casa. Din pacate la noi in comert gasesti foarte multa paine facuta industrial, de calitate proasta si in acelasi timp ieftina, dar si asa-zisa paine sanatoasa, facuta tot industrial, care costa mult si are tot o calitate proasta.

Pentru o paine buna trebuie sa mergi la brutariile „de cartier” unde se folosesc ingrediente de calitate si unde painea costa pe masura. .

Printre tipurile de paine care imi plac, in afara  de painea batuta romaneasca sau cea cu cartof se numara baghetele frantuzesti si ciabatta italiana. Acestea se prepara foarte usor dar au un timp de pregatire destul de lung.

Azi va propun o reteta de ciabatta cu masline.

ciabatta cu masline paine cu masline. maslinejpeg

Cum se prepara ciabatta cu masline

Dupa cum scriam, ciabatta este o paine care nu se framanta. In procesul de preparare  aluatul se va impaturi de cateva ori, dar acesta nu se framanta, cum se face, de exemplu, cozonacul sau painea clasica.

Ingredientele sunt faina, apa, drojdie, sare, zahar si masline.

Faina se amesteca cu putina sare. Apa trebuie sa fie calduta. Intr-un castronel mic se pune putina apa calda, drojdia zdrobita (daca este drojdie umeda) si zaharul si se lasa putin sa se activeze drojdia (sa faca bule). Daca folositi drojdie uscata aceasta se combina direct cu faina.

Maslinele trebuie sa nu aibe sambure. Puteti folosi masline, negre, verzi sau maro. Acestea se taie rondele.

Se amesteca faina cu drojdia, se toarna, incet, apa si se pun si maslinele taiate. Toate acestea intr-un bol de sticla sau ceramic incapator. Folosind o spatula pentru paine sau coada unei linguri se amesteca ingredientele pana cand se incorporeaza toata faina si vedeti ca nu mai este pudra.

Acoperiti bolul cu folie de plastic si lasati in bucatarie, la temperatura camerei timp de 6 ore.

Dupa cele 6 ore dati bolul la frigider, peste noapte.

Dimineata scoateti bolul din frigider. Puneti putina faina pe un blat de bucatarie si rasturnati aluatul peste ea. Folositi-va de spatula pentru aluat. Udati putin palmele si apucati de un capat al aluatului si rulati-l sau impaturiti-l. Intoarceti aluatul la 90 grade si repetati procedeul de inca 3-4 ori.

Puneti aluatul pe o foaie de copt, apoi asezati-o inapoi in bol in care ati pus un prosop de panza si acoperiti aluatul cu prosopul. Lasati inca o ora sa se odihneasca.

Intre timp incingeti cuptorul la 220-230 grade si bagati la cuptor un vas de fonta cu capac, sa se incinga, o ora, cat sta aluatul.

Dupa o ora scoateti cu grija vasul de fonta, cu ajutorul unor manusi de bucatarie. Dati capacul la o parte si puneti inauntru foaia de copt in care aveti aluatul. Cu grija taiati deasupra aluatul. Asta il va ajuta sa nu explodeze in vas si sa se coaca frumos. Puneti capacul si dati la cuptor vasul cu painea.

Dupa inca o ora dati capacul la o parte si mai coaceti inca 10-15 minute, pana obtineti culoarea de deasupra care va place si painea devine crocanta.

Scoateti pe un tocator de lemn, lasati sa se raceasca sau taiati in doua.

Serviti cu ce doriti voi.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile si pasii detaliati pentru a prepara o ciabatta cu masline (sau paine cu masline)

Ciabatta cu masline - paine neframantata

Paine traitionala italiana
Servings 6 persoane
Timp pregatire 10 minutes
Timp gatire 1 hour 15 minutes
timp de odihna 14 hours
Timp total 15 hours 25 minutes

Echipament

  • 1 cutit
  • 1 bol mare
  • 1 tocator
  • 1 foaie de copt
  • 1 vas de fonta cu capac
  • 1 folie de plastic
  • 1 prosop de panza
  • 1 spatula pentru aluat

Ingrediente

  • 400 g faina
  • 300 ml apa
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 10 g drojdie umeda sau un plic drojdie uscata
  • 150 g masline fara samburi

Instructiuni

  • Combinati faina cu sarea. Daca folositi drojdie uscata combinati-o cu faina. Altfel, pentru drojdie uscata, faceti pasii urmatori.
  • Puneti drojdia umeda, faramitata, impreuna cu zaharul in apa, care trebuie sa fie calduta, intr-un castronel mai mic
  • Lasati cateva minute pentru ca drojdia sa se activeze
  • Adaugati drojdia in faina si incepeti sa amestecati cu spatula pentru paine.
  • Taiati maslinele rondele si adaugati-le in faina.
  • Turnati incet apa, amestecand cu spatula pana cand faina este complet incorporata si nu se mai vede pudra.
  • Acoperiti bolul cu folie si lasati la temperatura camerei pentru 6 ore.
  • Dati apoi la frigider, peste noapte.
  • Dimineata scoateti bolul din frigider.
  • Puneti putina faina pe blatul de bucatarie si turnati aluatul din bol, cu ajutorul spatulei pentru aluat.
  • Luati aluatul de un capat si rulati-l, ca o rulada, fara a apasa prea tare pe el.
  • Intoarceti la 90 de grade si repetati.
  • Repetati procesul de 4 ori.
  • Puneti aluatul facut bila peste o bucata de foaie de copt.
  • Asezati un prosop de panza in bolul in care a fost aluatul (puteti sa-l spalati inainte, sa nu se murdareasca) si asezati in el foaia cu aluatul.
  • Acoperiti apoi bolul cu marginile de la prosop. Lasati bolul pe masa, timp de o ora.
  • Incingeti cuptorul la 220-230 grade si puneti inauntru un vas de fonta, cu capac.
  • Dupa o ora scoateti vasul cu grija si dati capacul la o parte.
  • Puneti foaia cu aluatul in vas si taiati putin aluatul deasupra (faceti o cruce, un model...).
  • Puneti capacul la vas si dati la cuptor 1 ora.
  • Dupa 1 ora scoateti capacul si mai lasati vasul la cuptor inca 10-15 minute, pentru ca painea sa se rumeneasca frumos si sa devina crocanta.
  • Scoateti de la cuptor, puneti painea pe un tocator si lasati sa se raceasca.
Meniu: Aperitive
Bucataria: Italiana
Cuvant cheie: ciabatta, ciabatta cu masline, paine cu masline

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la ciabatta cu masline!

Pentru alte retete diverse vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close