Chiftelute de peste – deliciul apelor
„Chiftelute de peste” este un preparat popular mai ales in sud-estul Romaniei, in zona Deltei Dunarii, dar si in zonele cu traditie in pescuit, acolo unde materia prima, pestele, se gaseste din abundenta. Daca mergeti in Delta in mod sigur veti avea in meniu chiftele de peste, precum si „o tona” de alte preparate din peste, care, de-altfel, se fac in celelalte zone din Romania din carne de pasare, porc sau vita (de exemplu, sarmale).
Sunt o multime de retete pe tema aceasta, insa ce va propun azi este o reteta dietetica, facuta cu conserva de peste, pentru ca nu totdeauna avem acces la fileuri de peste proaspat (crap, stiuca, caras, pastrav si altii), si nici rabdarea de a curata pestele, a-l curata de oase si a-l da prin robot. Daca, insa, aveti fileuri de peste (poate fi orice fel de peste, de mare, de balta, de rau), incercati sa faceti chiftelute de peste cu carne proaspata. Are o savoare deosebita.
Cum se prepara chiftelute de peste
Ingredientele de baza sunt aceleasi: carne de peste, ceapa si oua si putina faina. Reteta aceasta fiind dietetica, am folosit faina de migdale si nu faina de grau.
Carnea de peste folosita pentru o mai putina complexitate, este cea din conserve. Asa ca scurgeti uleiul sau apa cu sare din 1-2-3 conserve de peste, pentru inceput. Adaugati ceapa tocata marunt, oua batute, sare, piper si formati chiftelele, pe care le puteti praji in ulei sau le coaceti la cuptor, in tava.
Hai sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a prepara niste delicioase chiftelute de peste.


Chiftelute de peste
Equipment
- 1 bol de sticla
- 1 tigaie adanca sau tava cuptor
- 1 Cutit bucatar
- 1 cleste bucatarie
Ingredients
- 600 g conserva de peste in ulei
- 2 cepe
- 1 legatura marar
- 2 oua
- 4 linguri faina de migdale
- sare
- piper
- ulei de cocos sau de samburi de masline
Instructions
- Desfaceti 3 conserve de peste si scurgeti uleiul. Puneti pestele intr-un bol
- Curatati ceapa si tocati-o marunt. Adaugati-o in bol
- Spargeti doua oua in bol.
- Adaugati sare, piper si mararul, tocat marunt.
- Puneti si faina de migdale.
- Framantati totul cu mana, pana se obtine o pasta consistenta. Daca e nevoie, mai adaugati faina de migdale
- Incingeti ulei intr-o tigaie adanca.
- Formati chiftelele cu mana si puneti, pe rand in tigaie. Din cantitatea de mai sus ar trebui sa iasa undeva la 25-30 de chiftelute de dimensiunea unei mingi de ping-pong.
- Prajiti la foc mediu-mare, pana se rumenesc frumos pe ambele parti.
- Se pot face si la cuptor, daca doriti mai dietetic. Pentru aceasta incingeti cuptorul la 190 grade, formati chiftelele si puneti-le intr-o tava peste o hartie de copt. Lasati chiftelutele la cuptor timp de 20 de minute, pana se rumenesc jos, apoi intoarceti-le si lasati-le inca 10 minute.
- Puneti un servet de hartie intr-un bol si scoateti chiftelele din tigaie sau din cuptor.
- Serviti cu orice garnitura va place.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Daca v-a placut reteta de chiftelute de peste vizitati sectiunea de aici pentru alte delicioase retete cu peste si fructe de mare.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.