Cartofi cu ciuperci la cuptor
Cartofi cu ciuperci, dati prin mujdei si rozmarin si facuti la cuptor sunt o delicatesa. Daca vreti o garnitura care merge foarte bine la multe preparate cu carne sau chiar servita doar cu salata si fara carne, puteti alege cu incredere sa preparti cartofi cu ciuperci la cuptor. Daca mai puneti si un sos de smantana sau maioneza sau alt fel de sos care va place, deja ne putem gandi sa adaugam si o bere rece langa :-).
Acest preparat este o combinatie intre cartofii wedges cu rozmarin, la cuptor si ciuperci cu usturoi. Pot fi folosite orice feluri de cartofi si ciuperci comestibile, ba chiar se pot combina intre ele.
Curiozitati despre cartofi
Cel mai mare cartof din lume, conform Guinness Book, a cantarit aproximativ 9 kilograme si jumatate si a fost gasit in Anglia.
Atunci cand au fost adusi cartofii in Europa de catre spanioli (1536), din Peru, biserica i-a interzis, pe motiv ca nu sunt mentionati in biblie si se credea ca aduc boli.
Cel mai mare producator de cartofi din lume este… China.
Cei mai mari mancaciosi de cartofi sunt germanii.
Vodka se face din cartofi (oare din ce-or fi facut-o rusii pana atunci?).
Cartofi cu ciuperci la cuptor
Echipament
- 1 oala
- 1 cutit
- 1 tocator
- 1 tava de copt
- 1 strecuratoare
- 1 Razatoare
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 500 g ciuperci
- 4 catei usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- sare
- piper
- rozmarin
Instructiuni
- Spalati bine cartofii si ciupercile. Curatati cartofii de coaja si inlaturati picioarele la ciuperci.
- Taiati atat cartofii cat si ciupercile wedges (in sferturi)
- Puneti cartofii la fiert intr-o oala cu apa si sare. Dupa 5 minute din momentul in care apa incepe sa fiarba luati oala cu cartofi de pe aragaz si strecurati cartofii intr-o strecuratoare.
- Cat fierb cartofii curatati cateii de usturoi si dati-i pe razatoarea mica, intr-un castronel. Adaugati putina sare, piper si rozmarin, uleiul si cateva linguri de apa (4-5). Amestecati totul cu o furculita.
- Incingeti cuptorul la 200 grade.
- Intr-un bol incapator puneti cartofii semi-fierti, ciupercile si turnati deasupra mujdeiul. Amestecati cu o spatula (cartofii sunt fierbinti!) astfel incat mujdeiul sa ajunga pe toti cartofii si toate ciupercile.
- Transferati continutul bolului intr-o tava de teflon sau o tava de inox peste care ati pus hartie de copt. Asezati uniform cartofii si ciupercile in tava si dati la cuptor timp de 25-30 de minute, la 200 grade sau pana cand totul se rumeneste frumos deasupra, fara sa se arda.
- Cand sunt gata scoateti de la cuptor si transferati in platoul de servire.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de garnituri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.