Briose cu carne tocata si gulii

220

Briose cu carne tocata si gulii

Briose cu carne tocata si gulii ? Pare ciudat, insa este un preparat foarte gustos si care poate inlocui cu brio chiftelutele, drobul de miel au alte preparate cu carne tocata.

Mai mult, este un preparat foarte usor deoarece are in compozitie carne tocata de pui, gulii, ceapa, usturoi si putin ardei gras. Bineinteles, nu lipsesc mirodeniile, pe care le puneti dupa gustul fiecaruia.

Fiind un preparat care se face la cuptor, briosele cu carne tocata si gulii nu necesita prajire si nu sunt grase sau unsuroase. Singura „problema” ar putea-o reprezenta prezenta guliei, care poate nu este o leguma preferata de oricine. Insa, combinata cu carne (de pui, vita sau porc) si mirodenii da un gust placut preparatului.

Despre gulie

gulie verde

Si pentru ca tot am mentionat gulia, iata cateva informatii despre ea.

Gulia este o leguma care face parte din aceeasi familie cu varza, conopida si broccoli, numite „crucifere„. Poate fi consumata cruda sau gatita si este bogata in vitaminele K, C, B si A dar si mineralele cupru, mangan, fier, potasiu si antioxidanti.

Din punct de vedere caloric, 100g de gulie contine doar 25 calorii, fiind indicata in toate dietele. Are efecte benefice ca antiinflamator, antidiabetic, ajuta la sanatatea intestinului si a inimii si stabilizarea nivelului de glucoza din sange.

Nu este recomandata persoanelor cu probleme e tiroida deoarece inhiba captarea iodului de catre aceasta.

Guliile mici sunt preferate celor mari. Guliile mai mari si mai batrane au un miez mai buretos iar gustul lor poate fi iute. De asemenea, guliile mici pot fi consumate cu tot cu coaja, nu este nevoie sa fie curatate.

O reteta destul de cunoscuta cu gulie este gulia umpluta (reteta ei cu alta ocazie), care se prepara in mod similar cu rosiile umplute (se scobesc, iar miezul lor este umplut cu o tocatura).

Briose cu carne tocata si gulii – instructiuni de baza

Modul de preparare este acelasi cu orice fel de briosa. Practic, se face o compozitie combinata din diverse ingrediente, se pune in forme de briose si se da la cuptor timp de 30-40 de minute, pana cand se coc si se rumenesc deasupra.

Formele folosite pot fi tavile de briose de teflon, neaderente, forme de silicon sau forme de briose de hartie. Pentru comoditate se poate folosi si o mica tava ceramica sau o tava de drob insa preparatul trebuie tinut putin mai mult la cuptor, deoarece nu se coace foarte bine daca este o cantiate mare pusa in recipientul de coacere.

Sunt folosite cateva ingrediente: carne (de pui, de vita sau de porc), gulii, ceapa si oua. Pentru ornare se folosesc ardei si castraveti murati sau masline.

Carnea se toaca marunt, la fel si briosele si ceapa. Eu calesc putin ceapa inainte, pentru a fi mai dulce si mai usor de incorporat in compozitie. Toate acestea se amesteca intr-un bol incapator, se adauga sare, piper, cimbru si alte mirodenii (dupa gust).

Pentru omogenizare se folosesc oua si cateva linguri de faina. Cei care doresc un preparat low-carb pot folosi faina de naut sau de migdale.

Se orneaza cu feliute de ardei gogosari marinati sau castraveti marinati.

Se ung formele de briose cu ulei de masline sau unt si cu o lingura se umplu pe trei sferturi cu compozitia din bol. Se dau apoi la cuptor pana cand se coc si se rumenesc frumos deasupra.

Si acum, pe larg  reteta de briose cu cane tocata si gulii:

Briose cu cane tocata si gulii

Poate fi considerata un alt fel de drob, doar din carne tocata de pui, vita sau porc si legume
Timp pregatire 15 minutes
Timp gatire 1 hour
Timp total 1 hour 15 minutes

Echipament

  • 1 robot bucatarie
  • 1 cutit legume
  • 1 Tava briose
  • 1 bol de sticla
  • 1 tigaie

Ingrediente

  • 300 g carne de pui, vita sau porc
  • 2 gulii potrivite
  • 3 ceape uscate
  • 2 oua
  • 2 linguri faina de grau, naut sau migdale
  • 1 ardei gogosar marinat
  • 1 castravete marinat
  • 1-2 catei usturoi poate fi inlocuit cu 1-2 lingurite usturoi maruntit, uscat.
  • patrunjel sau alte mirodenii din ierburi, dupa gust
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Instructiuni

  • Curatati guliile, usturoiul si ceapa de coaja.
  • Caliti ceapa in tigaie cu putin unt, pana cand se inmoaie si devine sticloasa.
  • Dati guliile prin robotul de bucatarie. Puneti-le apoi intr-un bol de sticla incapator.
  • Taiati carnea bucati si dati-o prin robotul de bucatarie (daca nu este deja tocata)
  • Amestecati legumele tocate cu carnea. Adaugati sare, piper, patrunjel tocat marunt.
  • Ungeti o tava de briose cu putin ulei de masline (sau cu unt).
  • Puneti tocatura in formele din tava, cu o spatula sau lingura.
  • Taiati ardeiul feliute subtiri si puneti cateva deasupra fiecarei briose. Puneti si 1-2 rondele mici de castraveti murati.
  • Cu o pensula intindeti putin ulei de masline deasupra.
  • Dati la cuptorul incins la 170 de grade (mediu spre mic) timp de 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
  • Serviti cu salate sau cu garniturile preferate
  • Daca doriti, puteti adauga si un sos de usturoi sau cu maioneza.
Meniu: Aperitive, Carne, Pasare
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: briose cu carne, briose cu carne si gulii, briose cu carne tocata

Dupa ce lasati sa se raceasca, puteti sevi cu o bere rece sau un vin.

Daca v-am starnit interesul pentru altfel de briose decat cele dulci, puteti incerca sa faceti si Briose cu spanac si branza sau un Aperitiv cu dovlecei,

gulie taiata felii

Daca ti-a placut reteta si vrei sa afli cand public altele noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close