Burgeri
Reteta aceasta de burgeri ii apartine lui Jamie Oliver, publicata in una dintre primele lui carti, „La masa cu Jamie”. Este o reteta pe care am facut-o de mai multe ori si a avut de fiecare data succes la copii.
Nu este o reteta de sofisticata. Preparatul (burgerul) seamana destul de mult cu chiftelele clasice. Ea are in compozitie carne tocata (vita, porc), ceapa taiata marunt si calita, oua si pesmet, plus sare si alte mirodenii, dupa gust. Daca nu aveti pesmet puteti pune paine maruntita la robotul de bucatarie.
Retete de burgeri sunt multe pe net. Puteti gasi fel si fel de variante. Daca insa vreti sa faceti ceva simplu si rapid, incercati propunerea mea.


Burgeri
Echipament
- 1 robot bucatarie
- 1 tocator
- 1 tigaie neaderenta
- 1 bol de sticla
Ingrediente
- 500 g carne tocata vita, porc sau amestec
- 2 oua
- 100 g pesmet sau paine data prin robotul de bucatarie
- sare
- piper
- mirodenii (coriandru, chimen)
- ceapa rosie
- castraveti murati
- foi de salata
- 4 felii subtiri de branza ceddar sau cascaval, de 2-3 mm grosime
- 1 lingura mustar dulce
Instructiuni
- Tocati carnea marunt in robotul de bucatarie si puneti-o in bolul de sticla
- Curatati ceapa si tocati-o marunt.
- Puneti putin ulei in tigaie si caliti ceapa pana se inmoaie, fara sa fie arsa
- Lasati sa se raceasca ceapa si adaugati-o peste carne
- Adaugati si ouale si pesmetul, plus mustarul, sarea, piperul si mirodeniile, dupa gust
- Amestecati totul foarte bine si lasati la frigider timp de 30 minute
- Impartiti carnea in 4 chiftele pe care le aplatizati la 1 cm-2 grosime
- Prajiti chiftelele pe fiecare parte pana cand se rumenesc frumos.
- Puneti o felie de branza ceddar sau cascaval peste chifla si asteptati putin sa se inmoaie.
- Taiati chiflele in jumatate si prajiti-le putin in tigaie, in ulei de masline
- Formati burgerul astfel: puneti o foaie de salata peste jumatatea de jos a chiflei, apoi cateva rondele de ceapa rosie, cateva feliute de castraveti murati, apoi burgerul si o rondea de rosie, iar deasupra puneti sos de burger, dupa care puneti capacul (cealalta jumatate de chifla)
- Serviti cu cartofi si salata.
Pentru ca nu am avut salata, am inlocuit-o cu frunze de spanac. Burgerul este la fel de bun.
Chiftelele pot fi prajite in tigaie sau pe grill, dar pot fi facute si la cuptor, pe o foaie de copt.
Sosul de burgeri se poate cumpara deja preparat din magazinele alimentare sau puteti sa-l faceti amestecand maioneza cu ketchup.
Am servit preparatul cu cartofi crocanti la cuptor, facuti tot dupa reteta lui Jamie Oliver.