Budinca de cozonac si fructe de padure, varianta imbunatatita a retetei pe care am facut-o de Craciun.
Cu catva timp in urma am preparat o budinca din cozonacul ramas de la Craciun, care a iesit foarte buna. Tot cautand pe net retete de la bucatarii celebri am dat peste o reteta similara, facuta cu o briosa si cu fructe de padure si caise confiate. Si cum mai aveam in congelator o bucata de cozonac pusa bine la pastrare, am zis sa incerc sa adaptez reteta de budinca de cozonac cu noile instructiuni si ingrediente.
Rezultatul a fost pe masura, fructele de padure dand o savoare aparte prajiturii, putin acrisoara si revigoranta.
Cum se prepara o budinca de cozonac si fructe de padure?
Pasii sunt similari retetei anterioare de budinca de cozonac, cu cateva mici etape in plus.
Am folosit fructe de padure inghetate, pe care le-am lasat la dezghetat si le-am pus apoi intr-o sita, sa se scurga apa. Am adaugat doua linguri de zahar si le-am pus intr-o cratita cu coada, pe aragaz, la foc mic, amestecand din cand in cand sa nu se prinda, pana cand apa s-a evaporat si am obtinut o dulceata.
In reteta originala se folosesc si caise confiate, insa eu am folosit caise de la compot pe care le-am taiat bucatele mici si le-am amestecat cu fructele de padure.
Pentru crema am folosit smantana de gatit si oua. Ouale le-am batut bine cu 3 linguri de zahar cu ajutorul unui mixer pana cand si-au dublat volumul si zaharul s-a topit. Am pus smantana de gatit intr-o alta cratita cu coada pe aragaz la foc mic. Cand s-a incalzit am adaugat-o incet peste oua, amestecand cu un tel. Apoi am transferat totul inapoi in cratita si am fiert la foc mic cateva minute, amestecand continuu, pana am obtinut o textura putin cremoasa.
Cozonacul l-am taiat felii de 1 centimetru grosime si pe acestea le-am taiat, la randul lor, bastonase tot de 1 centimetru grosime.
Am taiat marunt, cu cutitul, 150-200 de grame de mix de alune.
Am uns o tava de prajituri de tip guguluf cu unt, apoi am pus o treime din crema de ou si smantana in tava, uniform. Am presarat cateva alune si jumatate din dulceata si apoi am asezat bucatele de cozonac. Am repetat pasii punand crema, alune si restul de dulceata. Deasupra am pus restul de crema, cateva alune si am presarat zahar brun.
Am dat la cuptor timp de 20 de minute la 160 grade, iar cand totul a fost gata am scos budinca de cozonac si am lasat-o sa se raceasca. Apoi am intors-o intr-o tava rotunda si am servit-o felii. Daca doriti, puteti pune alaturi 1-2 cupe de inghetata.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si pasii pentru a prepara aceasta delicioasa budinca de cozonac si fructe de padure.


Budinca de cozonac si fructe de padure
Equipment
- 2 cratite cu coada
- 1 Cutit bucatar
- 1 tava de prajituri rotunda, inalta sau guguluf
- 1 tel
- 1 Mixer
- 1 lingura
- 1 bol
- 1 tocator
Ingredients
- 500 ml smantana de gatit
- 6 oua
- 5 linguri zahar
- 5-600 g cozonac sau briosa
- 150-200 g fructe de padure
- 150 g caise confiate
- 150 g mix de alune
- zahar brun
Instructions
- Dezghetati fructele de padure si lasati-le la scurs (daca sunt proaspete doar spalati-le)
- Puneti fructele de padure intr-o cratita cu coada, impreuna cu 2 linguri de zahar, pe aragaz, la foc mic-potrivit.
- Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Cand se obtine o dulceata si apa s-a mai evaporat, luati de pe foc.
- In alta cratita cu coada puneti smantana de gatit, pe aragaz, la foc mic-potrivit.
- Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Luati de pe foc atunci cand smantana face bule pe marginea cratitei.
- Mixati ouale cu 2 liguri de zahar intr-un bol.
- Puneti smantana calda peste oua, incet, amestecand cu un tel.
- Transferati crema inapoi in cratita si fierbeti tot la foc mic, pana se obtine o crema subtire.
- Tocati alunele si caisele confiate marunt, pe un tocator.
- Taiati cozonacul sau briosa in bastonase de 1 centimetru / 1 centimetru grosime
- Ungeti tava de prajituri cu unt.
- Puneti o treime din crema in tava, intinzand-o uniform.
- Presarati o treime din alune si caise, pe toata suprafata tavii.
- Puneti jumatate din dulceata de fructe, uniform pe toata suprafata tavii.
- Asezati bastonase de cozonac in toata tava.
- Turnati jumatate din crema ramasa, uniform, apoi presarati jumatate din alunele si caisele ramase si toata dulceata ramasa.
- Puneti din nou cozonac iar deasupra terminati cu restul de crema si restul de alune si caise.
- Presarati deasupra zahar brun.
- Dati la cuptor la 160 grade timp de 20-30 de minute, avand grija sa nu se arda deasupra.
- Scoateti de la cuptor, lasati sa se raceasca si rasturnati pe un platou.
- Serviti felii, alaturi de cateva cupe de inghetata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la briosa de cozonac si fructe de padure!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.