Chiftele cu ciuperci
Daca v-ati plictisit de clasicele ciuperci cu carne si vreti sa incercati ceva vegetarian, reteta de chiftele cu ciuperci si alte legume poate fi o alternativa aproape la fel de gustoasa. Reteta poate fi facuta in intregime din legume si ciuperci dar poate fi si imbunatatita, dupa preferinte, cu oua si lapte.
Modul de preparare este similar cu cel al chiftelelor cu carne (reteta de la bunica), doar compozitia difera. Astfel, pentru a prepara chiftele cu ciuperci aveti nevoie de (normal) ciuperci, cartofi, ceapa, morcov, lapte (de vaca sau de soia), faina (de grau sau de naut), pesmet, sare, piper, marar. Dupa preferinte mai puteti adauga si alte legume (de exemplu dovlecel si ardei).
Cartofii se fierb in coaja si apoi se curata si se zdrobesc. Ciupercile se trag la tigaie impreuna cu ceapa tocata marunt, morcovul dat pe razatoare si celelalte legume. Apoi totul se da prin masina de tocat sau printr-un robot de bucatarie, avand grija sa nu facem o pasta ci sa aibe o textura mai groasa. Se amesteca compozitia cu faina, pesmetul si putin lapte, sare, piper si marar tocat marunt. Se formeaza chiftele si se prajesc in tigaie sau se coc la cuptor.
Cum se prepara chiftele cu ciuperci
Sa trecem la treaba si sa vedem de ce aveti nevoie pentru prepararea unor delicioase chiftele cu ciuperci


Chiftele cu ciuperci
Echipament
- 1 bol de sticla
- 1 tigaie adanca
- 1 Razatoare
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator lemn
- 1 tava de copt sau o tigaie neaderenta
- 1 masina de tocat sau robot de bucatarie
- 1 cratita
Ingrediente
- 500 g ciuperci
- 4 cartofi potriviti
- 2 morcovi
- 1 dovlecel
- 3 cepe
- 1 ardei gras
- 3 linguri faina
- 3 linguri pesmet
- sare
- piper
- marar
Instructiuni
- Puneti cratita cu apa la fiert pe aragaz si adaugati cartofii. Fierbeti pana cand s-au inmuiat.
- Spalati bine toate legumele si curatati-le.
- Dati morcovii si ardeiul pe razatoarea mare. Tocati ceapa marunt.
- Taiati ciupercile in sferturi.
- Puneti ulei in tigaia adanca si adaugati ciupercile. Sotati-le timp de cateva minute.
- Adaugati legumele rase si ceapa si caliti in continuare.
- Puneti sare. Ciupercile vor lasa apa, dar caliti in continuare inca 5 minute.
- Curatati cartofii de coaja.
- Dati prin masina de tocat sau la robot ciupercile cu legumele si cartofii si transferati in bolul de sticla
- Amestecati compozitia cu putin lapte, sare, piper, mararul tocat marunt, faina si pesmetul.
- Faceti apoi chiftele din compozitie (umeziti constant mainile, pentru ca compozitia sa nu se lipeasca).
- Prajti chiftelele in tigaie sau dati la cuptor la 200grade, intr-o tava in care ati pus o foaie de copt, timp de 20 de minute pe fiecare parte.
- Puteti servi in lipie libaneza impreuna cu o salata (in loc de falafel)
Va doresc pofta buna!
Pentru alte retete de chiftele, vizitati sectiunea de aici.