Chiftele traditionale a la bunica

4.9K

De cate ori fac chiftele traditionale si snitele nu mai mananca nimeni din casa asezat la masa. Asta pentru ca inevitabil toata lumea trece prin bucatarie, le culeg direct din vasul in care sunt puse la scurs de excesul de ulei si le „topesc”. Nu mai are nimeni rabdare sa fac o garnitura langa ele.

Reteta aceasta o am de la soacra-mea (adica Buni, cum ii zic copii) dar am gasit-o intr-o varianta similara si in cartea lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”.

Cum se prepara chiftele traditionale a la bunica?

Chiftele traditionale din zona Moldovei au mai multe ingrediente. Unii le zic parjoale, cand fac niste chiftele cat palma, pline de carne si alte bunataturi.

Eu le prepar in felul urmator.

Curat cartofi, morcovi si ceapa si le dau la robotul de bucatarie. Ceapa o calesc in ulei si putina sare. Dau la robot si cateva felii de paine. La fel fac si cu carnea (de porc, vita sau pui).

Amestec toate aceste ingrediente cu putin lapte, sare, usturoi pudra, piper, patrunjel, faina si oua pana obtin textura potrivita. Apoi fac chiftele pe care le prajesc in tigaie in ulei sau le dau la cuptor la copt.

Se pot servi cu cartofi prajiti sau piure, asa cum sunt sau marinate in sos de rosii.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele dar si cantitatile necesare pentru a prepara niste chiftele traditionale, a la bunica.

Chiftele a la bunica

Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 1 hour

Echipament

  • 1 masina de tocat sau robot bucatarie
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 bol mare de sticla
  • 1 tocator

Ingrediente

  • 1 kg carne tocata
  • 2 cartofi mari
  • 2 morcovi
  • 4 oua
  • 3 cepe
  • 4 felii paine
  • lapte
  • faina
  • sare
  • piper
  • mirodenii

Instructiuni

  • Carnea se de la masina de tocat sau robotul de bucatarie si se marunteste.
  • Curatati morcovii si cartofii de coaja si dati-i pe razatoarea mica (sau tot la robot). Puneti apoi peste carne, intr-un bol incapator.
  • Curatati ceapa de coaja si tocati-o marunt. Intr-o tigaie puneti ulei si caliti ceapa pana devine sticloasa. Adaugati in bolul cu carne.
  • Painea se poate prepara in doua moduri:
  • 1. Intr-un bol puneti putin lapte si apoi adaugati feliile de paine la inmuiat, cateva minute. Scurgeti apoi excesul de lapte si maruntiti bine painea, dupa care o puneti in bolul cu carne.
  • 2. Intr-un robot de bucatatie maruntiti bine painea. Apoi adaugati-o peste carne in bol si puneti si putin lapte.
  • Prefer a doua varianta pentru ca in prima mai ies cocoloase de paine atunci cand se marunteste cu mana.
  • Spargeti ouale si turnati continutul in bol. Adaugati apoi cateva linguri de faina, sare, piper, verdeturile tocate marunt.
  • Amestecati energic cu mana toate ingredientele pana cand se omogenizeaza. Mai puneti faina daca e nevoie (nu trebuie sa fie putina altfel chiftelele se vor desface).
  • Luati un castron cu apa langa voi si inmuiati mainile. Luati apoi compozitie si faceti chiftelute rotunde, cat va plac voua de mari (de obicei cam cat o minge de ping-pong). Cand compozitia incepe sa se lipeasca de maini bagati mainile in apa. Repetati. Aranjati frumos pe un tocator mare de lemn sau hartie de copt.
  • Daca doriti sa le faceti la cuptor incalziti-l la 200 de grade. Puneti hartie de copt intr-o tava si aranjati chiftelele frumos. Dati la cuptor timp de 20 de minute sau pana cand se rumenesc.
    chiftele cuptor 1024x576 1
  • Daca le prajiti, intr-o tigaie de tip wok (sau o tigaie mai adanca) puneti ulei si lasati sa se incinga. Cand e incins dati focul la potrivit. Adaugati apoi chiftelele si rumeniti-le frumos pe toate partile.
    chiftele la tigaie a la bunica
  • Intr-un vas mare puneti cateva prosoape de hartie de bucatarie. Scoateti chiftelele pe prosop si lasati sa se raceasca. Repetati pasii 1 sau 2 (de coacere sau prajire) pana cand terminati toata compozitia.
  • Nu pot decat sa va urez "Pofta Buna!"
Meniu: Carne, Porc
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: afumatura, Chiftele a la bunica, chiftele cu carne, chiftele de carne, chiftele de porc

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete si idei de preparate cu carne de porc vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 5
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close