De vreo cateva zile piticul (fiu-meu, nu piticul ala de pe creier) imi tot spune ca vrea sa facem cartof umplut la cuptor. Problema e ca acum, primavara, nu mai gasesti cartofi mari: cei de anul trecut sunt destul de uscati, iar cei noi, de anul acesta nu sunt romanesti sau sunt mici.
Profitand insa de faptul ca am fost impreuna la cumparaturi, am pus in cos si doi cartofi noi mari (din pacate, din Egipt). Am facut rost, practic, de materia prima, asa ca nu am mai avut nicio scuza.
Si pentru ca tocmai cumparasem niste piept de curcan (pe care l-am portionat si pus la congelator), am zis sa facem un meniu consistent pentru masa de pranz.
Cartoful umplut este destul de consistent. Practic, nu mai trebuie sa il serviti cu carne, suficienta ar fi o salata. Insa, pentru pofticiosi, gurmanzi, flamanzi combinatia este ultra-mega-super-satioasa.
Pentru umplut cartoful am folosit niste muschi de porc, insa puteti folosi foarte bine niste prosciutto sau bacon. De fapt, pot fi facute fel si fel de combinatii pentru umplutura: carne, cascaval, ciuperci, ceapa, ardei… Umplutura oricum va fi mai mult decat suficienta pentru umplerea cartofilor si ramane si pentru a face bruschetta.
De ce am folosit bere? Berea este buna pentru a marina/inmuia carnea. O folosesc destul de des la fripturi facute la cuptor si la marinarea carnii (dupa care o pun la frigider 12 ore). Pentru reteta acesta, berea poate fi inlocuita cu vin alb.

Cartof umplut, piept de curcan, bruschetta – la cuptor
Echipament
- 1 tava copt
- 1 tocator
- 2 boluri
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
Ingrediente
Cartof umplut
- 4 cartofi mari
- 150 g bacon
- 150 g cascaval afumat
- 4 cepe verzi
- 2 oua
- sare
- piper
- rozmarin
Piept de curcan
- 400 g piept de curcan
- ulei de masline
- sare
- piper
- oregano
- 50 ml bere
Bruschetta
- 4 felii paine
Instructiuni
Pregatirea cartofilor
- Spalati bine de tot cartofii.Rupeti cate o fasie de folie de aluminiu alimentara, de dimensiunea unei foi A4 (caiet studentesc). Presarati sare si piper si putin uliei de masline. Puneti cartoful peste si apoi adaugati iar sare, piper, putin ulei si rozmarin. Inveliti cartoful cu folia.
Pregatirea pieptului de curcan
- Folositi si aici o folie de aluminiu de dimensiunea unei coli A4.Puneti ulei, sare, piper oregano si niste condiment de pui tandoori (sau boia, daca nu aveti). Asezati peste acestea pieptul de curcan si puneti iar, deasupra, aceleasi ingrediente (sare, piper, oregano, tandoori). Ridicati marginile la folia de aluminiu, astfel incat sa faceti un fel de barcuta, dupa care stropiti pieptul cu putina bere. Impaturiti apoi totul.
Coacerea
- Puneti cartofii si pieptul de curcan (impaturiti) intr-o tava. Dati la cuptorul incins la 180 grade timp de 90 de minute. Verificati dupa 60 de minute daca s-au inmuiat cartofii si, daca mai este nevoie, mai lasati la cuptor.
Umplerea cartofilor + Bruschetta
- Cand cartofii sunt copti, scoateti de la cuptor, desfaceti folia de deasupra si lasati putin sa se raceasca (pieptul de curcan il lasati in cuptor inca, nu e nevoie sa il scoateti).
- Cu un cutit sau o lingura scobiti fiecare cartof in parte, cat de adanc doriti, dar aveti grija sa nu zdrobiti cartofii sau sa treceti dintr-o parte in alta. Miezul pe care il scoateti puneti-l intr-un bol mai maricel
- Taiati baconul bucatele mici, la fel si ceapa verde. Dati cascavalul pe razatoare. Amestecati cu cartoful din bol pana se omogenizeaza. Spargeti doua oua si amestecati cu compozitia din bol. Daca mai e nevoie adaugati sare, piper sau alte mirodenii (dupa gust).
- Umpleti cartofii cu compozitia din bol. In mod sigur va va ramane compozitie. Ungeti doua felii de paine cu compozitia ramasa.
Finalizare
- Atunci cand introduceti cartofii umpluti in cuptor, impreuna cu bruschetta, desfaceti folia de la pieptul de curcan.Dati cuptorul la optiunea de coacere deasupra/rumenire si la 200 grade.Lasati sa se rumeneasca timp de 15 minute (sau mai mult, daca e nevoie).
- Pana se rumenesc cartofii si pieptul de pui, spalati niste legume si faceti o salata. Sau, desfaceti un borcan de muraturi 😉Scoateti cartofii, pieptul de curcan, bruschettele de la cuptor, puneti pe un platou sa se raceasca putin dupa care serviti cu salata, muraturile si, de ce nu, cu un vin bun sau o bere rece.Pofta buna.