Chiftelute din legume (sau rosti de legume) – reteta lui Chef Joseph Hadad
De obicei, atunci cand pun mana pe o cantitate mai mare de dovlecel, fac o reteta romaneasca de chiftelute, intalnita si sub numele de tocinei. Reteta am publicat-o aici, daca doriti sa o vedeti. Este o reteta simpla, cu dovlecei, cartofi, oua, faina si cateva mirodenii.
Reteta de azi, insa, este ceva mai evoluata, avand mai multe ingrediente.
Cum se prepara chiftelute din legume
Ingredientul de baza ramane, si aici, dovlecelul. Pe langa acesta mai adaugam ceapa galbena sau alba, morcov, ceapa verde, marar, spanac, branza feta, oua si mirodenii (sare, piper, nucsoara).
Legumele se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, Apoi se dau cu sare si se storc bine in mana sau intr-un prosop textil. Spanacul se fierbe si se scurge de apa, dupa care se toaca marunt (daca mai e nevoie) si se amesteca cu legumele si cu ceapa verde si mararul tocate matunt. Branza poate fi maruntita in mana sau data pe razatoare. Se amesteca toate cu ouala pana se omogenizeaza si se „dreg” la gust cu sare, piper si praf de nucsoara.
Se pot prepara in doua moduri: la cuptor sau prajite in tigaie, in ulei. In reteta lui Chef Hadad, chiftelele sunt prajite in tigaie, in ulei.
Cu ajutorul unei linguri sau cu mana se fac chiftelele care se prajesc pe ambele parti in ulei, la foc potrivit. Altfel, incingeti cuptorul la 190 grade, puneti o foaie de copt intr-o tava, stropiti-o cu ulei si apoi formati chiftelele cu lingura sau mana si puneti-le pe hartia de copt, apasandu-le putin. Stropiti-le cu ulei si dati la cuptor timp de 45 minute.
Se servesc cu un sos de usturoi cu iaurt, maioneza, sos tartar sau sos olandez.
In poza puteti vedea diferenta: cele din stanga au fost prajite in ulei si sunt putin mai crocante, cele din dreapta au fost coapte la cuptor.
Urmarind clipul lui Chef Hadad puteti vedea pas cu pas modul de preparare. Insa, daca vreti detalii despre ustensilele, ingredientele si cantitatile lor precum si pasii pentru se prepararea unor delicioasa chiftelute cu legume, cititi in continuare.


Chiftelute din legume
Equipment
- 1 tocator
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 curatator de coaja
- Razatoare
- 1 tigaie neaderenta
- 1 bol de sticla sau metal, incapator
- 1 tava de copt
- 1 foaie de copt
Ingredients
- 1 dovlecel mare
- 1 morcov
- 2 cartofi (nu apar in reteta originala)
- 1 ceapa mare, galbena sau alba
- 2 cepe verzi
- 1 lingura marar tocat marunt
- 300 g spanac
- 150 g branza feta sau telemea de oaie sau capra
- 6 oua
- sare
- piper
- nucsoara macinata
- piper negru
- ulei de floarea soarelui
Instructions
- Curatati legumele de coaja si spalati-le bine.
- Dati toate legumele pe razatoarea mare si tocati ceapa verde marunt, cu cutitul.
- Amestecati legumele intr-un bol, dati-le cu sare si apoi stoarceti-le in pumni sau intr-un prosop textil.
- Dati branza pe razatoare sau rupeti-o cu mana.
- Amestecati legumele cu branza, ouale si cu mirodeniile pana se omogenizeaza.
- Daca doriti sa prajiti puneti ulei intr-o tigaie neaderenta si cand este incins formati chiftelute, cu mana sau cu o lingura, pe care le prajiti in ulei pe ambele parti.
- Daca doriti sa coaceti incingeti cuptorul la 180 grade, puneti o foaie de copt intr-o tava si apoi formati chitelulele pe care le asezati frumos in tava, pe foaia de copt pe care ati dat-o cu putin ulei. Lasati la copt 30-45 minute.
- Faceti o maioneza sau un sos de iaurt si serviti.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la chiftelute din legume!
Pentru alte retete si idei de garnituri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.