Reteta de chiftele de pui, cartofi noi si salata asortata este una clasica romaneasca, cu diverse „variatiuni pe aceeasi tema”, in sensul ca chiftelele de pui pot fi inlocuite cu orice fel de friptura, fie ea de porc, vita, pui sau peste sau, de ce nu, oua prajite sau omleta.
Cum se prepara chiftele de pui, cartofi noi si salata asortata?
Chiftelele sunt pregatite „a la bunica„, continand, pe langa carne, legume precum cartofi, ceapa si morcovi, dar si paine, lapte si oua, pentru o savoare deosebita.
Cartofi noi – se pregatesc la tigaie impreuna cu putin ulei, mirodenii, sare si cu cativa catei de usturoi si au un gust dulce delicios.
Pentru salata asortata puteti pune orice fel de leguma care se gaseste pe piata si care va place, insa cele clasice sunt rosiile, ardeii, castravetii, ceapa verde si laptuca.
Atunci cand am pregatit acest preparat, o parte din carnea de pui am pastrat-o pentru o ciorba de perisoare, avand astfel un meniu complet pentru masa de pranz.
Toate cele de mai sus merg bine cu un mujdei de usturoi cu lamaie si patrunjel sau un sos de lamaie, mustar si ulei de masline.
Prepararea dureaza ca 3 ore, dar aceasta datorita faptului ca am folosit pui de tara, care trebuie fiert mai intai la oala sub presiune, pentru ca se desprinde usor carnea. Daca folositi pui din comert puteti sari peste etapa de fierbere de pui si toca direct carnea si legumele. Veti economisi cam o ora si jumatate din proces.
Chiftele de pui, cartofi noi, salata asortata
Echipament
- 3 Boluri mari
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 tigaie wok
- 1 tava copt
Ingrediente
Chiftele de pui
- 1 kg carne de pui
- 3 cartofi
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 3 felii paine
- lapte
- 3 oua
- 3 linguri faina
- sare
- piper
- verdeturi
Cartofi
- 1 kg cartofi noi
- 3 catei usturoi
- sare
- mirodenii Provence
- ulei de masline
Salata asortata
- 4 rosii
- 2 ardei
- 4 cepe verzi
- 3 castraveti
- 1 salata (laptuca)
- ulei de struguri sau de masline
- zeama de la jumatate de lamaie
- sare
Instructiuni
Prepararea chiftelelor
- Se fierbe bine puiul, dupa care se separa carnea de oase.
- Curatati bine legumele si inlaturati coaja.
- Tocati marunt, la un robot de bucatarie carnea, legumele si painea.
- Puneti toate ingredientele intr-un bol si amestecati-le. Adaugati ouale, putin lapte, faina, sarea si mirodeniile.
- Incingeti cuptorul la 180 grade. Puneti o foaie de copt intr-o tava, unsa cu putin ulei. Din compozitie faceti chiftele de marimi potrivite pe care le puneti pe foaia de copt si le ungeti deasupra cu putin ulei, dat cu o pensula.
- Dati la cuptor timp de 20 de minute. Apoi scoateti tava, intoarceti chiftelele pe cealalta parte si mai rumeniti inca 20 de minute.
Cartofii
- Spalati cartofii si inlaturati coaja, acolo unde se poate.
- Taiati-i in sferturi sau pe lungime si puneti-i intr-un bol.
- Puneti sare, piper, mirodenii Provence si ulei de masline peste cartofi si amestecati totul.
- Puneti cartofii intr-o tigaie adanca (Wok) la foc potrivit. Puneti un capac peste tigaie si amestecati din cand in cand, sa nu se arda sau sa se prinda.
- Curatati cativa catei de usturoi si adaugati-i peste cartofi.
Salata asortata
- Spalati bine toate ingredientele si taiati-le in bucati de dimensiun potrivite.
- Puneti-le intr-un bol mare, adaugati sare, ulei de samburi de struguri, piper si zeama de lamaie (sau otet balsamic). Amestecati-le.
- Cand serviti la masa puneti pe o farfurie cateva chiftele, cartofi si salata, in portii egale, pentru toata lumea.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete cu carne de pasare vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.