Budinca de cozonac
Budinca de cozonac este un preparat clasic englezesc… sau italian… 🙂 . Probabil ca face parte din ambele bucatarii, tinand cont ca ingredientele de baza sunt cozonacul italienesc (panettone) si crema de vanilie englezeasca (english custard).
Reteta o gasiti in variante mai mult sau mai putin asemanatoare la bucatarii celebri englezi si italieni precum Jamie Oliver sau Nigella Lawson sau Gino D’Acampo. Eu le-am vazut preparate in doua variante pe TV Paprika iar diferentele constau doar in cateva ingrediente. Pe net o gasiti sub denumirea de „panettone bread and butter pudding„.
Daca v-a mai ramas cozonac de la Paste sau de la Craciun (sau cu alte ocazii) si s-a intarit sau nu mai vreti sa-l mancati asa, puteti incerca aceasta reteta de budinca de cozonac care se face foarte usor si este foarte delicioasa. In locul cozonacului clasic puteti folosi chec sau pandispan sau panettone.
Cum se prepara budinca de cozonac
In linii mari, se prepara o crema subtire de oua si lapte prin care se dau bucatile de cozonac, care se aseaza apoi uniform intr-o tava de prajitura si se dau la cuptor cam 25-30 de minute.
Ungeti o tava de prajituri cu unt. Din 5 oua, 150g unt, 600ml lapte (sau 300ml lapte si 300ml smantana de gatit pe care ati fiert-o putin intr-un ibric) faceti o crema pe care o amestecati cu 2-3 linguri de zahar. Taiati cozonacul felii de 2-3cm pe care le rupeti bucatele si le dati prin aceasta crema subtire.
Presarati zahar brun pe fundul tavii si scuturati tava de copt pentru ca zaharul sa se intinda uniform. Puneti apoi bucati de cozonac inmuiat in tava, asezand uniform pana umpleti tava. Deasupra mai presarati niste zahar brun si apoi dati la cuptor la 180 grade timp de 25-30 de minute.
Lasati sa se raceasca si taiati felii, servind cu inghetata de vanilie.
Pentru diversitate, puteti adauga la crema si esenta de vanilie sau de citrice
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si pasii pentru a prepara aceasta delicioasa budinca de cozonac


Budinca de cozonac
Echipament
- 1 tava prajituri
- 1 bol sticla
- 1 tel
- 1 cutit
- 1 tocator
- 1 ibric sau vas cu coada
Ingrediente
- 5 oua
- 300 ml lapte
- 300 ml smantata de gatit sau 300ml lapte
- 150 g unt
- 4 linguri zahar brun
- 100 g zahar tos
- esenta de vanilie
- cozonac
Instructiuni
- Incingeti cuptorul la 180 grade
- Ungeti o tava de prajituri cu putin unt. Presarati 2 liguri de zahar brun si apoi scuturati tava, pentru ca untul sa se intinda uniform
- Intr-un ibric puneti smantana de gatit la incalzit si amestecati usor, pana se ingroasa putin. Adaugati si untul si lasati sa se topeasca.
- Bateti ouale intr-un bol impreuna cu zaharul tos, pana se obtine o crema.
- Adaugati laptele si esenta de vanilie si amestecati. Pentru un gust deosebit puteti pune putin amaretto.
- Puneti incet, treptat, smantana calda, amestecand ca sa nu se branzeasca.
- Taiati cozonacul felii de 2-3 cm si apoi rupeti-le in bucati mai mari.
- Dati bucatile de cozonac prin budinca si asezati-le uniform in tava pana o umpleti. Puneti bucatile de cozonac "in picioare", nu asezate pe fundul tavii.
- Presarati restul de zahar brun peste cozonac.
- Dati la cuptor 25-30 de minute.
- Scoateti, lasati sa se raceasca si serviti cu inghetata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.