Chiftele marinate, cu piure de cartofi sau Chiftele in sos de rosii? Este aceeasi reteta.
Sunt sigur ca este un preparat pe care ori l-ati gustat, ori ati aflat de el deja. Nici n-as putea sa-l incadrez intr-o numita bucatarie, aparand, cu diverse variatii, atat in bucataria romaneasca cat si in cea internationala.
Nu sunt preferatele oricui. De exemplu, la mine in familie unii prefera sosul preparat separat de chiftele, pe cand altii doresc chiftelele direct marinate in sosul de rosii.
Oricum ati prefera, instrunctiunile de mai jos va ofera alternative. Sa vedem asadar cum se prepara chiftele marinate (sau chiftele cu sos de rosii), cu piure de cartofi
Cum se prepara chiftele marinate, cu piure de cartofi
Ca sa optimizam procesul de preparare pregatiti din timp toate ingredientele. Prepararea unor chiftele marinate ia ceva mai mult timp, fata de sosul de rosii si de piure, dar puteti sa le faceti in ordinea urmatoare.
Faceti mai intai niste chiftelele. Pentru aceastea aveti nevoie minim de ceapa, carne tocata, mirodenii, ou si faina. Puteti sa le imbunatatiti folosind si alte ingrediente precum morcov, cartof, pesmet si lapte (eu le fac asa, de obicei). Daca doriti reteta imbunatatita, aveti aici instructiunile pentru chiftele a la bunica.
Trebuie sa alegeti cum le coaceti. Daca le prajiti in tigaie o sa va ia mai mult timp si o sa trebuiasca sa va ocupati de ele, sa le puneti in tigaie si sa le intoarceti cand sunt prajite. Daca le puneti la cuptor, pe o foaie de copt, ati scapat de o grija pentru o perioada de timp. Eu unul prefer sa le pun la cuptor si in timpul in care acestea se coc sa ma ocup de piure si de sosul de rosii.
Pentru piure aveti nevoie de cartofi, apa si sare, Curatati cartofii, taiati-i cuburi, puneti-i intr-o oala incapatoare cu apa si sare si lasati-i sa fiarba pana se inmoaie, Scurgeti apa (pastrand putina), zdrobiti cartofii, adaugati unt, ulei de masline, lapte sau smantana, dupa gust. Amestecati viguros cu un tel pana cand obtineti constistenta dorita. Mai multe detalii in reteta de aici
Sosul de rosii (reteta aici) se face tocand doua cepe marunt si prajindu-le in tigaie, in ulei si sare, pana devin moi si sticloase. Se adauga usturoi, cimbru sau busuioc (dupa gust). Eu prefer ca, dupa ce cepele s-au inmuiat, sa le dau prin blender sau robot de bucatarie pentru a obtine o pasta. Nu imi plac bucatile de ceapa in sos. Mai adaug sos de rosii (minim 1 litru) si jumatate de pahar de vin rosu, dulce sau demi-dulce. Apoi fierb sosul pana cand obtin consistenta dorita.
Dupa ce chiftelele si sosul sunt gata, le pun intr-o oala care poate fi pusa la cuptor si le mai coc, impreuna cam 30 de minute.
Daca faceti preparatele in paralel, atunci cand se poate, in maxim 0 ora aveti totul gata.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru prepararea unor delicioase um se prepara chiftele marinate (sau chiftele cu sos de rosii), cu piure de cartofi.
Chiftele marinate, cu piure de cartofi
Echipament
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 bol mare
- 1 tigaie adanca
- 1 tava de copt
- 1 robot de bucatarie
Ingrediente
Pentru chiftele
- 500 g carne tocata
- 2 morcovi
- 2 cartofi medii
- 3 oua
- 2 cepe mari
- paine
- lapte
- faina
- pesmet
- sare
- mirodenii
Pentru piure de cartofi
- 1.5 kg cartofi
- apa
- unt
- ulei de masline
- sare
Pentru sosul de rosii
- 1 l suc de rosii
- 2 cepe mari
- sare
- piper
- ulei
- cimbru, busuioc, usturoi
Instructiuni
Prepararea chiftelelor
- Dati carnea prin robot si amestecati-o cu ouale si sare.
- Dati cartofii, morcovii si ceapa prin robot si caliti-le in putin ulei, in tigaie timp de 5-10 minute. Adaugati-le peste carne si oua
- Dati painea prin robot pana se marunteste bine. Adaugati-o la compozitie
- Puneti sare, piper, mirodenii, pesmet, putin lapte si faina si amestecati pana cand obtineti textura dorita.
- Formati chiftelele si apoi puneti-le intr-o tava de copt, la cuptor pana se rumenesc, cam 30-40 de minute (le intoarceti dupa 20 de minute). Altfel, prajiti-le in tigaie, in ulei.
Prepararea piureului de cartofi
- Curatati cartofii, taiati-i cubulete si puneti-i la fiert in apa cu sare timp de 15-20 de minute, pana cand cartofii se inmoaie.
- Scurgeti apa din oala, pastrand cam un polonic, dupa care zdrobiti cartofii bine
- Adaugati putin unt, ulei de masline si lapte (daca piureul este prea tare) si apoi, folosind un tel, zdrobiti cu putere pana se obtine consistenta dorita
Prepararea sosului de rosii
- Tocati cepele marunt si caliti-le in ulei, in tigaie.
- Dati-le prin robot pana se obtine o pasta groasa, pe care o adaugati inapoi in tigaie.
- Puneti sosul de rosii si vinul, sare si mirodenii.
- Fierbeti la foc mic, pana obtineti textura care va place.
Chiftele marinate
- Puneti sosul intr-o cratita care poate fi data la cuptor. Adaugati chiftelele. Puneti capacul la cratita si lasati la cuptor al 180 grade timp de 20-30 de minute.
De final
- Cand sunt toate gata puneti pe farfurie piure de cartofi, peste care adaugati chiftele in sos de rosii.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete si idei de meniuri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.